16 травня в Україні відзначають День науки

15 травня 2020 року

     У третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки – День науки, встановлений Указом Президента від 14.02.1997 № 145/97. Цьогоріч він припадає на 16 травня. День науки – відносно молоде свято для українських вчених. Офіційно свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97.
      Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми пишаємося і на яких покладаємо великі сподівання. До цього дня в усіх куточках країни проходять тижні науки, цікаві заходи шкільних наукових товариств, Малої академії наук, дні відкритих дверей в академічних установах і вищих навчальних закладах, виступи провідних вітчизняних та іноземних вчених із популярними лекціями, виставки, екскурсії до лабораторій та музеїв, засідання круглих столів, презентації інноваційних розробок, демонстрації науково-популярних фільмів тощо.
       Цікаві факти про відомих вчених:
    Німецький фізик Арнольд Зоммерфельд, який відзначився досягненнями в квантової теорії, електронної теорії, електродинаміки і багатьох інших наукових областях був номінований на Нобелівську премію 84 рази з 1917 по 1951 роки. Вчений так і не отримав нагороду, але лауреатами стали семеро його студентів: Вернер Гейзенберг, Вольфганг Паулі, Петер Дебай, Ганс Бете, Лайнус Полінг, Ісидор Айзек Рабі і Макс фон Лауе.

      Під час своєї поїздки в США в 1930 році Альберт Ейнштейн брав плату з усіх, хто хотів взяти у нього автограф. Підпис коштувала долар, а автограф на пам'ятному предмет - цілих 5 $. Ці гроші вчений витрачав на благодійність.

     Стівен Хокінг розповідав, що став професором математики, не отримуючи ніякої математичної освіти. Коли відомий вчений почав викладати математику в Оксфорді, він читав підручник, випереджаючи власних студентів на два тижні. Винахідник телефону Олександр Белл хотів використовувати слово Ahoy (Ахой) з лексикону німецьких моряків в якості привітання. Пізніше Томас Едісон запропонував більш традиційне Hello, яке у нас перетворилося в Алло!

     Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки. В нашій країні є Національна академія наук України, яка була заснована 27-го листопада 1918-го року і зараз має 3 секції, близько 14-ти відділень і 170 інститутів та інших наукових установ, а також 1400 науково-дослідних інститутів і 330 вищих навчальних закладів, в котрих працюють більш ніж 7000 докторів і 78000 кандидатів наук. 
    Національний університет біоресурсів і природокористування України відомий в Україні та світі не тільки, як навчальний заклад високого рівня, але і як осередок наукової діяльності. Викладачі університету вдало поєднують читання аудиторних занять із ґрунтовними науковими дослідженнями, працюють в різних міжнародних наукових проектах. Вже кілька років поспіль співробітники і студенти нашого університету приймають участь у проведенні міжнародних Днів науки.

В це професійне свято ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх викладачів і наукових співробітників. Здоров’я Вам і нових досягнень! 

 

Анна Комарчук,
студентка 3 курсу 2 групи,
спеціальність «Технологія виробництва і
переробки продукції тваринництва»,
Олена Дегтяренко
доцент кафедри біології тварин

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook