ФІЗІОЛОГІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН – ФУНДАМЕНТ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН МАЙБУТНІМИ ТЕХНОЛОГАМИ З ВИРОБНИЦТВА І ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

1 квітня 2020 року

Кафедра біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого забезпечує викладання дисципліни «Фізіологія сільськогосподарських тварин» для студентів спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» факультету тваринництва і водних біоресурсів.

 

 

Ситуація, що склалася в світі через пандемію COVID-19, внесла свої корективи у навчання. Воно стало дистанційним. Однак це не новинка у підготовці спеціалістів різних галузей. Багато провідних світових університетів культивують таку форму навчання вже багато років. Не є винятком і наш університет. Зараз функціонують сертифіковані електроні курси з більшості дисциплін. Професор кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого Віктор Трокоз створив 2 таких курси: «ФСГТ 1» і «ФСГТ-2», які охоплюють всю програму однієї з найважливіших фундаментальних дисциплін. Ці курси були добре апробовані впродовж двох років. За теперішніх умов вони з успіхом використовуються для дистанційного навчання студентів. На цих курсах працюють професори Віктор Трокоз і Валентин Карповський, доценти Олена Журенко та Дмитро Криворучко, старший викладач Віталій Журенко. Саме вони забезпечують контроль виконання всіх діяльностей студентів (лекції, лабораторні та самостійні роботи, тести до змістових модулів.

 


За умов карантину більшість студентів І курсу спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» успішно вивчили 2 змістових модулі курсу ФСГТ 1: «Вступ до фізіології. Загальна фізіологія» та «Фізіологія травлення». Також відбулося приймання модульних тестів у системі elearn. Тут є все, що потрібно для якісного навчання: рекомендована література, зокрема, інтернет джерела, електронні варіанти підручників та практикумів, тексти лекцій та презентації до них, великий словник фізіологічних термінів. Ряд лабораторних та самостійних робіт студенти мають можливість виконувати у програмі «Віртуальна фізіологія», створеній як альтернатива досліджень на живих тваринах. До уваги студентів навчальні фільми з питань, які розглядаються у тому чи іншому занятті.

 


У кожному виді діяльності є ґрунтовне пояснення того, що потрібно виконати студентові. Кожен модуль закінчується переліком питань для самоконтролю, навчальним та основним тестами.

 

Така побудова курсу приносить свої позитивні результати. Студенти проявляють значний інтерес до вивчення курсу Фізіологія сільськогосподарських тварин: відвідування курсу є досить високим.

 


Викладачі мають можливість контролювати роботу своїх учнів завдяки наявності різних інструментів elearn – журналу оцінок, звіту проходження, звіту діяльності, статистичного блоку. Все це сприяє глибокому засвоєнню знань студентами.

 


Всі комунікації між учасниками дистанційного навчання та зворотний зв'язок здійснюються за допомогою форуму на курсі, індивідуальних повідомлень, рецензуванню кожної лабораторної та самостійної роботи, а також повідомленням через електронну пошту.

 


Серед кращих студентів на курсі за результатами двох модульних тестів Руслан Вістяк, В’ячеслав Ковтун, Богдан Бодун, Владислав Самойлік, Мирослава Патейчук, Роман Куліченко, Ярослів Діхтяр та інші. Слід відмітити також студентів Олександра Крикуна, Аліни Кубрак, Марини Ряго, Дар'ї Теслі, Анни Плющ, Валентина Буряченка, Вікторії Філіпенко, Діани Левицької, Дмитра Андрійчук, Єгор Коломієць, Іван Дмитренко, Наталія Ванкевич, Олександр Жмурка, Тетяни Пасько, Ярослава Діхтяра та інші. Вони не лише добре вчаться, а й надсилають фотозвіти своєї роботи над вивченням важливої для них навчальної дисципліни.


Отже, студенти добре засвоїли той факт, що карантин – не канікули для них. Цей час вони ефективно використовують для здобуття бажаної спеціальності.


Бажаємо всім, хто буде читати цей матеріал, міцного здоров’я та максимально використати час карантину на власне самовдосконалення.

 

Віктор Трокоз,
професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook