Новий погляд на систему кровообігу в організмі людини

16 квітня 2020, 17:45

16 квітня 1618 Вільям Гарвей, відомий англійський вчений-фізіолог і лікар, організував публічну лекцію в Лондоні. У цій лекції він вперше виклав своє бачення систем кровообігу в організмі людини, а також теплокровних тварин.

 

Вільям Гарвей (1 квітня 1578, Фолкстон, графство Кент — 3 червня 1657, Лондон)

Він розповів про те, що провів ряд експериментів, які дозволили йому зробити багато спостережень. Він вирахував, що кров рухається по колу, вірніше, по двох колах: малому - через легені і великим - через все тіло. Після цього виступу десятьма роками пізніше, в 1628 році, Гарвей опублікував «Анатомічне дослідження про рух серця і крові у тварин». Ця праця стала класичною. Він перекреслив існуючі до цього уявлення про кровообіг, що базувалтися на поглядах античного корифея медицини Клавдія Галена.

 

Система кровообігу за Гарвеєм

Античний медик Гален жив у ІІ столітті нашої ери. Він створив першу в історії фізіології теорію кровообігу, по якій вважалося, що кров утворюється в печінці з їжі та рухається по венах, сліпо закінчується в органах, і що артеріальна та венозна кров - рідини різні за своєю суттю, і якщо перша «розносить рух, тепло і життя», то друга покликана живити органи». Це уявлення і було спростовано відкриттям Гарвея. І хоча воно було зустрінуте шквалом критики з боку вчених, які дотримувалися поглядів Галена, але, тим не менш, відкриття кровообігу Гарвея було визнано ще за його життя іншими вченими - Декартом, Шлєгелєм, Пеке та іншими. 

Джерела: 1. 2

Підготував професор Віктор Трокоз

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook