Навчально-дослідні господарства завершили посівну кампанію

12 травня 2020 року
     Початок 2020 року став надзвичайно складним для навчально-дослідних господарств. Хоча вчасно була підготовлена техніка, закуплено насіння, добрива, засоби захисту рослин, дефіцит вологи у грунті суттєво вплинув на стан озимини і на схожість ярих культур.

     Негативні процеси у рослинництві постійно перебувають у полі зору керівництва університету. Ректор Станіслав Ніколаєнко та перший проректор Ігор Ібатуллін постійно тримають руку на пульсі виробництва: заслуховують звіти та оперативну інформацію керівників НДГ, організовують онлайн консультації науковців НУБіП з керівниками господарств, агрономами, за можливості в цей складний карантинний час виїжджають безпосередньо у господарства. Остання така зустріч відбулася 11 травня.

     Початок травня приніс в НДГ довгоочікуваний дощ, а отже стан посівів суттєво покращився. Крім того НДГ Великоснітинське зараз проводить підживлення посівів озимини рідкими добривами (КАС), що за внесення у вологий грунт має позитивно вплинути на стан посівів. Це було відзначено керівництвом університету під час огляду полів.

     Проінспектували керівники НУБіП і ділянки, де виконуються спільні наукові проєкти з провідними фірмами України – Євросем та Піонер. Так, у Великоснітинському НДГ за участі фірми Євросем на площі 150 га закладено насінник соняшника. Схема насінництва передбачає посів батьківських форм у два етапи. Зараз НДГ завершує перший етап – посів батьківської форми. За кілька тижнів перейдуть до виконання другого етапу – посіву материнської форми. За свідченнями представників фірми, що присутні на посіві, роботи відбуваються згідно технології, без збоїв.

     В Агрономічній дослідній станції завершується посів ділянок кукурудзи на демополі спільно з фірмою Піонер. Раніше на цьому ж полі уже висіяні ділянки гібридів соняшника. Посів відбувається згідно технологічної схеми фірми з перспективою проведення влітку Дня поля з демонстрацією посівів. Відмічено, що порівняно з попереднім оглядом виробничих посівів стан полів поліпшився, є перспектива отримати запланований урожай.

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ
і навчально-виробничої практики

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook