Робота кафедри технологій виробництва молока та м’яса в умовах карантину

20 квітня 2020, 8:18

     Карантин в Україні, запроваджений через коронавірус COVID-19, не призведе до збою в системі навчання. Звичайно, карантин – це порожні аудиторії у навчальному закладі, відсутність культурно-розважальних заходів та усіх раніше запланованих проектів. Однак, цей карантин, як і будь-яка криза, може стати чудовим поштовхом для розвитку інших форм навчання. І кафедра технологій виробництва молока та м’яса активно використовує їх у навчальному процесі. З усіх дисциплін, які викладаються на кафедрі технологій виробництва молока та м’яса, розроблено електронні навчальні курси.

    Дистанційне навчання студентів з дисципліни “М’ясне скотарство” забезпечується атестованим і апробованим впродовж трьох років електронним навчальним курсом, розробленим на базі платформи Elearn Наталією Кос та Анатолієм Угнівенком. Оскільки лабораторні роботи побудовані з необхідністю використання додаткових засобів навчання, які використовувалися в аудиторних умовах, то наразі викладачі працюють над адаптацією цього курсу до потреб студентів, які займаються вдома. Ця робота полягає у розробці завдань для студентів з урахуванням наявних засобів, доповнення курсу додатковими тестами для самоконтролю засвоєних знань, що, доречі, було запропоновано студентами, які є користувачами курсу саме зараз, в умовах карантину. Лекції курсу доповнено відеофайлами, які пояснюють окремі складні для розуміння моменти. Для зручності користування курсом подовжено терміни здачі виконаних лабораторних робіт у зв’язку з відсутністю якісного покриття мережею інтернет в окремих місцевостях проживання студентів. Перевірка кожного виконаного завдання супроводжується коментарями викладача, що дозволяє студенту виправити неточності, а можливість повторної здачі виправлених робіт дозволяє отримати все ще високу оцінку за діяльність.

  З дисципліни “Технологія виробництва молока та яловичини” навчання відбувається з використанням дистанційної платформи Elearn. Відповідальний викладач (доцент Д.К. Носевич) щоденно координує роботу академічних груп з вивчення дисципліни і проводить поточний контроль ефективності засвоєння матеріалу та виконання завдань виданих студентам для самостійного опрацювання. Стимулює цікавість студентів під час роботи з дистанційною платформою навчання неординарний підхід викладача. Він відкрив у межах курсу сторінку «Цікаві матеріали для загального розвитку», де розміщує посилання на статті, відеоматеріали та іншу інформацію, що стосуються скотарства, але виходять за своїм змістом за межі основної програми. До матеріалів додаються коментарі викладача і рекомендації про те, на що потрібно звернути особливу увагу. Дана сторінка є лідером серед розділів, які відвідують студенти. Додатково для щоденного зв’язку, викладач разом із старостами створив групи у Viber, через які швидко поширюється нова інформація та відбувається консультування окремих студентів коли у них виникають питання. В цілому, не зважаючи на карантин, вивчення дисципліни технологія виробництва молока та яловичини відбувається за графіком.

   Студенти спеціальності «Облік і оподаткування» економічного факультету під час карантину вивчають дисципліну «Технологія виробництва продукції тваринництва» дистанційно на платформі Elearn. Підтвердженням належної роботи як викладача, так і студентів є своєчасне виконання і завантаження на перевірку результатів виконаних лабораторних робіт згідно робочої програми та графіку навчання. Доцент кафедри Лариса Коропець вдячна студентам за відповідальне відношення до вивчення матеріалу дисципліни, і відмічає, що 88 % студентів своєчасно виконують індивідуальні завдання лабораторних робіт.

    Доцент Тетяна Антонюк під час викладання дисципліни «Технологія продуктів забою» використовує навчальний портал НУБіП України, а також відбувається спілкування із студентами у Viber, Telegram та електронною поштою.

    Професор Вадим Лихач з дисципліни «Директиви ЄС та стандарти у тваринництві» у програмному забезпеченні «Skype» створив із студентами групу, де відбувається «живе» спілкування, анонсуючи про наступні теми, надає перелік онлайн-ресурсів вивчення матеріалу, вказує на види завдань. Студенти, в свою чергу, дискутують з професійних питань, отримують компетентні відповіді та поради.

    Крім того, відбувається постійне спілкування зі студентами академічних груп, наставниками яких є викладачі кафедри, на предмет необхідності засвоєння навчальних дисциплін дистанційно, дотримання умов карантину та психологічної підтримки у разі потреби. Cтудентам 1-го курсу дещо важче пристосуватися до незвичних умов навчання, але вони швидко адаптувалися до змін.

    Загалом, аналізуючи активність студентів, варто зазначити її поступове зростання впродовж періоду дистанційного навчання. Це дуже тішить нас викладачів, адже свідчить про свідоме навчання студентів.

   Кафедра з використанням дистанційних технологій здійснює також підготовку студентів до ІІ туру Всеукраїнської олімпіади зі спеціальності “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”. Шість найкращих студентів, які пройшли перший тур олімпіади, згідно програми підготовки, починаючи з 01.04.2020 року три тижні поспіль займатимуться з дисципліни “М’ясне скотарство” під керівництвом доцента Наталії Кос. Спілкування організовано через платформу Elearn, електронне листування, створено групу у додатку Viber.

   Науково-педагогічні працівники кафедри у період карантину забезпечують не лише дистанційне навчання студентів, а й здійснюють іншу діяльність у різних напрямках. У зв’язку із запланованою акредитацією освітньо-наукових програм (ОНП) підготовки аспірантів за вказівкою відділу захисту дисертацій та аспірантури Іван Чумаченко разом із завідувачами кафедр та гарантами ОНП по підготовці ОНП, працює над навчальними планами, програмами вступних випробувань, а також робочими програмами вибіркових дисциплін.

   Навчально-методична та наукова робота теж у постійному полі зору працівників кафедри. Здійснюємо підготовку підручника, монографії та методичних вказівок. А також готуємо до видання статті, у тому числі у журнали, які індексуються наукометричними базами Scopus чи Web of Science.

Анатолій Угнівенко,
завідувач кафедри технологій виробництва молока та м’яса
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook