ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ НАБИРАЄ ОБЕРТІВ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ НА ФАКУЛЬТЕТІ ЗАХИСТУ РОСЛИН, БІОТЕХНОЛОГІЙ ТА ЕКОЛОГІЇ

25 березня 2020 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ НАБИРАЄ ОБЕРТІВ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ НА ФАКУЛЬТЕТІ ЗАХИСТУ РОСЛИН, БІОТЕХНОЛОГІЙ ТА ЕКОЛОГІЇ

  

Дистанційне навчання відіграє все більшу роль у модернізації освіти. Воно здійснюється за допомогою комп'ютерних телекомунікацій і має різі форми занять.

У звичних умовах освітнього процесу у вищих закладах освіти в останні роки складається тенденденція щодо скорочення кількості аудиторних годин та збільшення годин, що відводяться на самостійну роботу студентів. Роль викладача у навчальному процесі переосмислюється: поступово втрачає актуальність функція викладача як основного джерела інформації, він перетворюється на організатора, консультанта, керівника та експерта самостійної роботи студентів. Усе це вимагає від викладача пошуку більш ефективних засобів навчання, які б забезпечували у навчальному процесі інформуючу, систематизуючу, формуючу, контролюючу, мотивуючу функції. Таким вимогам можуть відповідати новітні комп’ютерні засоби навчання, до яких належать електронні посібники, мультимедійні курси, тренінгові програми тощо.

Для викладачів ситуація, яка склалася сьогодні в освітньому процесі, потребує негайного переосмислення та трансформації. Нам конче необхідно шукати й інтенсивно використовувати нові елементи навчання: дистанційні курси; веб - сторінки й сайти; електронну пошту; форуми й блоги; чати і ІCQ; теле - і відеоконференції; віртуальні класні кімнати; тощо.

Викладачі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології теж намагаються опановувати нові комп’ютерні технології, щоб залишатися завжди на зв’язку зі студентами та вчасно доносити навчальний матеріал.

У весняному семестрі згідно навчальних планів на факультеті профільними кафедрами викладається 45 дисциплін. Переважна більшість цих курсів знаходиться на електронному порталі університету. В останні тижні портал користується особливою популярністю. Серед вже розроблених та атестованих навчальних курсів, слід відзначити роботу ряду викладачів.

 

 

 

 На кафедрі молекулярної біології, мікробіології та біобезпеки проходить навчання на електронних ресурсах: elearn.nubip.edu.ua, e-mail,  Viber.

Доцент кафедри Оксана Лобова, працює онлайн зі студентами 3-го курсу денної форми навчання спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» та продовжує подавати матеріал з дисципліни «Технологія виробництва мікробних препаратів». Студенти проявляють активність у своїй роботі на електронних носіях, де вони отримують необхідні завдання для освоєння даного курсу.

Також відбуваються консультації викладача з активними студентами, які виконують бакалаврські роботи під її керівництвом Вікторією Двороковською та Єлизаветою Бережною. На сьогодні дипломниці оформляють теоретичні розділи своїх кваліфікаційних робіт та проводять описи використаних методів дослідження.

 

Дистанційне навчання на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології продовжується. У викладачів кафедр екології агросфери та екологічного контролю, загальної екології та безпеки життєдіяльності, радіобіології та радіоекології атестовано 42 курси за основними фаховими дисциплінами. Тому наразі не важко було забезпечити процес дистанційного навчання, оскільки і викладачі, і студенти активно працювали і до початку карантину.


На кафедрі загальної екології та безпеки життєдіяльності до Навчального порталу НУБіП студентів активно залучає завідувач кафедри, професор Володимир Боголюбов за дисциплінами "Моніторинг довкілля" і "Екологія".

Студенти 3 курсу спеціальності 101 Екологія активно працюють над виконанням практичних робіт. Найактивнішими виявились Базярук Марія, Січкар Ніна, Сосой Асія, які крім 3 практичних робіт, вже виконали модульну контрольну роботу.

Серед студентів спеціальності Електротехніка-Енергетика-Енергозбереження найбільш активними виявились Вишневський Богдан, Бадах Віктор, Банул Євген, Василенко Денис.

 Продовжують дистанційно навчати студентів завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю, професор Володимир Чайка і доцент Анатолій Міняйло, які з початком карантину працюють у базі https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=596 за дисципліною «Агроекологія». У даному курсі  студенти в індивідуальному порядку мають можливість  освоїти лекційний матеріал, практичні та самостійні роботи.


Студенти опрацьовують практичні роботи №1-3, самостійні роботи №1-2, які вони мають здати на оцінювання до 01 квітня.

Для студентів ОС Бакалавр 2 курсу І, ІІ, ІІІ груп за спеціальністю 101 Екологія з дисципліни «Заповідна справа» (старший викладач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Ганна Сербенюк) у системі е-learn (https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2372)  за період з 16.03. по 23.03., згідно з розкладом занять та календарним планом вивчення дисципліни, було розглянуто лекцію на тему «Заповідна справа в Україні», та запропоновано до перегляду навчальний фільм за тематикою лекції.

 


Згідно з розкладом, дистанційно проведено 2 пари практичних занять на платформі е-learn за темами 7-8 «Оцінка природно-заповідного фонду України» та «Рідкісні та зникаючі рослини України, що зустрічаються в зеленій зоні м. Києва».


 Студенти виконали тестове завдання з першого змістовного модуля даної дисципліни, виконали індивідуальні завдання до самостійних робіт з першого модуля 3-4 і надіслали на перевірку в курс. Загальна кількість заведених студентів на курс 68, активність студентів складає 77 %.

Що стосується дисципліни «Ландшафтна екологія» (старший викладач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Ганна Сербенюк), що викладається для студентів ОС Бакалавр 2 курсу І, ІІ груп за спеціальністю 101 Екологія, то активність роботи студентів з даним курсом складає 72 %.

Доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Ірина Рубежняк  створила і атестувала курс «Нормування антропогенного навантаження на природне середовище (Standartization of Anthropogenic Load on the Environment)» англійською мовою. Студенти 2 курс англомовної групи факультету захисту рослин, біотехнологій та екології наразі вивчають лекцію «Microflora and sanitary-indicative bacteria of the soil. the methods of studying». В кінці тижня заплановано модульну контрольну роботу.

 

Працівники кафедри радіобіології та радіоекології також активно використовують можливості платформи E-learn. Доцент кафедри Микола Лазарєв та старший викладач Володимир Іллєнко забезпечують дистанційне навчання студентів 3 курсу ОС Бакалавр за спеціальностями 162 Біотехнологія і біоінженерія та 101 Екології з дисципліни «Радіобіологія та радіоекологія» (https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2807).


Наразі студенти активно опрацьовують лекційний матеріал та оформлюють звіти з лабораторних робіт, вимірювання до яких були виконані ще до впровадження карантину. Відповідно до розкладу проведено практичне заняття на тему «Методика відбору зразків ґрунту, лісової підстилки, трав’янистої рослинності, кущів, дерев». Також запланована самостійна робота та модульний тест.

Дистанційне навчання з дисципліни «Системний аналіз якості навколишнього середовища»  (https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2687) для студентів I року навчання ОС «Магістр» спеціальності 101 Екологія (Екологічний контроль та аудит) проводять доцент кафедри Сергій Грисюк та завідувачка кафедри Алла Клепко. За період з 12.03.2020р. по 23.03.2020р. студенти опрацювали матеріал по лекції 4 «Модель системи та методи моделювання» та лекції 5 «Сценарії розвитку екологічної ситуації та механізми покращення стану довкілля».

 

Одночасно з використанням уже акредитованих електронних курсів на кафедрі радіобіології та радіоекології проводиться наповнення та тестування студентами ЕНК на навчальному порталі НУБіП України за іншими дисциплінами, зокрема «Experimental Radioecology» (старший викладач Володимир Іллєнко) та «Сільськогосподарська радіоекологія» (професор Ігор Гудков і Володимир Іллєнко), а також «Дозиметрія, радіометрія і радіаційний контроль» (доцент Сергій Грисюк).

  Валерія Бондарь,

заступник декана факультету

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook