«Відомий і невідомий Київ». Віртуальна екскурсія: місце, де народився і жив геніальний романтик-винахідник

26 березня 2020, 14:29

Коли студенти приїздять до Києва з інших міст – постає питання куди піти з куратором, як цікаво провести час. Ми пропонуємо пройтися вулицею, де жив і народився геній. Ігор Іванович Сікорський – один з найбільших авіаконструкторів XX ст. З його ім’ям пов’язані різні, і притому несподівані, досягнення конструкторської думки, які щоразу виводили світову авіацію на новий рівень. Ігор Сікорський народився у Києві, в родині професора психіатрії. У 1908 році подорожував Європою, де познайомився з братами Райт (американські авіаконструктори, льотчики, піонери авіації). Повернувшись додому, приступив до будівництва вертольотів і літаків. Перший експериментальний вертоліт Сікорського піднявся в повітря під його керуванням 14 вересня 1939 року. У наш час ця схема стала класичною, по ній побудовано понад 90% вертольотів усього світу, але тоді більшість авіаконструкторів вважало її безперспективною. Після двох років напружених випробувань у 1942 p. був створений дослідний двомісний вертоліт S-47 (R-4), що надійшов незабаром в серійне виробництво. Він був єдиним вертольотом країн антигітлерівської коаліції, що застосовувався на фронтах Другої світової війни.

Згодом з’явилися більш досконалі легкі вертольоти Сікорського. Особливо великий успіх випав на долю післявоєнного S-51, який широко застосовувався в багатьох державах в операціях з порятунку людських життів. Саме таке призначення Сікорський вважав головним для вертольота.

Ми зустрілися із киянкою, котра закохана у небо і авіацію, Вероніка Чекалюк із задоволенням провела нам екскурсію і позповіла про Генія.

Це не просто розповідь, це красиве есе – ода людині, яка вірила у себе, свої сили й досягла чимало. «Чутливе лише серце. Головного очима не побачиш», – почала нашу розмову керівник гуртка «Юний журналіст» Вероніка Чекалюк, цитуючи свого улюбленого автора Антуана де Сент-Екзюпері під час неквапно і прогулянки вулицею Ярославів Вал, що у Києві:

  Авіацію я люблю з народження, у нас в родині є льотчики, пілоти-авіатори, часто буваю на авіавиставках і змаганнях, на дружніх зустрічах авіалюбителів. У маленьких аеропортах України організовую профорієнтаційні екскурсії й пізнавальні майстер-класи для школярів та наших студентів. З дитинства чула історії про геніального винахідника, авіаконструктора Ігоря Сікорського, який жив на тій самій вулиці, де свого часу мешкала моя родина (Ярославів Вал).
Зачарований малюнками Леонардо Да Вінчі, творами Жуля Верна, Сікорський у 12 років побудував модель свого першого вертольота з двигуном. Любов до неба і легенди про Сікорського навчили мене бачити світ очима романтика-філософа. Як слушно зауважив авіатор: «Повітроплавання не було ні наукою, ні галуззю промисловості. Воно було і є дивом».

Якщо ведеш активний спосіб життя і хочеш всюди встигати, то вихід один – пересісти на літальний апарат. Нова епоха вже настала. Майбутнє за геліокоптерами – вони будуть доступним для багатьох засобом пересування, як сьогодні автомобілі. Водночас авіація – це більше ніж хобі, це особливий світ, де найціннішими є людські взаємини, довіра. Це відчуття свободи, лише на висоті сотні метрів по-справжньому можеш відчути себе щасливим.

Будинок Сікорського в Києві, як і раніше, в напівзруйнованому стані, а як хочеться, щоб там був музей геніального інженера і вченого.

 

 

З Веронікою Василівною Чекалюк спілкувався А. Кущенко

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook