Пам’яті Йосипа Покозія – ветерана Другої світової війни факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

9 травня 2020 року

     Кожен факультет має свої традиції, історію, пам'ять. В ці дні викладачі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології з особливою теплотою згадують ветерана Другої світової війни, професора і завідувача кафедри хімічного захисту рослин Національного аграрного університету, доктора біологічних наук і просто Людини – Йосипа Трохимовича Покозія.

Йосип Трохимович Покозій народився 27 січня 1925 року у селі Хотімля Вовчанського району Харківської області. Із відмінними знаннями закінчив середню школу.

У квітні 1943 року вісімнадцятирічним хлопцем пішов на фронт захищати Батьківщину від німецько-фашистських загарбників. Служив наводчиком міномета 1-го Українського фронту. Брав участь у боях за Сандомирський плацдарм, за визволення Польщі, Чехословаччини, у штурмі Берліна. В боях отримав три поранення.

 

Нагороджений орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня та шістнадцятьма медалями, у тому числі: «За відвагу», «За особисту мужність», «За перемогу над Німеччиною».

З 1946 року Йосип Трохимович навчався в Харківському СГІ, який закінчив з відзнакою у 1950 році за фахом «учений лісівник». З 1950 по 1954 рр. – аспірант кафедри ентомології і зоології. В 1954 році Йосип Трохимович захистив кандидатську дисертацію і був запрошений на посаду асистента ХСГІ. У 1963 році Покозію Й.Т. присвоєно вчене звання - доцент.

В 1965 році Йосип Трохимович захистив докторську дисертацію, а в 1968 році отримав звання професора кафедри ентомології і зоології. З 1967 по 1970 рр. працював деканом факультету захисту рослин Харківського СГІ, а с 1976 по 1980 рр. – завідувачем кафедри Кубанського СГІ.

В 1980 році Йосип Трохимович був обраний за конкурсом на посаду завідувача кафедри загальної ентомології і зоології Української сільськогосподарської академії (нині НУБіП України).

З 1993 року по 2012 рік Покозій Й.Т. – професор кафедри хімічного (пізніше – інтегрованого) захисту рослин НАУ (НУБіП України).

 

 

Доктор біологічних наук, професор Й.Т. Покозій – провідний вчений в галузі захисту сільськогосподарських рослин від шкідників, він був організатором досліджень з біології комах та запропонував шляхи удосконалення заходів захисту від негативного впливу шкідників с.-г. культур. Ідеї і пропозиції Йосипа Трохимовича покладені в основу досліджень, за результатами яких в НАУ було створено лабораторію сезонного прогнозу розмноження шкідників рослин.

Професор Покозій Й.Т. видав понад 250 наукових праць з питань захисту рослин, в т.ч. 34 методичні розробки і програми. Автор 6 авторських свідоцтв і трьох патентів на винаходи. Йосип Трохимович був керівником і співавтором розробок та рекомендацій з технології застосування 5 біопрепаратів проти шкідників плодових насаджень і лісу. Співавтор підручника «Сельскохозяйственная энтомология» (1976, 1983 рр.), редактор і співавтор підручника «Практикум із зоології» (1996р.) та книги «Сад-огород без хімії» (1992р.), посібників «Фітосанітарний моніторинг» та «Шкідники сільськогосподарських рослин».

Й.Т. Покозій з 1976 по 1992 рр. – член науково-методичної ради Мінсільгосппроду СРСР, за дорученням якої був рецензентом 7 підручників, що є основними в сільськогосподарських вузах при підготовці студентів з питань захисту рослин. З 1983 по 1993 рр. Йосип Трохимович керував в НАУ підвищенням кваліфікації викладачів зоології с.-г. вузів СРСР.

Й.Т. Покозій з 1982 р. – віце-президент, а з 2004 р. – виконуючий обов’язки президента Українського ентомологічного товариства. Йосип Трохимович тривалий час був членом двох спеціалізованих Рад по захисту докторських дисертацій в НАУ (НУБіП) та інституті зоології НАНУ, членом експертної комісії УААН.

Нагороджений медалями «Відмінник сільського  господарства», відомчою трудовою Мінагрополітики «Знак Пошани», почесними грамотами Мінсільгосппроду та Міністерства освіти і науки України.

 

Йосип Трохимович – засновник наукової школи – управління ентомологічними комплексами агроценозів. Підготував п’ять докторів наук (Доля М.М., Гадзало Я.М., Яновський Ю.П., Довгань С.В., Хуща В. (Польща) і понад 20 кандидатів наук.

На честь Йосипа Трохимовича Покозія науковці назвали знайдений у 1991 р. новий вид комах із ряду Перетинчастокрилих  Cremastus Рokozii Narolsky et Protzenko.

Напередодні 9 травня ми кожного року вітали Йосипа Трохимовича із Днем Перемоги, слухали його розповіді про часи Другої світової війни, а тепер в цей день обов’язково вшановуємо його пам'ять.

Досить влучно про вдячність і пам'ять висловилась наша геніальна поетеса Ліна Костенко:

 

Вечірнє сонце, дякую за день!

Вечірнє сонце, дякую за втому.

За тих лісів просвітлений Едем

і за волошку в житі золотому.

За твій світанок, і за твій зеніт,

і за мої обпечені зеніти.

За те, що завтра хоче зеленіть,

за те, що вчора встигло одзвеніти.

За небо в небі, за дитячий сміх.

За те, що можу, і за те, що мушу.

Вечірнє сонце, дякую за всіх,

котрі нічим не осквернили душу.

За те, що завтра жде своїх натхнень.

Що десь у світі кров ще не пролито.

Вечірнє сонце, дякую за день,

за цю потребу слова, як молитви.

 

Ольга Дмитрієва,
доцент кафедри інтегрованого
захисту та карантину рослин

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook