COVIR-19 ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ В КОНТЕКСТІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ФАХІВЦІВ З ЯКОСТІ, СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ

31 березня 2020 року
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

Нині питанням COVIR-19 переймається майже кожен свідомий мешканець нашої планети. В доступних он-лайн джерелах, засобах масової інформації та соціальних мережах відбувається інформування всіх зацікавлених провідними експертами з медицини, вірусології, психології тощо.

Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК та кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції не стоїть осторонь гострих питань, науково-педагогічні працівники всебічно моніторять ситуацію та вивчають тенденції впливу та залежностей між COVIR-19 та безпечністю харчових продуктів.

Під час вивчення дисципліни «Управління якістю та безпечністю с/г та харчової продукції» студенти вивчають сучасний стан регулювання питань якості, безпечності продукції, схеми та системи управління безпечністю продукції з врахуванням концепції «Від лану – до столу» та управління ланцюгами постачання продовольства. З врахуванням останніх подій та загроз щодо пандемії COVIR-19 була переглянута програма дисципліни та включена до вивчення тема «COVIR-19 та безпечність харчових продуктів. Політики, мета, заходи».

Так як галузь сільського господарства та виробництва харчових продуктів визначені галузями критичної інфраструктури то студентами були розглянуті принципи, методи та рекомендації щодо регулювання своєї діяльності для попередження поширення COVIR-19.

Перелік галузей критичної інфраструктури під час пандемії COVID-19
Було розглянуто стан міжнародного регулювання питань управління ризиками щодо безпечності харчових продуктів в результаті наявності вірусів в харчових продуктах, а саме стандарт Комісії Кодекс Аліментаріус CAC / GL 79-2012 КЕРІВНИЦТВО ПО ЗАСТОСУВАННЮ ЗАГАЛЬНИХ ПРИНЦИПІВ ХАРЧОВОЇ ГІГІЄНИ В БОРОТЬБІ З НАЯВНІСТЮ ВІРУСІВ В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ, визначено види вірусних інфекцій, джерелами яких можуть слугувати харчові продукти, джерела поширення вірусів та наслідки для здоров’я людини.
 
   
 
 
В подальшому студенти ознайомились із заходами попередження вірусних інфекцій, які можуть передаватись із харчовими продуктами на різних рівнях:

1. Кращі практики безпечності харчових продуктів для споживачів під час покупки в продуктовому магазині;

2. Безпечність харчових продуктів для споживачів: комунікаційні стратегії під час пандемії;

3. Заходи для підприємств щодо забезпечення гігієни персоналу та очищення і санітарія контактних поверхонь;

4. Заходи для закладів громадського харчування та мереж реалізації харчових продуктів, які реалізують продукцію з доставкою: маркування продукції та вимоги до розповсюдження.

Крім того, нині всі організації різного рівня міжнародні, регіональні, національні які розробляють стандарти та схеми сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів розробили рекомендації щодо попередження поширення COVIR-19 для операторів ринку харчових продуктів та сертифікаційних органів.
 
 

Зокрема, для сертифікаційних органів передбачені ряд ключових змін в процедурах проведення аудитів:

  • Дистанційно надаються перелік та підтвердження змін системи з моменту останньої перевірки, наприклад, плани HACCP, відзив продукту і скарги;
  • Стан з точки зору цілей і ключових показників ефективності, аналізу з боку керівництва і внутрішнього аудиту. Очікується, що сертифіковані органи збільшать частоту проведення внутрішніх аудитів для забезпечення безпечності харчових продуктів;
  • Розглядаються будь-які міни в процесах або послугах, переданих на зовнішній підряд після епідемії COVID-19;
  • Підтвердження аварійної готовності і реагування, включаючи вплив COVID-19 на ланцюжки постачання організації і потенційний вплив на ресурси і безпечність харчових продуктів.

   

В результаті вивчення теми лекції були зроблені наступні висновки, стосовно впливу COVID-19 на безпечність харчових продуктів:

  • Досвід останніх гострих респіраторних захворювань, таких як важкий гострий респіраторний синдром (SARS) та близькосхідний респіраторний синдром (MERS), свідчить про те, що люди навряд чи можуть заразитися вірусом COVID-19 через харчові продукти. На сьогодні немає доказів, що зараження відбулось через харчові продукти.
  • Коронавіруси не можуть розвиватись в харчових продуктах - вони потребують хазяїна (тварини або людини), приготування їжі, більше ніж 30 хвилин за температури 60 ° С вбиває атипові пневмонії, а отже і коронавирус.
  • Коронавіруси найбільш часто передаються між тваринами і людьми, і від людини до людини ерез прямий контакт слизових оболонок і крапель, які містять вірус, наприклад, вдихання з повітря вірусу від чихання когось, хто інфікований, або через ротову порожнину/ ніс через контакт з пальцями рук, які торкнулися забрудненої поверхні.
  • Джерелом вірусу COVID-19, як вважають, можуть бути тварини, але підтверджених досліджень не існує. 

 

 

Юлія Слива,

доцент кафедри стандартизації 
та сертифікації с. - г. продукції 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook