Студентська наукова робота майбутніх соціальних працівників у розпалі

25 травня 2020 року

«Незалежно від того, чи є ви соціальним працівником,
студентом, фахівцем із соціального розвитку чи членом громади,
яка прагне соціальних змін, потрібна ваша точка зору»
(Міжнародна організація соціальних працівників)

     Під таким гаслом 20-22 травня 2020 року відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Соціально-психологічна реабілітація осіб, постраждалих від надзвичайних ситуацій». Приємно відзначити те, що незважаючи на карантин, заліково-екзаменаційну сесію – наукова робота студентів у нашому університеті не припиняється. Більше 80 здобувачів вищої освіти долучилися до пленарного засідання конференції, а потім працювали й за секціями.

     У вступному слові в.о. завідувача кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Сопівник зробила акцент на сучасні виклики та проблеми, які стоять перед соціальної роботою. Також Ірина Віталіївна зупинилася на необхідності надання комплексних реабілітаційних послуг таким найбільш чисельним групам населення, як: люди із залежностями від психоактивних речовин (більше як 3 млн. осіб); люди з інвалідністю (більше як 2,5 млн. осіб); особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1,8 млн.); люди, які зазнають насилля (щороку приблизно 1 мільйон жінок зазнають фізичного та сексуального насильства); внутрішньо переміщені особи (більше 1,5 млн.), як наслідок Україна входить до ТОП-10 країн світу за кількістю переселенців; більше 30 тисяч поранених військовослужбовців на Сході України; більше 5000 військовополонених. Разом із тим, пандемія породжує нові загрози, це загострення таких соціальних проблем як безробіття, домашнє насилля, доступ до медичних послуг тощо. В.о. завідувача кафедри також зауважила, що у цей час загальносвітова спільнота соціальних працівників готується до міжнародної конференції «2020 - 2030 рр. Глобальний порядок денний соціальної роботи», яка визначатиме пріоритети в галузі на найближче десятиліття.

     З вітальним словом до учасників конференції звернулася доктор філологічних наук, професор, заступник декана з наукової роботи гуманітарно-педагогічного факультету Світлана Харченко, яка відзначила актуальність проблематики реабілітаційних заходів, в умовах сьогодення, яскравим свідченням є й виклики, спричинені пандемією. Заступник декана з наукової роботи подякувала кафедрі соціальної роботи та реабілітації за організацію конференції, а студентам за активну участь у науковому житті університету та факультету.

     Пленарне засідання конференції розпочав відомий в Україні та далеко за її межами науковець і практик, який глибоко і всеосяжно досліджує проблему подолання наслідків Чорнобильської аварії, директор Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології НУБіП України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки, доктор біологічних наук, професор Валерій Кашпаров. У своїй доповіді «Радіологічні проблеми сучасного Чорнобиля» Валерій Олександрович окреслив сучасний стан досліджень забруднення Чорнобильської зони, а також наслідків пожеж, що відбувались там протягом останнього часу. Не оминув увагою доповідач історію створення Інституту сільськогосподарської радіології та його ролі в науковому супроводі ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Більше 30 років науковці на чолі з Валерієм Кашпаровим переймаються проблемами оздоровлення сільськогосподарських угідь, замірами радіації, з метою отримання якісних і «чистих» продуктів харчування. Валерій Олександрович наголосив на тих соціальних проблемах, які потребують вирішення із залученням соціальних працівників та реабілітологів. Саме тому із 2018 року науково-педагогічні працівники кафедри соціальної роботи та реабілітації приєдналась до досліджень Інституту сільськогосподарської радіології щодо вивчення соціальних проблем, спричинених Чорнобильською аварією.

     Здобувачі вищої освіти 4 курсу освітньо-професійної програми «Соціальна робота» презентували відеоролик «Що таке соціальна робота?», де розповіли про переваги навчання за зазначеною спеціальністю на гуманітарно-педагогічному факультеті.

     Кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки і професійної освіти Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Ольга Пінаєва поділилась безцінним досвідом багаторічної волонтерської роботи та реабілітації військовослужбовців.

     Співорганізатором конференції був Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Висловлюємо вдячність директору Центру СССДМ Ярославі Колобовій за підтримку усіх наших починань і пропозицій. Кожен фахівець Центру – це безцінний, адже власною самовідданою, жертовною працею вони роблять цей Світ кращим, допомагають людям у найскладніших ситуаціях, консультують та діляться досвідом з практикантами. Методист Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, легенда соціальної роботи України, людина, яка усе своє життя присвятила соціальній роботі, майстер соціальної роботи Леонід Крисов у своїй доповіді «Формування інформаційно-комунікаційного простору» детально зупинився на загостренні таких соціальних проблем як безробіття, домашнє насилля, доступ до медичних послуг тощо. На його думку, саме Національний університет біоресурсів і природокористування України має стати тим центром, який буде не тільки забезпечувати підготовку висококваліфікованих фахівців соціальної сфери, але й здійснювати науковий супровід соціальної роботи в Україні.
   Не залишилися осторонь і здобувачі вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня. Так, Олександра Драчук, переймаючись проблемами чорнобильців, презентувала доповідь про екологічні наслідки катастроф. Маючи базову освіту з екології вони поєднала їх із соціальною складовою. Пізнавальною стала класифікація катастроф. Більш детально здобувачка зупинилась на Чорнобильській катастрофі, оскільки знає її не з медіа, а безпосередньо спілкуючись з ліквідаторами, особами, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи.
     Естафету прийняла здобувачка вищої освіти другого (магістерського) рівня Тетяна Федорчук, яка поділилась ключовими аспектами реалізації інклюзивного навчання в закладах загальної середньої освіти. Зріла дослідниця зупинилась на критеріях успішного впровадження інклюзивної освіти, а саме: концепції інклюзивної освіти; конкретних цілях інклюзивної освіти, індикаторах, показниках, результатах; розумінні існуючих структурних, освітніх, культурних проблем для успішного втілення інклюзивного навчання в закладах освіти.
     Вікторія Лук’янчук, студентка 4 курсу спеціальності «Соціальна робота», яка уже зареєструвалася на складання ЄВІ з іноземної мови та висловила бажання навчатися в магістратурі за освітньо-професійною програмою «Соціально-психологічна реабілітація» висвітила проблеми соціально-психологічної реабілітації учасників військових дій.
     Приємною несподіванкою була участь у конференції нашого випускника Максима Аксьонова, який розповів студентській молоді про свій досвід волонтерської роботи у Червоному Хресті України та напрями роботи цієї організації в умовах пандемії.

     Закінчила пленарне засідання Ірина Віталіївна народною прикметою, яка твердить, що народженим 20 травня призначене прекрасне життя. Вони виростають добрими і сильними людьми. Сподіваємося, що започаткована нами конференція 20 травня буде мати хороше майбутнє, стане доброю традицією. Переконані, що усі наші студенти є гарними і сильними людьми, які обрали для себе найгуманнішу та найзатребуванішу спеціальність – «Соціальну роботу».

Оксана Витриховська,
доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації
Ніна Тверезовська,
професор кафедри соціальної роботи та реабілітації 

 

 
 
 

 

 
 
 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook