Системний підхід до підготовки та проведення Дня відкритих дверей на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК

9 травня 2020 року
     Вибір професії майбутніми абітурієнтами є одним із найважливіших етапів у житті. Як сказав у нашому марафоні пізніше, процитувавши класика, наш друг, член ради роботодавців Денис Солдатов: «Кажуть, що людині в житті має пощастити тричі: від кого народитися, у кого вчитися і з ким одружуватися, а всього іншого він доб'ється сам». Різноманітність професій та навчальних закладів, які очікують на своїх вступників досить велика. Зорієнтувати, підказати, проінформувати – це завдання не тільки вчителів та батьків, а і досвідчених викладачів закладів вищої освіти. 

     Цьогорічна вступна компанія тай все життя в країні проходить через призму обмежень та в основному онлайн. З урахуванням таких особливостей, деканом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Ларисою Баль-Прилипко було поставлено завдання про підготовку Дня відкритих дверей факультету у новому форматі з урахуванням усіх новацій.

     Тож 30 квітня 2020 року на розширеному засіданні факультету за участі всіх науково-педагогічних працівників, лаборантів, завідувачів лабораторією було визначено чіткий та злагоджений план дій з розподілом відповідальних працівників за цей, без перебільшення, творчий процес. Оскільки працівники факультету не мають змоги безпосередньо поспілкуватись з багатьма учнями загальноосвітніх шкіл та ліцеїв і донести важливу інформацію для правильного вибору майбутньої професії було вирішено поетапно:

  1. Підготувати детальну програму Дня відкритих дверей та визначити відповідальних за кожен етап починаючи від розробки програми і реклами та закінчуючи оформленням та запрошенням гостей.
  2. Для участі в заході запросити роботодавців, випускників, працівників, студентів, які навчаються по програмам подвійного диплому.
  3. Підготовити, опублікувати та забезпечити комерційне просування оголошення в соціальних мережах про проведення Дня відкритих дверей з можливістю реєстрації всіх охочих для охоплення якомога більшої аудиторії по всій території України.
  4. З метою інформування майбутніх абітурієнтів про матеріально-технічну базу університету і факультету підготовити відео з функціями 3D за участі декана факультету та організувати інтерактивну екскурсію.
  5. Залучити до підготовки спеціалістів з 3D графіки для створення креативного рекламно-просвітницького відеоролика про важливість професії та майбутнього вибору.

     Відповідальне ставлення всього колективу факультету участь та поетапний контроль і корекція деканом заходів запланованих керівництвом дали без перебільшення більш ніж очікуваний результат.

Розміщений на Youtube ролик під назвою «НУБіП вибір професії» тільки за 20 годин від часу прем’єри переглянули більше 263 людини.

 

Відео за участі декана факультету з функціями 3D за перші 4 дні переглянули 421 особи.

 

     Враховуючи вікові критерії майбутніх абітурієнтів та популярність соціальних мереж просування оголошення про День відкритих дверей в соціальній мережі Facebook дало також чудові результати, відповідальність за які була покладена на аспіранта кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції нашого факультету Романа Двикалюка та його керівника доцента Леонору Адамчук:

1. Підготовлений допис для соціальних мереж (відображається частина):

 

2. Результати просування допису (кількість переглядів сторінки):

   

 

3. Результати просування допису в розрізі дій користувачів:

 

Таким чином допис про факультет харчових технологій проглянули

понад 30 000 осіб

за минулий тиждень.

     За результатами проведеної роботи станом на 6 травня 2020 року до участі в Дні відкритих дверей зареєструвались 261 особа абітурієнтів. Свою участь в дні відкритих дверей підтвердили 18 роботодавців.

 

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ

 

     Як і було заплановано 7 травня 2020 року розпочався без перебільшення надважливий захід в житті факультету і університету «День відкритих дверей факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК». Розпочав захід завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції проф. Владислав Сухенко, який керував заходом і надав вступне слово декану факультету доктору технічних наук, професору Ларисі Баль-Прилипко, яка і розповіла про потужності Університету, матеріальну базу факультету, спеціальності та фахівців, яких готує Факультет, про умови вступу, взаємовідносини з студентами та викладачами. Декан також відповіла на безліч питань користувачів-потенційних абітурієнтів.

Фото демонструє, з яких міст долучилися абітурієнти

 

     В подальшому було надано слово запрошеним гостям Ларисі Коропець – відповідальному секретарю приймальної комісії НУБіП України. Пані Лариса поінформувала слухачів та гостей про умови вступу, перелік документів, які слід подати, дати проведення вступної компанії, умови проходження ЗНО та інші особливості цьогорічної вступної компанії.

     Важливу частину заходу провів в.о. завідувача кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, доцент Володимир Василів. Володимир Павлович навіть встиг провести короткий, але такий яскравий майстер-клас з процесів і важливості правильного застосування робочих органів, наприклад, для подрібнення, яке використовується у 80% випадках переробки харчової та сільськогосподарської сировини. Провів він цей майстер-клас на салі, справжньому українському продукті. Шкодуйте тепер ті, хто не бачив!

 

     А найбільшу кількість запитань в цей час отримала заступник декана, доцент Наталія Слободянюк, яку наші студенти називають «наша друга мама». Запитання стосувались умов проживання, харчування, оплати, навчання, відрахування, нанесення шкоди, оренди гуртожитку, індивідуальних графіків і….хто ж, як не заступник декана Наталія Слободянюк може дати вичерпні відповіді.

 

     Приємно було бачити наших майбутніх студентів, вони такі гарні, цікаві, іноді сором’язливі, але у їх очах є вогник. Китайська мудрість каже: «Учень - це не посудина, яку потрібно заповнити знаннями, а факел, який потрібно запалити», у нашому ж випадку достатньо той факел буде роздмухати.

 

 

 

     Продовження проведення заходу було надано професору Владиславу Сухенку, який поінформував всіх присутніх про керівництво університету, представив ректора академіка Станіслава Ніколаєнка, першого проректора та проректорів висвітливши їх посади, здобутки та напрями їх роботи, розповів про ботанічний сад університету, представив керівництво факультету, матеріально-технічну базу та роботу кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції наголосив на переліку фахівців яких готовить Кафедра, проведення практик, важливість навчання та підвищення кваліфікації.

 

     Оскільки Україна та й сам Університет не можуть існувати автономно, а студенту потрібно розвиватись та практикуватись слово було надано Олені Очколяс – старшому викладачу кафедри технологій м’ясних, рибних та морепродуктів, відповідальній за міжнародне співробітництво факультету. Олена Миколаївна розповіла про стажування студентів закордоном, умови та можливості, перелік існуючих програм за якими здійснюється стажування.

 

     Якісне навчання завжди потребує розвитку спеціаліста не тільки, як фахівця в обраній спеціальності але і особистості, тому в Університеті приділяється значна увага виховній роботі. На День відкритих дверей факультету було запрошено Геннадія Ржевського – директора Навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку, який детально розповів всім слухачам про спортивні заходи, виховну роботу, спортивну базу університету, Олімпіади та змагання, які проводяться за участю студентів, поєднання навчання і розвитку студента як особистості.

     В цей час ведучий Владислав Сухенко на екранах демонстрував on-line 3D екскурсію головним корпусом нашого університету та його залів і музеїв.

 

     Кінцевою ціллю будь-якого навчання завжди є працевлаштування та високооплачувана робота. Факультет запросив до заходу провідних роботодавців в галузі харчових технологій та якості продукції. Враховуючи високі внески факультету в підготовці спеціалістів, роботодавці охоче відгукнулись на запрошення з метою розповісти абітурієнтам про перспективи працевлаштування, проходження практики. Слово було надано Віталій Войтовичу – засновнику і генеральному директору групи компаній Premier Food. Віталій Тарасович повідомив про десятирічну історію компанії, яка ним створена. Компанія стала оператором фуд-сервісу # 1 в Україні і є творцем культури споживання перших хот-догів і бургерів зі справжнього м'яса на АЗК. Premier Food почала свою діяльність в 2007 році як експерт в напрямку хот-доги і гамбургери для АЗК, кафе і ресторанів, а вже сьогодні мають близько 10 напрямків діяльності і навіть свою мережу ресторанів MrGrill Hot-Dogs & Burgers. Віталій Тарасович відзначив дефіцит спеціалістів з технології та закликав абітурієнтів вступати на навчання до Університету. Підприємства групи Premier Food очікують на висококваліфікованих спеціалістів, яких випускає факультет та готовність до співпраці.

 

     Організатори заходу не оминули увагою і участь студентів в житті університету до доповіді було запрошено Олександра Павелко – голова студентської організації НУБіП України, котрий розповів про життя студентів, дозвілля, участь в прийнятті рішень університету та багато цікавого супроводжуючи свій виступ презентацією яка відображала багатогранне життя студента в університеті.

 

     До слова було запрошено роботодавця, генерального директора ТОВ «Пчелопродукт», віце-президента ГС «Спілка пасічників України», голову ГО «Спілка пасічників Харківської області» (м. Харків, Україна) Дениса Солдатова. Денис Констянтинович, як керівник і людина яка займає активну позицію, розповів про продукцію, яку випускає компанія, про студентів, які проходять практику, про важливість навчання і цінність спеціаліста на виробництві. Віце-презедент ГС «Спілка пасічників України» побажав молоді не помилитись у виборі свого життєвого шляху та відмітив, що пов’язавши своє життя з НУБіП України – це без перебільшення не помилкове рішення.

     До участі у заході долучився аспірант та генеральний директор ТОВ "Де Ла Марк" – українська компанія-виробник екологічно чистої побутової хімії та косметичних засобів Олексій Веренікін. Олексій Михайлович поділився власним досвідом розвитку бізнесу, важливості якості та безпечності продукції і свій шлях, яким він прийшов до навчання на аспірантурі факультету, важливість наукової роботи.

 

     Детальна підготовка, чіткий план та зусилля всіх працівників факультету, як єдиної команди, привело до виходу заходу за межі України. Свій досвід навчання закордоном розповіли студенти: Галина Бойко, яка навчається у Вищій школі сільського господарства та природничих наук (м. Ліль, Франція), Євгеній Сухенко - Латвійський сільськогосподарський університет (м. Єлгава, Латвія), котрі відзначили, що фахівці підготовлені кафедрами Університету мають високу освітню базу та складають гідну конкуренцію студентам інших закордонних навчальних закладів.

     Виконуючий обов'язки директора Людмила Філіпова сказала у своєму короткому виступі, що виробництво та обіг продукції харчової галузі, консервованих продуктів та продуктів дитячого харчування на внутрішньому та зовнішньому ринках поотребує обізнаних фіххівців з "Технології продуктів оздоровчого прихначення", "Нутриціології, "Експертизи харчових продуктів" і всіх цих фахівців випускає факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК. То ж Людмила Юріївна сердечно запрошувала студентів на практику, а випускників на роботу у відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Науково-дослідний і проектний інститут стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції», м. Одеса.

     До кротких тезових виступів були запрошені всі члени невеликої, але досить дружньої творчої наукової родини факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, наш студент, співробітник з недавнього часу, Артем Антонів, який сказав чому він вирішив поєднати долю з нашим університетом.

     Роман Двикалюк, успішний працівник величезної компанії не зміг стояти осторонь проблем харчових технологій та оздоровчого харчування, а саме продуктів бджільництва і знову ж таки поєднав свою долю з факультетом, прийшовши до нас зі своїми науковими мріями та інноваціними поглядами на процеси отримання прополісу, природнього антибіотику, який наразі дуже користується попитом не лише у нас, а і за кордоном.

 

     Дмитро Колісніченко - керівник відділу контролю якості ТОВ "Геліос Дістрібюшин" сказав, що сам є випускником нашого факультету, дуже вдячний за навчання та набуті знання, а тако ж наголосив, що наші студенти приємно відрізняються від випускників з інших ЗВО при прийнятті на роботу.

     Серед включень із за кордону учасникам вдалось побачити та почути генерального директора компанії TMS Ukraine корпоративного партнера TÜV SÜD (Germany) Михайла Левицького. Основний тезис Михайла Анатолійович був той, що він запрошує студентів факультету до себе на навчання, але лише тих, які бажають жити, творити та працювати за європейськими стандартами з гідною заробітною платою. «Стандарти – це чіткий план наших дій, наша гарна звичка, як звичка чистити зуби, посміхатись, казати будь-ласка і дякую».

 

     Також свої доповіді та відповіді на запитання, які були розміщені в онлайн чаті змогли надати викладачі Факультету, завідувач кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, прихильник споживанння молочних продуктів, людина під керівництвом та за проєктами якої побудовано більше 40 молокопереробних підприємств Олександр Савченко.

     Мав слово і Віктор Сарана, доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, відповідальний наразі за саму важливу ділянку роботи під час карантину – електронні навчальні курси ЕНК. До нього було найбільше запитань, про можливість дистанційного навчання, про можливість індивідуального графіку і чи можна взагалі не ходити на пари…це звісно жарт, але ми живемо у суспільстві діджиталізації і це нові виклики з якими так успішно долають перешкоди наші викладачі. Все це відбувається завдяки чіткому спрямуванню ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка наче передбачивши такі критичні моменти життя і запровадивши систему дистанційного навчання задовго до виникнення нових викликів з коронавірусом COVID-19.

 

     Олег Швець – президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація дієтологів України» свою доповідь почав зі здоров’я людини, залежності харчування і важливості зберігати навіть зараз, враховуючи карантин той баланс поживних і корисних речовин щоб протистояти хворобі.

     Петро Калита – президент «Українська асоціація досконалості та якості» запросив бути якісними у всьому. Закінчивши саме цей університет дуже дкував за освіту йому і запрошував навчатись на нашому факультеті для досягнення досконалості і якісного підходу до навчання, а наприкінці прочитав свої вірші присвячені якості життя.

     В подальшому були запитання до відповідального секретаря приймальної комісії НУБіП України Ларисі Коропець з приводу захисту бакалаврських робіт у зв’язкуз коронавірусом. Пані Лариса поінформувала, що керівництвом університету розроблений спеціальний план і захисти будуть відбуватись в on-line режимі з надсиланням робіт та креслень студентами через Нову пошту на адресу деканату.
     Слід відмітити, що захід пройшов у досить невимушені і в той же час професійній атмосфері. Завдяки залученню роботодавців, фахівців, викладачів, студентів та аспірантів інформацію яку отримали абітурієнти була все стороння та давала відповіді на всі питання, які виникали у абітурієнтів та їх батьків.

     Інформаційна довідка:
Тривалість заходу – з 9 до 16 години,
Найбільша кількість учасників одночасно - 57 осіб,
Кількість відвідувачів за час заходу – 267 осіб,
Кількість заданих питань лише у чаті – 178. 

Відзиви абітурієнтів та їх батьків:

·         Ще раз дякую за трансляцію!!!

·         Це були дуже захоплюючі 7 годин)))

·         Дякую, дуже корисно.

·         Дякую за проведення такого чудового заходу!!

·         Дуже круто дізнатися багато цікавої інформації про навчальний заклад, життя студентів

·         Дякую за чудовий День відкритих дверей! За гарну профорієнтацію! Вам процвітання і гарних студентів!!!

 

Дякуємо всім учасникам та до зустрічі в стінах рідного Факультету!

 

     Вже під час підготовки матеріалу, після закінчення заходу у формі реєстрації було зареєстровано ще 18 осіб…і ми прийняли рішення, що не зупиняємо реєстрацію, а будемо проводити збори для наших абітурієнтів щотижня з деканом, викладачами, тим паче, що всі вже пристосувались до наданої університету платформи Cisco Webex Meetings за що вельми дякуємо декану факультету інформаційних технологій Олені Глазуновій та звісно далекоглядності ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіслава Ніколаєнка.

Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації
та сертифікації сільськогосподарської

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook