Продукти і ліки, які не можна вживати разом

17 січня 2020 року

Майже на кожній упаковці ліків виробник пише про те, що не варто вживати їх за власним бажанням, а краще проконсультуватися з лікарем. Обумовлено це тим, що будь-який препарат має свої особливості: дозування, час прийому, сумісність з іншими медикаментами або продуктами.
Бажаємо вам здоров’я і пропонує запам’ятати поєднання ліків і продуктів харчування, які можуть призвести до небажаних наслідків.
1. Антибіотики + оцет
Антибіотики знищують не тільки хвороботворні бактерії, але й ті, які необхідні для нормальної роботи шлунка. А тому біль в животі є частим супутником прийому цих ліків. Вживання кислих продуктів, особливо з вмістом оцту, призведе до зайвого навантаження на шлунок.
В період лікування рекомендується їсти страви, приготовані на парі або зварені, більше овочів, краще вибирати хліб грубого помелу.
2. Антибіотики + газована вода
Солодка газована вода призводить до здуття живота. А в поєднанні з лыкарськими препаратами ще більше ускладнює роботу шлунково-кишкового тракту. І в першу чергу це стосується антибіотиків.
Лікарі радять запивати ліки тільки негазованою водою і дорослим протягом дня випивати її 2,5-3 літри, дітям – 1,5-2 літри.
3. Ліки від алергії + соки
Запиваючи медикаменти проти алергії (наприклад, фексофенадин) яблучним, апельсиновим або грейпфрутовим соком, можна зменшити вплив препарату на організм. Такі напої пригнічують пептид, який транспортує ліки з кишківника до кровотоку.
До лікування зазвичай додають дієту. З раціону видаляють фрукти, ягоди, всі види горіхів, а також алкогольні напої. Можна їсти телятину, броколі, всі зелені овочі, рис, яблука і гречку.
4. Препарати від кашлю + цитруси
Засіб від кашлю декстрометорфан (його аналоги – стопекс, туссин, глікодин) несумісний з вітаміном С: він не дає діючій речовині препарату розщеплюватися, викликаючи у людини сонливість, запаморочення та дзеленчання у вухах. Фахівці радять між прийомом цих медикаментів і цитрусових дотримуватися інтервалу до 5 годин.
Додайте краще в раціон ананаси або ананасовий сік. Завдяки ферменту бромалеїну він має протизапальні властивості та допомагає вивести мокроту.
5. Парацетамол + алкоголь
Наш організм для розщеплення алкоголю і парацетамолу використовує один і той самий фермент. Тому лікарі радять між вживанням спиртних напоїв і ліками почекати мінімум 6 годин. Поєднання може привести до серйозних порушень роботи печінки і нирок.
6. Аспірин + апельсиновий сік
Ацетилсаліцилову кислоту лікарі не рекомендують вживати одночасно або через невеликий проміжок часу з цитрусовими соками. Це поєднання буде подразнювати слизову шлунку. А грейпфрутовий сік до того ж знизить вплив ліків на організм. До слова, запивати аспірин також не рекомендується і молоком – в цьому випадку таблетки втратять властивості.
Лікарі рекомендують відмовитися і від поєднання з гострою їжею – це може призвести до гастриту і виразки.
7. Засоби проти гіпертонії + сіль
На час прийому ліків від гіпертонії для ефективності лікування фахівці рекомендують відмовитися від вживання солі. А це означає, що консерви, ковбаса, всілякі соління, напівфабрикати під забороною. До того ж потрібно уникати поєднань препаратів – інгібіторів АПФ (еналаприл, каптоприл, лізиноприл) з продуктами з високим вмістом калію (курага, банани, баклажани). Надлишок калію веде до порушення серцевого ритму.
Рекомендуються продукти, багаті рослинною клітковиною. Це несолодкі сорти фруктів, ягід і овочі.
8. Сечогінні препарати + банани
Такі препарати, як триамтерен, знижують здатність нирок виводити калій. А надлишок цього хімічного елемента може викликати прискорене серцебиття. Необхідно уникати вживання у великих кількостях продуктів з високим вмістом калію (банани, апельсини і зелені листові овочі).
Звичайно, реакція організму на ліки в однієї людини може відрізнятися від реакції в іншої. Ми радимо не призначати і не скасовувати медичні препарати самостійно, а проконсультуватися з лікарями з усіх запитань, які вас цікавлять! Будьте здорові!

Г. Бойко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook