Інтерактивний День відкритих дверей на кафедрі іноземної філології і перекладу

12 травня 2020, 14:02

 «Скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина!»
Йоганн Вольфганг фон Ґете

   11 травня кафедра іноземної філологіїі перекладу вітала гостей під час традиційного Дня відкритих дверей, який цьогоріч відбувся у трохи незвичному форматі – дистанційно. Проте це не завадило майбутнім абітурієнтам, їхнім батькам і вчителям іноземних мов взяти участь у заході, який викликав у них зацікавленість, адже кафедру «відвідали» понад 70 учасників дистанційної зустрічі. Приємно було бачити серед них завідувачку методичного відділу Київського обласного комунального позашкільного навчального закладу «Мала академія наук учнівської молоді» Олену Григоренко з її вихованцями.
Завідувач кафедри Світлана Амеліна привітала гостей і ознайомила з освітньою програмою «Німецька мова та друга іноземна мова» спеціальності «Філологія (германські мови та літератури (переклад включно)», за якою кафедра здійснює підготовку бакалаврів і магістрів.

   З привітанням від деканату гуманітарно-педагогічного факультету і особисто від декана Василя Шинкарука звернувся заступник декана Ігор Буцик. Він розповів про місію факультету, його перспективи й амбітні плани та відзначив внесок кафедри іноземної філології і перекладу у їх реалізації.

   Після цього викладачі кафедри запропонували учасникам зустрічі здійснити віртуальну прогулянку університетом, побачити його корпуси, чудовий ботанічний сад, ошатні зали, а головне – фрагменти студентського життя, насиченого і навчанням, і дозвіллям, і художньою самодіяльністю, і спортом.

   Під час підготовки до проведення Дня відкритих дверей викладачі кафедри, порадившись, одностайно вирішили «залишитись за кадром» і надати слово випускникам кафедри і нинішнім студентам. І не помилились, бо хто ж розповість цікавіше і детальніше, «зі знанням справи», як не однолітки чи майже однолітки.

   Отож, гості з цікавістю слухали розповідь випускниці кафедри Марини Скокової, яка завершила навчання в магістратурі, отримавши диплом з відзнакою, а паралельно ще один – Поморської академії в Слупську. Тепер вона сама стала викладачем, працює на кафедрі іноземної філології і перекладу і навчає тих, хто змінив її на студентській лаві.

   З Гамбургу підключилась ще одна випускниця кафедри Юлія Бойко, теж відмінниця навчання, яка після закінчення магістратури працює у Німеччині й водночас навчається у Гамбурському університеті. Обидві випускниці розповіли майбутнім абітурієнтам про величезну кількість можливостей і прекрасні перспективи, які вони отримають, обравши для себе спеціальність «Філологія. Німецька мова» у Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

   А як же почуваються першокурсники? Від їхнього імені виступили Софія Сальник і Уляна Гончаренко. Софія акцентувала увагу на тому, що, маючи високий вступний бал – 198, вона ні на мить не засумнівалась у виборі університету і не пошкодувала, адже тут цікаво навчатись. Уляна більше зосередилась на участі у художній самодіяльності і повідомила, що вона входить до збірної університету з легкої атлетики. Першокурсниці дружно заявили, що навчатись нелегко, але також дружно запевнили, що викладачі й куратори завжди підтримають і допоможуть. І запросили тих, хто зараз обирає свій шлях до майбутньої професії, приєднатись до дружної студентсько-викладацької спільноти НУБіП.

   Трохи більше досвіду вже набули другокурсники, які теж закликали вступати до НУБіП. Яна Янок і Юлія Хауха наразі перебувають у Польщі, навчаючись у Поморській академії, де навчання за нинішньої ситуації теж відбувається дистанційно, але, як зауважили дівчата, все так добре організовано і погоджено обома університетами, що їм вдається встигати опановувати програму, хоч потрібно визнати, що це нелегко. Надія Чупракова пригадала себе на місці нинішніх абітурієнтів, свої сумніви і вагання. Водночас вона відзначила велику низку переваг і можливостей, які надає вивчення німецької мови. Надія висловила надію побачити сьогоднішніх гостей Дня відкритих дверей на своєму місці.

  Студентка четвертого курсу Олена Ковальчук завершує навчання на бакалавраті й планує продовжити навчатись у магістратурі. За чотири роки у НУБіП Олена має багато здобутків, серед них, зокрема, сертифікат С1 з німецької мови, отриманий після успішного складання відповідних іспитів у Гете-Інституті. Вона повідомила гостям заходу такожпро можливу участь у мовних школах, курсах німецької мови, семінарах і конференціях у Німеччині, де побували її однокурсники. Олена Григоренко поцікавилась у Олени, як ставляться у зарубіжних університетах до українських студентів, водночас відзначивши її дуже хороше володіння німецькою мовою.

   До речі, всі студенти наголошували на тому, що мають можливість вивчати і вдосконалювати знання іноземних мов, спілкуючись з їх носіями. Вони також відзначили компетентність і доброзичливість викладачів кафедри іноземної філології і перекладу, їхню постійну підтримку, готовність допомогти, але водночас і вимогливість.

   Варто зазначити, що зустріч була інтерактивною, і від наших гостей надходили питання, здебільшого у чаті, про вартість навчання, наявність і вартість підготовчих курсів, можливості поїхати на стажування чи практику у інші країни тощо.

   Окрему увагу студенти-учасники заходу приділили вивченню й інших іноземних мов, адже, крім німецької, можна обрати для вивчення другою іноземною англійську, яку презентувала першокурсниця Любов Закатюра; польську, про вивчення якої захоплено розповідала студентка четвертого курсу Аліна Чеберяко; французьку, яка зачарувала Діану Сацюк.

   Програма Дня відкритих дверей була насиченою, тому й час зустрічі промайнув дуже швидко. А як приємно було читати наостанок вислови подяки від наших гостей – від слова «Дякую» до позначок у вигляді плюса чи смайлика!

   Ми були раді зустрічі у віртуальному просторі і сподіваємось на подальші зустрічі в університетських аудиторіях!

Світлана Амеліна,
завідувач кафедриі ноземної філології і перекладу

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook