Кафедра радіобіології та радіоекології: дистанційний навчальний процес в умовах карантину

3 квітня 2020 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Нові виклики постають перед усіма учасника навчального процесу в умовах загальнодержавного карантину. Особливо актуальним для викладачів та студентів є вміння швидко пристосовуватися до змін та бути гнучким в освітньому процесі. Важливим етапом навчального процесу є написання студентами їх бакалаврських та магістерських випускових робіт. Викладачі кафедри радіобіології та радіоекології факультету захисту рослин, біотехнологій та екології продовжують дистанційне навчання студентів.

Професор кафедри Ігор Гудков в дистанційному режимі постійно проводить консультації зі студентами-дипломниками ОС «Бакалавр» і «Магістр» зі спеціальності «Екологія» щодо написання дипломних робіт, науковим керівником яких він є.

 

 

Так, четвертокурсниця Юлія Лаврик напружено працює над написанням бакалаврської дипломної роботи на тему «Сучасна радіаційна ситуація у с. Лютіж Вишгородського району Київської області (колишня зона посиленого радіаційного контролю)», а Тетяна Цапун пише дипломну роботу на тему «Порівняння радіоактивного забруднення ґрунтів і рослин паркових зон лівобережжя та правобережжя м. Києва». Дівчата працюють разом, але дистанційно та злагоджено. Ще до початку карантину Юлія та Тетяна провели вимірювання зразків, відібраних влітку 2019р., на радіометрі РУБ 01-П6. Наразі аналізують результати щодо оцінки вмісту 137Cs у зразках ґрунту і рослин. Підчас останніх тижнів закінчили підбір літературних джерел і розпочали роботу над оглядом літератури.

Не зупиняється робота і над написанням дипломних робіт студентами-магістрами. Ірина Синіцина, яка працює над темою дипломної робота «Динамічне моделювання переносу радіонуклідів в атмосфері та оцінка впливу радіоактивного забруднення довкілля внаслідок діяльності Рівненської АЕС» за період від початку дистанційного навчання провела роботу над першим розділом магістерської роботи, що називається «Масштаби викидів радіоактивних речовин у навколишнє середовище внаслідок діяльності АЕС України».

 

 

Також Ірина опрацювала профільну методичну літературу, яка стосується екологічного аудиту, радіоекологічного моніторингу та моделювання переносу радіонуклідів. При цьому поняття «радіоекологічний аудит» введено уперше, надано визначення йому, сформульовані окремі завдання та виділені етапи їх реалізації. Важливим інструментом для оцінки радіоекологічних наслідків забруднення навколишнього середовища є динамічні моделі переносу радіонуклідів у атмосферному повітрі. Одним із таких інструментів є  автоматизована система підтримки прийняття рішень (СППР) “JRODOS”, який буде безпосередньо використаний при написанні роботи. Наразі продовжує освоєння даного інструменту.

Бутко Марія, студентка-магістр 2 року навчання також не зупиняється працювати над виконанням дипломної роботи на тему «Динаміка зміни вмісту 137Cs і 90Sr в ґрунтах і рослинах на території Голосіївського району м. Києва». Нею було сформовано вступ, де коротко описано екологічні наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, мету дипломної роботи, визначено об’єкт та предмет досліджень, сформульовано актуальність даної теми та створені завдання для проведення подальшої роботи.

 

 

Під час дистанційної роботи в умовах карантину Марією підготовлено розділ 1. Огляд літератури, до якого написано підрозділ 1.1. «Радіоекологічна ситуація в Україні у теперішній час», де висвітлено масштаби впливу катастрофи АЕС та територію України та теперішній стан цих територій, також порівняно сучасні рівні забруднення з тими які були в перші роки після аварії на Чорнобильській АЕС. Також написано підрозділ 1.2. «Радіоекологія Києва та його околиць» – проаналізовано радіоекологічний стан територій Києва та описано сучасну ситуацію на території міста та його околиць. Разом з цим проводиться опрацювання теоретичних основ методу визначення радіаційного фону території, а також методів визначення 137Cs і 90Sr в зразках ґрунту та рослин для подальшої робити зі зразками та аналізу результатів магістерської дипломної роботи.

Не зупиняється дистанційна робота і по викладанню дисциплін, що забезпечуються науково-педагогічними працівниками кафедри. Асистент кафедри Олена Паренюк продовжує дистанційно навчати студентів ОНС Магістр 1 курсу за спеціальністю 101 Екологія (Охорона навколишнього середовища) з дисципліни «Radiation monitoring» (англомовна група).

 

За період з 30.03 по 03.04 згідно з розкладом занять та календарним планом вивчення дисципліни, було розглянуто лекцію на тему «Radioecological  monitoring of air».

 

Студенти активно долучилися до вивчення лекційного матеріалу та цікавої дискусії з використанням популярних месенджерів та мобільних додатків для обміну повідомлень в мережі Інтернет: Skype, Viber.

З метою покращення оцінювання отриманих знань студентами та уникнення нестатутних відносин, Олена Паренюк розробила форму тестових анкет для заповнення з комп'ютера. Студенти сприйняли такий підхід позитивно та із задоволенням проходять тестування.

 

 

Алла Клепко

в.о. завідувача кафедри радіобіології та радіоекології

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook