Ефективна комунікація зі студентами у період дистанційного навчання – запорука успішного навчання!

29 квітня 2020 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

        Виходячи з реалій сьогодення, дистанційне навчання стало основним інструментом спілкування зі студентами. Прагнучи до удосконалення навиків в інформаційному просторі, які є просто необхідними для комунікації зі студентами у період дистанційного навчання, намагаюся якомога ефективніше використати програмне забезпечення для організації різних навчальних форм (лекцій, практичних занять, консультацій, зустрічів). Вважаю, що сфера комунікації між викладачем та студентом – це запорука ефективного навчання у період карантину! Усвідомлюючи це, з початку карантину в країні, навчальний процес для студентів 3 і 4 курсів спеціальності «Екологія» з дисциплін «ОНС: екологічна паспортизація територій» та «Вступ до фаху» перейшов на інші форми навчання, використовуючи об'єктно-орієнтоване динамічне навчальне середовище – Elearn та платформу Zoom.

Спілкування зі студентами через он-лайн за допогою платформи Zoom допомагає реалізувати у навчальному процесі принципи комунікабельності, самоорганізації та самовідповідальності, як із боку викладача, так і студента, і тим сами, формуючи у студентів відповідні професійні вміння та навики з навчальних дисциплін. Організовані на даній платформі он-лайн лекції, індивідуальні он-лайн консультації та он-лайн зустрічі зі студентами 3 і 4 для обговорення практичних робіт (одночасно використовуючи платформу Elearn) – все це посприяло налагодженню комунікації між викладачом та студентом, що у свою чергу посприяло кращому засвоєнню студентом матеріалу та отриманню відповіднх результатів навчання. Це пояснюється ще тим, що під час он-лайн спілкування зі студентами мені були доступні різні форми он-лайн демонтрації лекційного матеріалу за допомогою платформи Zoom, а також є можливість кожного разу обговорити ті задачі чи результати їх вирішення, які були складними для сприйняття студенту. Вважаю, що он-лайн спілкування зі студентами у різних формах (лекції, зустрічі тощо) є запорукою налагодження ефективної комунікації, що сприяє ефективній організації навчального процесу відповідно кожної дисципліни у період карантину.

Тому, за період карантину, з навчальних дисциплін «ОНС: екологічна паспортизація територій» та «Вступ до фаху» для студентів 3 і 4 курсів спеціальності «Екологія» були проведені різноманітні он-лайн зустрічі. Зокрема, за розкладом занять були проведені он-лайн лекції з даних дисциплін, за цікавленістю студентів – були організовані он-лайн консультації щодо вирішення їх питань по тематиці, кожного тижня були організовані спільні он-лайн зустрічі для обговорення загальних питань що стосувалися процесу дистанційного навчання з даних дисциплін, а також вимог до оцінювання їхніх результатів. Безперечно, під час цих зустрічів, виникало чимало питань, які були вирішені та пропозицій з боку студентсва, які були враховані для подальшого проведення більш ефективного дистанційного навчання у реаліях сьогодення.

 

Віта Строкаль,

доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook