Про книгу – з любов’ю і повагою (до Всесвітнього дня книг та авторського права)

22 квітня 2020, 10:48

Книга є альфа і омега усякого знання,
початок початків кожної науки.
Стефан Цвейг

   Сьогодні, коли без Інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя та роботу, здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так. Книга була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості.
   Дата святкування Всесвітнього дня книг та авторського права, який увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО в 1995 році - 23 квітня. У цей день народились такі видатні письменники, як Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник, а також покинули світ такі знамениті і відомі автори, як Мігель де Сервантес Сааведра, Вільям Шекспір, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський. Тому природно, що саме цей день, за пропозицією Міжнародної Асоціації Книговидавництв, був обраний Всесвітнім днем книги, який нині святкують у 190 країнах світу.

   Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи. Усюди організовуються цікаві акції, книжкові ярмарки, виставки, презентації, голосні читання, зустрічі з письменниками, симпозіуми, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання. Мета заходів - визнати чарівну силу книг, що є зв'язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами. З цієї нагоди ЮНЕСКО та міжнародні організації, які представляють три основні галузі книжкової індустрії  видавців, книгорозповсюджувачів та бібліотеки, вибирають місто, яке стає Світовою книжковою столицею.
   Книжковою столицею світу 2020 року стане столиця Малайзії Куала-Лумпур. Місто було обране через великий акцент на інклюзивній освіті, розвитку освіченого суспільства та доступному читанні для всіх верств населення.

   А от щодо авторського права - це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів. Інтелектуальна власність охоплює всі творіння людського розуму. Авторське право захищає не ідеї або факти, а спосіб їх вираження: письмові, музичні, живописні, драматичні, хореографічні твори, фільми та мультимедійні продукти, комп'ютерні програми. Знаком того, що той чи інший оригінальний твір охороняється авторським правом, служить символ ©. За ним, зазвичай, вказується ім'я власника авторського права та рік створення твору.
    З прийняттям Верховною Радою України Закону № 3792-XII «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 року у нашій країні було створено авторське правове поле, яке весь час удосконалюється і стає ближчим до міжнародних норм.
Бажаючих поглибити свої знання з цього важливого і актуального питання (адже більшість наших викладачів є авторами підручників, навчальних посібників, тощо) запрошую до філії наукової бібліотеки у навчальному корпусі № 6, де представлена відповідна література.

   Відсвяткувати Всесвітній день книг та авторського права можна, придбавши книжку і підтримати українського видавця або замінити, наприклад, перегляд телевізора на читання. Хоча, враховуючи сьогоднішні реалії, перше буде зробити проблематично через низку превентивних заходів на загальнонаціональному рівні, аби уникнути надзвичайної епідемічної ситуації з поширення коронавірусу Україною.
    Мистецький арсенал переніс Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» на серпень 2020 року. Попередньо фестиваль був запланований на 20–24 травня. «Ми готові провести Х Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" цього року. Проте розуміємо, що він не зможе бути таким, яким ми його спланували. Та ми віримо, що він так само потрібний нашим учасникам і нашим відвідувачам. Потрібний не в онлайні, а в реальному житті…», – сказала координаторка фестивалю Юлія Козловець.

   Програмою популяризації української літератури у світі було передбачено протягом 2020 року участь у шести міжнародних книжкових виставках і ярмарках. Сукупно у цих форумах планувалася участь понад 50 видавництв, котрі підготували більш як 200 якісних пропозицій на видання, переклад своїх авторів за кордоном. Все довелося перенести/відмінити "через тривожний стан на планеті Земля".
  Український ПЕН [українська громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву] під час карантину проводить онлайн-зустрічі з авторами у межах онлайн-проєкту “Книжковий вечір із PEN Ukraine”. Письменники, філософи, перекладачі, журналісти розповідають про одну важливу книжку – свою чи щойно прочитану, – читають улюблені уривки та вірші. Також під час такої книжкової онлайн-зустрічі глядачі можуть поставити запитання авторці чи авторові у коментарях до трансляції.

   Тож пропоную десять новинок від українських видавництв, які можна почитати, поки триває карантин https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2894503-so-pocitati-10-knizok-dla-karantinnogo-berezna.html, а також прочитати нашу публікацію про бібліотерапію https://nubip.edu.ua/node/75108 та неодмінно відвідати facebook-сторінку наукової бібліотеки НУБіП України, https://www.facebook.com/nbnubib.ua/ де в рубриці "Читай з нами" на Вас чекають розповіді про цікаві книги, які варто почитати.

  Загалом, науково доведено, що книги – найкращі ліки від стресу. У ході дослідження учасникам експерименту створювали певні умови, які викликають стрес, а потім пропонували прогулянку, музику або книгу для розслаблення. Після цього перевіряли пульс і м'язовий тонус.
   З'ясувалося, що в 68% випадків швидше за все впоралося читання книг – всього за 6 хвилин м'язи розслаблюються, а пульс приходить в норму.
На другому місці – приємна музика, яка допомогла в 61% випадків. Чай або кава – 54%, прогулянка – 42%. Дослідники стверджують, що не має значення, яку саме книгу ви читаєте, головне – зануритися у читання з головою.

  При всій повазі до сучасних цифрових технологій, спілкування з живою книгою не замінить ніщо. Любов до читання була вирішальною при цілком свідомому виборі мною омріяної професії. Про цей вибір не пошкодувала ніколи!
 Тож впевнена, що книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно стане на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю та врятує наш неповторний світ.

Лариса Задерилова,
завідувач філії наукової бібліотеки
у навчальному корпусі № 11

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook