В пошуках ресурсності, як визначальної риси майбутнього психолога: проект School of Practical Psychology представив майстер-клас «Відкрий джерело ресурсу»

29 квітня 2020 року

 «Чим більше пізнаєш себе, тим більш зрозумілим становиться світ»

     Зараз увесь світ переживає непрості часи, і кожен з нас так чи інакше відчуває стрес від подій, що відбуваються. Багатьох паралізували страхи, вразили скасовані плани, деморалізувала власна бездіяльність, а майбутнє з кожним днем непокоїть усе більше. Під час невідомості і непередбачуваності, просто необхідно розібратися зі своєю життєвою траєкторією.

     У зв’язку з цим особливої актуальності набувають питання ефективних стратегій і способів подолання ситуацій, які суб’єктивно сприймаються особистістю як стресові ситуації, тому в рамках функціонування «Школи практичної психології» був проведений майстер-клас «Відкрий джерело ресурсу» під гаслом «Ресурсність – це визначальна риса психолога».
     Фахівець-психолог не лише має володіти професійними навичками, а й вирізнятися певними особистісними якостями, зокрема вміти актуалізувати власні ресурси та оперувати ними. Це передбачає активну особисту участь психолога у позитивних змінах клієнта.
     В ході роботи учасники зустрічі визначили поняття «ресурс» та надали йому рефлексивне представлення. Обміркувати й проаналізувати правильність розподілу, використання та поповнення власних ресурсів допомогла проведена техніка «Відкрий джерело ресурсу» мультимодальної терапії «BASIC-ID» розробленої Арнольдом Лазарусом.

     Вчений висунув гіпотезу, що більшість психологічних проблем є багатогранними і що комплексна терапія вимагає ретельної оцінки семи вимірів або «модальностей», в яких «перебувають» люди – поведінки (В- behavior), емоцій (A-affect), відчуттів (S-sensation), внутрішніх образів (I-Imagery), когніцій (С-cognition), міжособових відносин (I-Interpersonal relations) і медикаментозної залежності (D-drugs). Звідси, широко використовується абревіатура BASIC-ID, яка визначає сім вимірів особистості людини та основні зони психологічного функціонування. Однак, BASIC-ID також відображає унікальність кожної людини. Тобто, незважаючи на те, що всі люди мають сім «модальностей», двоє людей по різному переживають своє психологічне життя. Таким чином, BASIC-ID можна розглядати як унікальну, "базову ідентичність" людини на додаток до фундаментальних вимірів її психологічного складу, визначення й усвідомлення якої допомагає стати більше ідеальною її «Самості» (перейти від свого реального «Я» на крок чи трохи ближче до свого ідеального «Я»).

     Апробація техніки «Відкрий джерело ресурсу» допомогла присутнім на майстер-класі подивитися на складну життєву ситуацію з іншої (особистісної) позиції; усвідомити можливість трансформувати негативні переживання в позитивні; вийти на новий рівень духовного і особистісного зростання; визначити та усвідомити ресурси для підтримки в складний життєвий період; використовувати свій новий досвід для допомоги іншим людям.

     Набутий досвід учасників, слід розглядати з наступних позицій: з’ясували – індивідуальні способи взаємодії при складних ситуаціях; навчились – добувати ресурс із різних життєвих ситуацій; усвідомили – необхідність збереження емоційного стану та акцентування уваги на власних надіях, мріях, планах, підтримувати себе і своїх близьких; отримали – універсальні методики по відновленню, активації і розширенню життєвих ресурсів.

Чекаємо наступної зустрічі на проекті!
School of Practical Psychology

 

Лариса Афанасенко,
керівник проекту «School of Practical Psychology»,
доцент кафедри психології

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook