В.о. завідувача кафедри ветеринарної гігієни ім.проф.А.К.Скороходька Кучерук Марія – модератор конференції «Наукові дослідження для органічного бізнесу. Тваринництво заради ґрунту»

6 квітня 2020, 9:48

 Відбулася перша Онлайн Міжнародна науково-практична конференція «Наукові дослідження для органічного бізнесу. Тваринництво заради ґрунту» в рамках IVМіжнародного «КонгресуОрганічнаУкраїна 2020». До роботи у якості відвідувачів доєдналось близько 80 слухачів.

Дякуємо спікерам, що знайшли можливість і час прийняти цей виклик, переформатуватися, модернізуватися, опанувати нові комунікаційні технології для обміну досвідом, для поширення інформації про органічне виробництво та наукові дослідження. Було зроблено низку важливих і фахових доповідей.
Зокрема, Олександр Богачик - магістр ветеринарної медицини, експерт з питання добробуту тварин та гуманної освіти, тренер розповів про міжнародні зобов’язання України щодо добробуту продуктивних тварин.

Тетяна Іщенко - директор Науково-методичного центру ВФПО надала презентацію щодо «Зрізу стану наукових досліджень з органічного виробництва».
Олександр Каліберда підтвердив створення ON-LINEплатформи знань з органічного землеробства.

Білик Руслан - спеціаліст ТОВ «Органік Стандарт» розповів про дослідження щодо якості й безпечності органічних продуктів харчування. Наголосив на необхідності вирішення представниками наукової спільноти ряду нагальних питань, для підвищення рівня ефективності органічного тваринництва.


 

Олександр Глушенков – ТОВ Інтегро висвітлив питання «Бізнес утилізація навозу, посліду та іншого в органічному виробництві – як і кому це потрібно?»
Орест Добровольський – фахівець компанії Heel Vet Україна розповів про «Новий напрямок профілактики і лікування захворювань тварин на органічних фермах» за допомогою біорегуляційних препаратів.

Кучерук Марія - в.о. завідувача кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К. Скороходька надала інформацію про можливість вирощування органічних тварин без використання профілактичних антибіотиків. А також про загрози антибіотикорезистентності мікроорганізмів та перевищення максимально допустимих рівнів залишкових кількостей антибіотичних речовин у продукції.

За сприяння Німецько-українського проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства» відбулася презентація Манфреда Бекера – Міжнародного аудитора та консультанта з органічного птахівництва (Німеччина) на тему «Успішне ведення органічного птахівництва: ринкові можливості та проблеми виробництва».

Науковій конференції передувало два насичених цікавими фаховими доповідями дня конгресу.

Надзвичайно важливим є те, що «науку і тваринництво» виокремлено в самостійний блок, оскільки тільки симбіоз науки і виробництва може дати найкращі результати для галузі.

Необхідність проведення такого заходу визрівала давно, адже, дійсно, як можна говорити про органічні агрономічні технології не маючи достатньої кількості органічного добрива від органічних тварин? Таке добриво має бути вільним від залишків антибактеріальних речовин, пестицидів та інших хімічно-синтезованих речовин, ГМО тощо. Адже вони можуть звести нанівець усі зусилля (органічний садивний матеріал, біопрепарати, механічна боротьба з бур’янами, сертифікація тощо). Окрім того, говорячи за органічне тваринництво, ми маємо на увазі й органічні молочні і м’ясні продукти, яйця тощо.
І найбільше, ця повноцінна і екологічно чиста продукція, потрібна нашим дітям, адже наше майбутнє – це діти. І здорове нове покоління буде, коли ми сьогодні потурбуємось про їх якісне й безпечне харчування. Розуміння і підтримка є наразі зі сторони Міністерства економіки України.

Зокрема Микола Мороз - генеральний директор директорату безпечності харчових продуктів у рамках конгресу виступив з доповіддю «Реформування системи шкільного харчування - чи є там місце органічним продуктам?»
Отже, аби була ця необхідна органічна продукція тваринництва і добриво – галузь тваринництва має бути успішною. І наука може і повинна підказати шляхи підвищення ефективності.
До роботи конференції доєдналась велика кількість науковців з різних міст і наукових установ України. І це також важливий аспект, адже у ветеринарії та зоотехнії існує досить багато нюансів і не існує дрібниць, тому важливий науковий супровід кожної галузі тваринництва, кожної вузької спеціалізації.

Слова вдячності співорганізаторам конференції ГС «Органічна Україна».
До 30 квітня продовжено прийом тез для того, щоб можна було якомога більш різносторонньо висвітлити усі аспекти органічного тваринництва. Усі учасники, які зареєструвались на конференцію та подали тези отримають сертифікати.

Марія Кучерук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook