«Навіщо людині помирати, якщо в її саду росте шавлія?»

15 листопада 2019 року

У неї безліч лікувальних властивостей!
У старому вислові, сформульованому в уривку із старовини до сучасного світу, говорилося: “Навіщо людині помирати, коли в саду росте шавлія”?
Латиноамериканці назвали цю рослину “бальзамом” – що означає “зберегти”, просто щоб підкреслити її величезну силу в лікуванні багатьох хвороб. А у Франції цю рослину називають “toute bonne” – що означає “все добре”.
Шавлія рекомендується при багатьох проблемах із здоров’ям. Арабські лікарі високо оцінили шавлію і вважали, що її регулярне вживання може збільшити тривалість життя.
Ботанік Джон Джерард сказав, що шавлія особливо корисна для голови і мозку. Вона полегшує почуття, відновлює здоров’я людей, що страждають від паралічу, і усуває тремтіння кінцівок. Інші автори стверджують, що шавлія зміцнює нерви і спалює жар.
Сьогодні шавлія використовується як мінімум в 4 основних класах захворювань:

  • захворювання головного мозку: зміцнює психіку і пам’ять, стимулює діяльність мозку, запобігає хворобі Альцгеймера і маразму, знімає головний біль;
  • нервові розлади: знімає занепокоєння, депресію, розгубленість, втому, збалансовує нервову систему, покращує емоційне здоров’я;
  • гормональні порушення: врівноважує гормональну систему, зменшує приливи, пов’язані з менопаузою, нічним потовиділенням і виробленням грудного молока, знижує рівень цукру при діабеті;
  • розлади травлення: усуває метеоризм (надлишок газів), знімає втрату апетиту і заспокоює чутливий шлунок.

Інша область, в якій шавлія дійсно перевершує інші трави, – це рот і горло. Це одна з найбільш ефективних трав для лікування інфекцій рота і горла завдяки своїм антибактеріальним, антисептичним і протизапальним властивостям:

  • біль в горлі, кашель, ларингіт, фарингіт, тонзиліт, астма, бронхіт, риніт, синусит, дискомфорт у животі, виразки в порожнині рота, гній, шийні виразки, неприємний запах з рота, застуда, лихоманка.

У цих випадках шавлія використовується для полоскання рота. Доктор Рудольф Вайс рекомендує суміш з 10 мл настоянки шавлії і 10 мл настоянки ромашки при захворюваннях рота і горла. Настоянки поміщають в склянку з водою, перемішують і ополіскують кілька разів на день.
Що наука говорить про шавлію.



Найбільш древнє використання шавлії сьогодні науково підтверджене. Декілька досліджень показали, що шавлія зупиняє потовиділення у людей з гіпергідрозом (надмірним потовиділенням).
Лабораторні дослідження також показали, що шавлія має антимікробні властивості та містить антиоксидантні сполуки, які захищають клітинні стінки від ушкодження.
Доктор Джон Хейнерманн говорить, що шавлія корисна при всіх видах свербежу, викликаних алергічною реакцією або нервозністю, псоріазом, екземою або отруєнням.
Візьміть жменю свіжого листя шавлії, подрібніть і наріжте на 600 мл окропу, дайте їм постояти впродовж години, потім відтисніть і використайте рідину на ділянках, уражених свербежем.
Поки шкіра ще волога, накрийте її цільнозерновим борошном і дайте йому висохнути. Впродовж 10 хвилин відчуватиметься заспокійливий ефект.
Доктор Річард Уілан говорить, що треба розпочинати з дуже малої кількості, щоб побачити реакцію організму. А ще краще – порадитися зі своїм терапевтом.
Запобіжні заходи і протипоказання.
Шавлія протипоказана вагітним жінкам і матерям, що годують, людям з епілепсією або нефритом. Діабетики повинні постійно перевіряти рівень цукру в крові під час прийому шавлії.
Не потрібно вживати у високих дозах або впродовж тривалих періодів часу (максимум 2 місяці), оскільки вона може стати токсичною.

Г. Бойко

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook