Карантин і університетське студмістечко: про проживання, поселення і виселення - інтерв'ю з директором Сергієм Стецюком

27 травня 2020 року

     Як протягом останніх двох з половиною місяців навчального року працював студентський кампус НУБіП, наша розмова з директором студмістечка Сергієм Стецюком.

  • Багатьох цікавлять особливості функціонування гуртожитків університетського кампусу в умовах карантину. Що, грунтуючись на набутому за цей час досвіді, можете сказати?

     – Як відомо з 12 березня в країні оголошено загальнонаціональний карантин, який триває по сьогодні. Відповідно до доручення Президента України, всім керівникам вищої освіти було рекомендовано не дозволяти виселення студентів, а згідно листів Міністерства освіти і науки та Головного управління держпродспоживслужби в м. Києві ми повинні були забезпечувати функціонування гуртожитків та дотримання встановлених санітарно-гігієнічних норм. Дані підходи абсолютно співпадали з лінією, яку ще раніше проводив ректорат. У зв’язку з цим наші гуртожитки під час карантину повноцінно функціонують, здійснюються витрати на їхнє утримання та забезпечення належного технічного, інженерного стану, санітарно–гігієнічних і побутових умов. Упродовж всього карантинного періоду забезпечення діяльності гуртожитків проводиться виплата заробітної плати співробітників та персоналу, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, охорони і санітарної обробки, проводяться активно ремонтні роботи з метою покращення житлових умов.

  • Часткова заповненість гуртожитків (під час карантину тут проживають біля 600 осіб, в основному з числа студентів-сиріт та тих, хто залишився без піклування батьків) дає можливість активізувати необхідні ремонті роботи. Як університет використовує такий шанс?

     – Прикро, але держава не виділяє фінансування на утримання гуртожитків, і в той же час обмежує вартість проживання 40% розміру академічної стипендії, а це на сьогодні – 520 гривень на місяць. В гірших умовах, в кімнаті у хостелі на 10 осіб в Києві оплата сягає 2,5 тисяч гривень на місяць.
     Відразу скажу: зібраних коштів на покриття поточних витрат вистачає лише частково, оскільки видатки, пов’язані з постійно зростаючими тарифами на енергоносії, капітальними і поточними ремонтами, оновленням матеріальної бази, придбанням меблів, обладнання плати за проживання тут майже не враховані. Для прикладу, з 1 вересня 2019 року і до середини травня 2020 року від плати за проживання студентів надійшло близько 32 мільйонів гривень, а видатки на гуртожитки за аналогічний період склали майже більше 46 мільйонів! З них 17,8 млн – це поточні і капітальні ремонти, реалізація програми енергозбереження (ремонти і утеплення покрівель, інсталювання теплопунктів, які надають змогу регулювати температуру теплоносія та заощаджувати до 30% коштів тощо), близько 7 мільйонів – придбання обладнання (оновлення меблів, м’якого інвентарю). Ще близько 10 мільйонів – заробітна плата працівників студмістечка, електриків, слюсарів, сантехніків тощо.
     Окрім першочергових та невідкладних ремонтних робіт, активно йде підготовка кімнат для першокурсників.

  

  

  • Які умови виселення студентів? І чи передбачено повернення коштів, якщо студент фактично не проживав в гуртожитку?

     – За студентами, які поїхали додому через оголошення карантину, наразі в гуртожитках зберігаються ліжко-місця відповідно до умов укладених договорів та збереження залишених особистих речей і побутової техніки.
     Як відомо, що за проживання в гуртожитку студенти університету сплачують, як правило, за 10 місяців, відповідно до навчального процесу у тих чи інших навчально-наукових інститутах або факультетах. Скористатися правом дострокового виселення з гуртожитку, можна, написавши заяву про виселення за власним бажанням, розірвавши умови договору та здати охайну кімнату, звільнену від особистих речей.

  

     Що стосується оплати за липень-серпень, то ректорат прийняв рішення не стягувати оплату зі студентів.
     Поселення в гуртожитки на 2020-2021 н.р. буде здійснюватися відповідно до Положення про студентський гуртожиток НУБіП України. Вартість проживання на даний час залишається не змінною.
     Аналіз ситуації свідчить, що з нового року ми, напевно, не будемо мати змоги поселити всіх до гуртожитків. Матимемо більш суворо дотримуватися санітарних вимог.

Розмовляла Ірина Білоус
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook