Пам’яті Йосипа Покозія – ветерана Другої світової війни факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

9 травня 2020 року

     Кожен факультет має свої традиції, історію, пам'ять. В ці дні викладачі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології з особливою теплотою згадують ветерана Другої світової війни, професора і завідувача кафедри хімічного захисту рослин Національного аграрного університету, доктора біологічних наук і просто Людини – Йосипа Трохимовича Покозія.

Йосип Трохимович Покозій народився 27 січня 1925 року у селі Хотімля Вовчанського району Харківської області. Із відмінними знаннями закінчив середню школу.

У квітні 1943 року вісімнадцятирічним хлопцем пішов на фронт захищати Батьківщину від німецько-фашистських загарбників. Служив наводчиком міномета 1-го Українського фронту. Брав участь у боях за Сандомирський плацдарм, за визволення Польщі, Чехословаччини, у штурмі Берліна. В боях отримав три поранення.

 

Нагороджений орденом Вітчизняної війни 2-го ступеня та шістнадцятьма медалями, у тому числі: «За відвагу», «За особисту мужність», «За перемогу над Німеччиною».

З 1946 року Йосип Трохимович навчався в Харківському СГІ, який закінчив з відзнакою у 1950 році за фахом «учений лісівник». З 1950 по 1954 рр. – аспірант кафедри ентомології і зоології. В 1954 році Йосип Трохимович захистив кандидатську дисертацію і був запрошений на посаду асистента ХСГІ. У 1963 році Покозію Й.Т. присвоєно вчене звання - доцент.

В 1965 році Йосип Трохимович захистив докторську дисертацію, а в 1968 році отримав звання професора кафедри ентомології і зоології. З 1967 по 1970 рр. працював деканом факультету захисту рослин Харківського СГІ, а с 1976 по 1980 рр. – завідувачем кафедри Кубанського СГІ.

В 1980 році Йосип Трохимович був обраний за конкурсом на посаду завідувача кафедри загальної ентомології і зоології Української сільськогосподарської академії (нині НУБіП України).

З 1993 року по 2012 рік Покозій Й.Т. – професор кафедри хімічного (пізніше – інтегрованого) захисту рослин НАУ (НУБіП України).

 

 

Доктор біологічних наук, професор Й.Т. Покозій – провідний вчений в галузі захисту сільськогосподарських рослин від шкідників, він був організатором досліджень з біології комах та запропонував шляхи удосконалення заходів захисту від негативного впливу шкідників с.-г. культур. Ідеї і пропозиції Йосипа Трохимовича покладені в основу досліджень, за результатами яких в НАУ було створено лабораторію сезонного прогнозу розмноження шкідників рослин.

Професор Покозій Й.Т. видав понад 250 наукових праць з питань захисту рослин, в т.ч. 34 методичні розробки і програми. Автор 6 авторських свідоцтв і трьох патентів на винаходи. Йосип Трохимович був керівником і співавтором розробок та рекомендацій з технології застосування 5 біопрепаратів проти шкідників плодових насаджень і лісу. Співавтор підручника «Сельскохозяйственная энтомология» (1976, 1983 рр.), редактор і співавтор підручника «Практикум із зоології» (1996р.) та книги «Сад-огород без хімії» (1992р.), посібників «Фітосанітарний моніторинг» та «Шкідники сільськогосподарських рослин».

Й.Т. Покозій з 1976 по 1992 рр. – член науково-методичної ради Мінсільгосппроду СРСР, за дорученням якої був рецензентом 7 підручників, що є основними в сільськогосподарських вузах при підготовці студентів з питань захисту рослин. З 1983 по 1993 рр. Йосип Трохимович керував в НАУ підвищенням кваліфікації викладачів зоології с.-г. вузів СРСР.

Й.Т. Покозій з 1982 р. – віце-президент, а з 2004 р. – виконуючий обов’язки президента Українського ентомологічного товариства. Йосип Трохимович тривалий час був членом двох спеціалізованих Рад по захисту докторських дисертацій в НАУ (НУБіП) та інституті зоології НАНУ, членом експертної комісії УААН.

Нагороджений медалями «Відмінник сільського  господарства», відомчою трудовою Мінагрополітики «Знак Пошани», почесними грамотами Мінсільгосппроду та Міністерства освіти і науки України.

 

Йосип Трохимович – засновник наукової школи – управління ентомологічними комплексами агроценозів. Підготував п’ять докторів наук (Доля М.М., Гадзало Я.М., Яновський Ю.П., Довгань С.В., Хуща В. (Польща) і понад 20 кандидатів наук.

На честь Йосипа Трохимовича Покозія науковці назвали знайдений у 1991 р. новий вид комах із ряду Перетинчастокрилих  Cremastus Рokozii Narolsky et Protzenko.

Напередодні 9 травня ми кожного року вітали Йосипа Трохимовича із Днем Перемоги, слухали його розповіді про часи Другої світової війни, а тепер в цей день обов’язково вшановуємо його пам'ять.

Досить влучно про вдячність і пам'ять висловилась наша геніальна поетеса Ліна Костенко:

 

Вечірнє сонце, дякую за день!

Вечірнє сонце, дякую за втому.

За тих лісів просвітлений Едем

і за волошку в житі золотому.

За твій світанок, і за твій зеніт,

і за мої обпечені зеніти.

За те, що завтра хоче зеленіть,

за те, що вчора встигло одзвеніти.

За небо в небі, за дитячий сміх.

За те, що можу, і за те, що мушу.

Вечірнє сонце, дякую за всіх,

котрі нічим не осквернили душу.

За те, що завтра жде своїх натхнень.

Що десь у світі кров ще не пролито.

Вечірнє сонце, дякую за день,

за цю потребу слова, як молитви.

 

Ольга Дмитрієва,
доцент кафедри інтегрованого
захисту та карантину рослин

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook