Вчена рада: завершуємо навчальний рік дистанційно

30 квітня 2020 року
     30 квітня 2020 року відбулася знакова подія в житті Національного університету біоресурсів і природокористування України – вперше в історії пройшло онлайн засідання вченої ради університету, участь в якому взяли більше 216 осіб: члени ради, усі завідуючі кафедрами, керівники служб, відокремлених підрозділів та навчально-дослідних господарств.

     Відкриваючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко коротко проінформував про поточну ситуацію в університеті, звернув увагу, що не зважаючи на карантин навчальний процес відбувається, дослідницькі роботи виконуються, посівна кампанія в навчально-дослідних господарствах завершується тощо. Звісно, пандемія внесла скоригувала наш звичний спосіб життя, проте НУБіП один з небагатьох університетів України, який був готовий до роботи в такому режимі.

     Про організацію освітнього процесу та завершення навчального року в НУБіП України в умовах карантину доповів проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він проаналізував хід весняного семестру: більше 94% занять від запланованого обсягу проводяться, решта – це, як правило, лабораторні та практичні заняття, що неможливо відпрацювати в дистанційному режимі і вони будуть перенесені на післякарантинний період. До навчання онлайн залучені 84% студентів, з рештою встановлений офлайн контакт, вони отримують і виконують завдання поштою, електронною поштою, спілкуються месенджерами тощо. За рекомендаціями Міністерства освіти і науки України розроблена і запроваджена форма звітності науково-педагогічних працівників про дистанційну роботу.

     Навчальним відділом підготовлені всі необхідні документи і розроблений алгоритм проведення екзаменаційної сесії, здача випускних іспитів, захист дипломних проектів в дистанційному режимі. Є факультети, які вже успішно це роблять. То ж накопичений досвід дозволить це зробити організовано та злагоджено.

     Студентка гуманітарно-педагогічного факультету Марина Когут звернула увагу на технічну підкованість викладачів. За її пропозицією деканам факультетів та директорам ННІ доручено провести необхідні консультації та надати допомогу таким викладачам.
     Окремо проректор Сергій Кваша зупинився на проведенні ІІ олімпіади для вступу в університет. У першому етапі взяли участь 908 учасників, майже всі допущені до участі в наступному турі. Знову ж таки за погодженням з міністерством освіти і науки він відбудеться онлайн з контролем за виконанням завдань 15-17 травня. Напередодні буде можливість всім учасникам потренуватися, технічно підготуватися до участі. Детально механізм опублікований на офіційному сайті університету за посиланням https://nubip.edu.ua/node/29143. Була підтримана пропозиція професора Івана Ковальчука щодо врахування неможливості вступників взяти участь в олімпіаді технічно за запропонованим сценарієм – для кожного з таких буде запропоноване індивідуальне рішення.
     Минулого тижня стартували Дні відкритих дверей, які також проходять дистанційно. Сформований графік (посилання https://nubip.edu.ua/node/75938). Потрібно ретельно готуватися до їх проведення, робити акцент на тому, що абітурієнти, батьки хочуть почути не тільки відповіді на свої питання, а також побачити умови навчання, організацію побуту, спортивну базу, можливості військової підготовки тощо.

     Про фінансовий стан університету доповів проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Він представив кілька сценаріїв розвитку подій, які враховують можливе скорочення фінансування з боку держави, часткову несплату за навчання та проживання в гуртожитках, недоотримання коштів від госпрозрахункових підрозділів тощо. Звідси і завдання – активізувати наповнення спеціального фонду, пропонувати виконання госпдоговірних робіт, провадити наукове консультування тощо. Проректор Вадим Ткачук наголосив на необхідності 100% сплати за навчання на наступний семестр, що передбачено умовами договору до кінця травня. Аналогічно і плата за проживання в гуртожитках. Щодо останнього голова Студентської організації Олександр Павелко заявив, що студентський актив розуміє ситуацію, враховує те, що речі студентів перебувають в гуртожитку, а вони, в свою чергу забезпечуються охороною, комунальними послугами, проходять заходи з дезінфекції та дезінсекції, навіть тривають ремонтні роботи та закуповуються меблі.

 

     Про вимоги до претендентів на посади науково-педагогічних працівників доповів перший проректор Ігор Ібатуллін. Серед них, зокрема, наявність публікацій у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз, дослідницька робота, співпраця з бізнесом, знання іноземних мов на відповідному рівні, міжнародна співпраця і стажування, наявність потрібного науково-педагогічного стажу тощо. Відповідні вимоги до конкретних посад будуть опубліковані на офіційному сайті університету. Також перший проректор зупинився на питаннях Тематичного плану науково-дослідної роботи університету на 2020 рік, Річного звіту за 2019 рік про виконання критеріїв надання та підтвердження статусу національного. Вчена рада затвердила відповідні документи.

     За пропозицією відповідального секретаря приймальної комісії Лариси Коропець були затверджені зміни до правил прийому на 2020 рік.

     Вчена рада надала дозвіл на встановлення меморіальної дошки в приміщенні навчального корпусу №11 НУБіП України в честь Костецького Бориса Івановича, як основоположника наукової школи поверхневої міцності і окиснювального зношування в трибології і триботехніці та з нагоди 110-річчя від дня народження. Також вчена рада затвердила навчальні плані і програми на 2020-2021 навчальний рік та рекомендувала до друку низку періодичних наукових видань університету. Затверджені й Тимчасове положення «Про організування атестації здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії у Національному університеті біоресурсів і природокористування України», Алгоритм дистанційного розгляду дисертацій докторів/кандидатів наук на наукових/науково-технічних радах факультетів/Науково-дослідних інститутів Університету. Підтримані клопотання інших університетів та наукових установ щодо кандидатур науково-педагогічних працівників та науковців на обрання академіками та член-кореспондентами Національної академії аграрних наук України.

     Вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України звернулася до Президента України Володимира Зеленського щодо розгляду ситуації навколо Боярської лісової дослідної станції, отримання нею об’єктивних висновків з оцінки впливу на довкілля, затвердження об’ємів лісокористування, як цього вимагає закон.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко розставив акценти в діяльності університету на найближчий період із засторогою, що попереду у нас різке погіршення соціально-економічної ситуації, проблеми із прийомом абітурієнтів, наповненням спецфонду, виплатою зарплат, оплатою комунальних послуг, отриманням врожаю. Все це вимагає від науково-педагогічного колективу наполегливої, зваженої роботи, самовіддачі і свідомої дисципліни.

     У зв’язку з цим ректор поставив спільні головні завдання. По-перше, запровадження надзвичайного стану в університеті, який вимагає повної мобілізації і посилення роз’яснювальної роботи із студентами, співробітниками, науково-педагогічними працівниками. Потрібно організовано, без обману і «липи» провести сесію. Також пам’ятаємо про вступ і дбаємо про абітурієнтів, мусимо переживати за якісне проведення олімпіади для вступу в середині травня. По-друге, вести суворий режим економії, берегти кошти, особливо спецфонд. По-третє, завідувачі кафедрами повинні ретельно проаналізувати виконання навчального навантаження кожним викладачем, мати повний облік виконаного педагогічного навантаження, у тому числі і занять в дистанційному режимі за формою, розробленою навчальним відділом. Потрібно завершити роботу, оновити навчальні матеріали в електронній формі на платформі Ельорн. По-четверте, декани факультетів, директори ННІ, завідувачі кафедрами після пом’якшення карантину за можливості повинні організувати проходження практик. По-п’яте - організувати виконання бюджетних наукових тем, а також максимально залучати кошти бізнесу, виконувати договірні роботи. По-шосте, дата початку нового навчального року буде залежати від закінчення карантину і проведення ЗНО. По-сьоме, навчально-дослідним господарствам, Боярській лісовій дослідній станції та відокремленим структурним підрозділам потрібно максимально мобілізуватись, вести прибуткову діяльність, повернути всі борги та кредити, сплатити ПДВ. По-восьме, директори відокремлених підрозділів (коледжів, інститутів) та Єресько О.В. мусять також організовано провести сесію, взяти під контроль діяльність міжкафедральних лабораторій та забезпечити профорієнтаційну роботу з тими, хто буде вступати до університету.

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко процитував Гельвеція: щоб здивувати, завести когось в кут, потрібна мить, а щоб зробити дивовижні, добрі, практичні речі, потрібні роки терпіння і наполегливої праці, та закликав відповідально ставитися до справи.

Денис Рудень
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook