АRT перформанс відомої української художниці Ольги Кошелєвої на “Арморі шоу” у Нью-Йорку викликав бурхливі емоції у публіки

10 квітня 2020, 10:59

Нещодавно завершила роботу віртуальна виставка, ініційована директором наукової бібліотеки пані Тетяною Кіщак, вернісаж під символічною оптимістичною назвою «Вернісаж талантів НУБіП. Весну 2020 не зупинити». Окрилені весною, науковці й викладачі протягом двох тижнів надсилали свої роботи до оргкомітету й ці роботи презентували у віртуальній галерії нашої бібліотеки.
Під час карантину члени гуртка «Юний журналіст» працюють дистанційно. У пошуках цікавих тем, ми вирішили поцікавитися у відомої у світі мисткині Ольги Кошелєвої про її враження від віртуального АРТ проекту в нашому університеті.
«Вітаю з вернісажем усіх учасників. Справді, під час самоізоляції важливо не втратити зв’язок із друзями і колегами. Ваш проект покликаний зближувати людей, попри прикрі обставини», – цими словами Ольга Кошелєва привітала талановитих викладачів.

– Ольго, нам відомо, що Ви нещодавно були у Нью-Йорку, де робили арт перформанс. Розкажіть, будь ласка, детальніше про це.

Так, дійсно. У Нью-Йорку проходив головний арт ярмарок мистецтва Арморі шоу, в якому приймало участь 178 галерей з 31 країни світу. Я поїхала туди з ціллю показати арт-перформанс, носила на собі величезний ліфчик, зроблений та розмальований начебто це півкулі Землі, з цьго ліфчику вилазили яскраві скульптури рук.



Цей перформанс був орієнтований на те, щоб показати Матінку-Землю, яка не просто говорить з нами своєю мовою, а буквально благає про мудрість людей: через конфлікти, катастрофи та природні лиха, закликає людство бути відповідальними та діяти. Ми мали щастя народитися на нашій чудовій Планеті, вона подарувала нам так багато і все, що потрібно – це лише увага та турбота про неї.



– Неймовірно, такі яскраві фото. Уявляю, як це було епатажно та яскраво! Яка була реакція людей на Вас?

– дякую. Справді, відвідувачі «Арморі шоу» приєдналися до мого перформансу, і я відчула, що мої ідеї розділяють. Доля планети стосується кожного. Деякі люди навіть жартома потискали руки грудям Матінці-Землі.

(Ольга сміється) Один колекціонер сказав, що, мабуть, це примара, що цього просто не може бути наяву. Одна жінка зазначила, що її чоловік дуже б хотів, щоб вона також мала груди-Всесвіт. Сек’юріті, які працювали на «Арморі шоу», були вражені, коли побачили мене наступного дня з новим арт перформансом «Матінка – Земля», з якої стирчали вудочки, сказали , що рибачити на цьому арт-ярмарку не дозволяється. (Правила безпеки) Це було дивно, бо з несправжніми вудочками мені б цього і не вдалось. Я прагнула своїм виглядом привернути увагу до проблеми Світового океану та його забрудненості. Наголосити на проблемі екології водних ресурсів.
Відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=AJN5F5EjNAU&feature=youtu.be

– Надзвичайно! Ви справді схожа на актрису, на витвір мистецтва. Цікава у Вас була місія, пані Ольго! Які твори справили на Вас найбільше враження на цьому ярмарку, що запам’яталося?

– Так, емоцій океан... На стенді галереї Kornfeld мене вразив відео арт «Breaking News: The Flood of Louvre» (2018–2020 рр.) Автор роботи Тезі Габунія знімає (штучну) повінь у галереї Медичі Лувра, де зберігаються безцінні полотна Пітера Пола Рубенса. Габунія, молодий грузинський майстер-архітектор, зняв свої кадри у дивовижно реалістичній моделі галереї. Він описує макет наче це "акваріум". Вишукані фламандські картини бароко стають безпорадними рибами.



Габунія сподівається, що його твір змусить глядачів задуматися про можливі наслідки зміни клімату. Якщо люди не стануть більш уважними до навколишнього середовища, природні катастрофи загрожують культурі більше, ніж ми уявляємо.

Найбільше уваги привернули яскаві роботи Austin Lee, представлені в галереї Jeffrey Deitch.

Спочатку Лі створює свої полотна в цифровому форматі; за допомогою VR він робить фотографії та створює скульптури у спеціальній програмі. Він робить скріншоти своєї роботи, потім відображає це на малюнку або створює у 3D форматі. Його роботи випромінюють щасливі, штучно-наївні вібрації.
(Ольга замріяно згадує, усміхається)
Також мене зацікавили роботи Alejandro Almanza Pereda, представлені в галереї Curro.

У цій серії Алехандро занурює ідилічні пейзажні картини в бетонні блоки. Інсталяція відображає взаємозалежність між мистецтвом та архітектурою: демонструє крихкість світу, також тендітність та насильство між людьми чи створеними людиною предметами, та природним середовищем.

– Над чим Ви працюєте зараз, Ольго?

– Я продовжую працювати над серією скульптур, які відображають новий етап життя на нашій Планеті. Для мене важливо, щоб мистецтво охоплювало всі сфери життя і навіть ті, де про нього не думають. Тому я обожнюю з’являтися у неочікуваніших місцях і звертати увагу людей на екологічну загрозу... робити арт перформанси заради любові до нашого неймовірно прекрасного Всесвіту. Я відчуваю, що це несе користь для нашого людства і вірю, що майбутнє буде світлим і гарним. Майбутнє залежить від кожного із нас. Творіть, розвивайтеся і любіть природу.
Відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=0JyB4_XiQ1k

Довідка: Нагадаємо, що Ольга Кошелєва – відома українскька художниця, яку на світових арт-салонах неформально прозвали Sunglasses Girl – через її любов носити власноруч розфарбовані сонцезахисні окуляри, а також через її роботи – великі скульптури-окуляри, які складно не помітити.

Народилася в Києві в 1986 році. Ольга брала участь у виставках в Україні, Франції, Монако, Італії, США, Канаді. Скульптура Кошелєвої під назвою «Icebreakers» була нагороджена призом Леонардо да Вінчі у Флоренції в січні 2018 року. У 2017 році Ольга отримала нагороду від Biennale del Belvedere di San Leucio (Італія). Сьогодні її роботи перебувають у приватних колекціях у Європі та США.

 

Скайп інтерв’ю записала Діана Дафина,
абітурієнт, учениця 11 класу,
член гуртка «Юний журналіст»

 

 

Детальніше з роботами Ольги можна ознайомитися тут:

Вебсайт: www.olgakosheleva.com
Instagram: https://www.instagram.com/olgakoshelevaart/?hl=ru
Фейсбук: https://www.facebook.com/olgakoshelevaart/

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook