Сільгосптехніка made in Ukraine: Херсонщина

18 березня 2020 року
м. Херсон

 

 
 

На Traktorist.ua триває проект «Сільгосптехніка made in Ukraine», де ми розповідаємо про сільгоспвиробників із різних областей України. В минулому випуску розповідали про славетні надбання центру української промисловості та машинобудування — Харківщини. Перед цим відвідали СумщинуЛьвівщинуМиколаївщинуКиївщинуЗапоріжчину та Одещину.

Сьогодні ми вирушимо до нижньої течії Дніпра, у степову зону України, до Батьківщини войовничих землеробів-скіфів — Херсонщини, яка славиться не лише мальовничими куточками, природними заповідниками та об’єктами культурної спадщини, а й виробництвом сільськогосподарської техніки. На сьогодні ця галузь є провідною у машинобудуванні області, що підтверджується індексом промислового виробництва на січень 2020 р., який становить 84,1% до попереднього року.

Кістяк промисловості сільськогосподарського машинобудівництва регіону формує трійка провідних підприємств: Херсонський машинобудівний завод (ХМЗ)Каховський експериментальний механічний завод (КЕМЗ) та підприємство «Петронік».

Херсонський машинобудівний завод (ХМЗ): 125 років на ринку складної сільгосптехніки

На сьогодні це єдиний в Україні завод зі 125-річною історією, який спеціалізується на виготовленні складної сільськогосподарської техніки. Підприємство бере свій початок у 1887 р. на базі чавуноливарних майстерень, які згодом були перетворені на завод із виробництва сільськогосподарських машин та обладнання. Варто зазначити, що до 1932 р. завод був одним із найбільших промислових підприємств міста з кількістю працівників близько 4 тис. осіб. Славу він здобув наприкінці 1950-х рр. завдяки повному циклу виробництва комбайнів «Херсонець» для збирання кукурудзи. У 1965 р. завод опанував виробництво агрегатів для меліорації та зрошувального землеробства, а через 40 років — випустив перший зернозбиральний комбайн КЗС-9 «Славутич». У 2000 р. отримав нагороду — диплом якості «Universal Quality» у номінації «Лідери машинобудівної галузі України».

Попри затяжний кризовий період, який накрив завод протягом останніх 10 років із загрозою його повної ліквідації, сьогодні підприємство може похвалитися широким спектром сільгосптехніки, починаючи від самохідних зернозбиральних комбайнів «Скіф» до ґрунтообробної техніки. Разом із «Білоцерківмаз» ХМЗ входить до компанії Укрсільгоспмаш.

Скіф: нащадок Славутича

На заміну популярній лінійці самохідних зернозбиральних комбайнів КЗС-9-1 «Славутич» у 2012 р. прийшла серія КЗС-9-2 «Скіф», представлена моделями потужністю 235 к. с. — Скіф-230Скіф-230А, потужністю 250 к. с. — Скіф-250Скіф-250р (для збирання рису). Крім того, асортимент продукції заводу нині налічує понад десяток моделей техніки:

  • жниварки для збирання зернових культур ЖЗС-6
  • жниварки для збирання кукурудзи та соняшнику КМС-6, КМС-8, ПЗС-8, ПЗС-12; ПЗС-12-45;
  • пристосування для збирання ріпаку та гірчиці ПЗН SunPlantПЗР-6
  • візки для транспортування жаток; 
  • платформи-підбирачі;
  • причепи самосвальні ПСТ-6;
  • навісні розкидачі мінеральних добрив РН-0,8 та РН-1;
  • причіпні розкидачі мінеральних добрив РП-2,1;
  • обприскувачі напівпричіпні ОПШ-3000 модель «Орлан-24»;
  • дощувальні машини МДФП-70/130 «Таврія»;
  • універсальні зернотукові сівалки «Тавричанка-6»;
  • котки-ущільнювачі УГП-6,0УГП-6,0-0,1УГП-12,5;
  • екскаватори-навантажувачі ЕП-5,2.
 
 
 
 

Варто зазначити, що не останню роль у процвітанні компанії відіграла міжнародна співпраця з фінським виробником сільгосптехніки Sampo Rosenlew. Першим результатом продуктивної співпраці став комбайн Skif 280 Superior із пропускною здатністю 12 кг/с, оснащений економічним 6-циліндровим двигуном AGCO Sisu Power потужністю до 276 к. с. та паливним баком 450 л. Завдяки технології SCR, комбайн здатний економити до 10% палива.

Комбайн ХМЗ SKIF 280 Superior на АГРО-2018
Фото: Traktorist.ua
Комбайн ХМЗ SKIF 280 Superior на АГРО-2018

Понад те, у співпраці з ХМЗ зацікавлена також китайська компанія YTO Group Corporation (YTO), яка планує започаткувати спільне виробництво тракторів. На сьогодні ХМЗ є офіційним дистриб’ютором сільгосптехніки YTO. 

ХМЗ не зупиняється на досягнутому. Минулого року відбувся запуск серійного виробництва моделі Скіф-310. А в перспективі — запуск виробництва Скіф-330 «Полісся» потужністю 330 к. с. Наразі ця модель на випробуванні.

Продукція заводу експортується до Болгарії, Польщі, Сербії, Угорщини, Чорногорії. Придбати нові комбайни Скіф в Україні можна безпосередньо на заводі.

Каховський ЕМЗ: на варті якості сільгосппродукції

На варті якості сільськогосподарської продукції та її сортування упродовж 40 років залишається Каховський експериментальний механічний завод (КЕМЗ), виробляючи технологічне обладнання для харчової та переробної промисловості, зокрема для овочесховищ і фермерських господарств.

Засноване у 1928 р. на базі таких невеликих приватних підприємств дореволюційного періоду, як артель «Рекорд», підприємство спеціалізувалося на ремонтних роботах та виготовленні сільськогосподарського інвентарю й насосів. Ремонтні роботи були першочерговою спеціалізацією, а поставка деталей та комплектуючих для більших українських машинобудівних виробництв — другорядною. Із 1981 р. підприємство було перекваліфіковане на виробництво харчового обладнання. А з 2004 р. завод постачає сучасне обладнання для складських приміщень. Найбільш цікавими продуктами виробництва КЕМЗ для сільгоспвиробників є:

  • техніка для виробництва гарбузового насіння, яка включає спектр машин валкоутворювачів, дискових підбирачів, комбайнів для збирання гарбуза, подрібнювач бадилля, бункер-перевантажувач насіння гарбуза);
  • устаткування для овочесховищ (перекидачі, розтарювачі, бункери, контейнери, гідротранспортні системи);
  • внутрішньозаводські транспортні системи (транспортери, конвеєри, шнеки);
  • сортувальні та калібрувальні столи для овочів (машини для калібрування огірка за діаметром ланцюгового типу, для сортування плодоовочевої сировини роликового типу, для калібрування сферичної сировини ланцюгового типу);
  • машини для миття фруктів та овочів;
  • машини для очищення сировини від шкірки (машини для очищення цибулі від шкірки V-ED51.5V-EG222, машина для сухого чищення коренеплодів, картоплі, моркви V-EI215.20);
  • сушарки для коренеплодів V-SA1.B5000-Aa-321;
  • бункери-перевантажувачі насіння V-VH.6;
  • змотувальник крапельної стрічки для зрошування V-VT4.61;
  • пневматичний навантажувач V-VI.001;
  • лінії з приймання та фасування коренеплідної продукції (V-SA6.A5000-Bp-331V-SA5.А5000-Aa-12.21).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Одні лише сортувальні столи виробляються у великій кількості варіацій залежно від їх цільового призначення (зокрема сортування за вагою, кольором, внутрішнім і зовнішнім станом плодів, довжиною, діаметром).

Метою компанії на майбутнє є розробка повного набору лінійок машин і механізмів для вирощування, зберігання та глибокої переробки плодоовочевої сировини. На сьогодні завод забезпечує устаткуванням понад 20 відомих виробників харчової промисловості України, а також постачає машини на експорт.

Спецтехніка від заводу ПетроНик

Рішення для спеціалізованих робіт із розвантаження для сільського господарства і не тільки пропонує завод будівельної та спеціальної техніки «ПетроНик» під торговою маркою PetroNickКрім того, асортимент продукції становлять напівпричепи, грейдери, твердопаливні котли. Завод має власну залізничну гілку та випробувальний полігон для перевірки якості. Підприємство розташоване на площі 4,5 тис. га у м. Таврійське й виробляє широкий спектр спецтехніки. Найбільш цікавим продуктом для сільгоспвиробників є фронтальні навантажувачі та бульдозери. 

Фронтальні навантажувачі представлені 6-колісними ковшовими моделями відповідно до конкретної сфери застосування:

  • PN 920 (вантажопідйомність 2 т за ваги машини 6,2 т);
  • PN 936 (вантажопідйомність 3 т за ваги машини 10,8 т);
  • PN 956 (вантажопідйомність 5 т за ваги машини 17 т);
  • PN 966 (вантажопідйомність 6 т за ваги машини 21 т).
 

Окремо представлено виделковий навантажувач CPCD-20 для палет вантажопідйомністю у 2 т за загальної ваги машини 3,5 т і модифікацію моделей PN 936 та PN 956 із конструкцією щелепного захвату.

І це ще не все!

Широкий спектр різного спецобладнання, цікавого для сільгоспвиробника, презентує Механічний завод Херсонщини. Зокрема подрібнювачі гілок і платформні ваги з інтегрованим програмним забезпеченням — за бажанням замовника. Більш того, підприємство займається виготовленням будь-яких металоконструкцій на замовлення, що характеризує його користь не лише у сферах будівництва та сільського господарства, а й у військовій промисловості.

На цьому наша подорож землею Таврії закінчується, та наостанок хочеться додати, що завдяки переліченим чотирьом підприємствам Херсонщина щороку робить значний промисловий внесок у розвиток ринку вітчизняної сільгосптехніки України. Здатні гідно забезпечити державу якісною сільгосптехнікою, підприємства постійно розвиваються, впроваджуючи у виробництво перспективні інноваційні рішення, розширюючи свої потужності. А як інакше? Адже головне не кількість, а потужність.

Тим часом процес ознайомлення з мапою сільгоспвиробників триває, тож яка область стане наступною — стежте на сайті. Далі буде…

© Меланія Несмачна, 2020, Traktorist.ua

Репост: https://traktorist.ua/articles/silgosptehnika-made-in-ukraine-hersonshchina

Іван Роговський

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook