Філософські проблеми людини і суспільства та розуміння свободи в реаліях ХХІ століття

11 березня 2020 року

Задля популяризації духовної спадщини великого українського мислителя Григорія Савовича Сковороди як на всеукраїнському, так і на міжнародному рівнях Міністерство освіти і науки України ще у 2017 році запровадило Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе».

Долучившись до цього масштабного проекту, кафедра філософії гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України вже четвертий рік поспіль об’єднує студентську молодь університету задля обговорення широкого кола питань, які турбують сучасну людину. 10-11 березня 2020 року в рамках Сковородинських навчань відбувся науково-методичний семінар «Філософські проблеми людини і суспільства в реаліях ХХІ століття». У зв’язку з розпорядження ректора щодо запобігання та розповсюдження вірусних захворювань кожен викладач проводив семінар під час своїх пар. Загальний захід було вирішено провести в дистанційному форматі наприкінці березня.
Усвідомлюючи, що наша планета на сьогодні є єдиною домівкою людства, а все людство врешті-решт є однією сім’єю, студенти жваво обговорювали тему «Глобальні проблеми людства», представлену Андрієм Коваленком. Хвилюють нашу молодь і проблеми рідної країни, як це свідчить з доповідей Владислава Давиденка «Соціальні проблеми України», Тетяни Макоди «Сирітство як сучасна проблема суспільства», Ростислава Кирилюка «Проблема корупції в Україні», Марини Мирної «Охорона дитинства».

«Про важливість правильного формулювання думок» висловилась Яна Скарбенчук, а вічне питання, на яке людство і досі не дало однієї-єдиної відповіді, «Що робить людину щасливою» артикулювала Богдана Сєнчукова.

«Ми живемо у столітті, коли люди будь-якого віку, гендеру, статку починають активно заявляти про свої права», – так розпочала свою доповідь «Лідерство і рівність» Анна Родіна. А Андрій Хавіло навіть самою назвою доповіді стверджував «Пенітенціарна система не ефективна!». Проблема коронавірусу не обминула й Україну. Вона стала лакмусовим папірцем морально-етичного рівня деяких представників нашого суспільства, на чому акцентувала увагу Адріанна Смульська у своїй доповіді «Декілька слів про страх, доброту і коронавірус».

Студенти з Ірану, Індії, Турції та інших країн активно долучалися до обговорення проблем.

Іванна Куцан виступила з доповіддю «Гендерні стереотипи у сучасному світі», яка викликала широке обговорення серед студентів.

А стану нашого психічного здоров’я торкнулась Надія Остапчук, запропонувавши тему «Фобії як сучасна проблема у суспільстві».

Чи можна подолати прірву самотності, чи можливо допомогти у цьому – саме таке питання розкрили у своїй доповіді «Проблема соціальної самотності людини» Валентина Матісько та Єлізавета Коваленко. «Природа «нумінозного» в інтерпретації Рудольфа Отто» – така складна тема була представлена Тетяною Перенесенко. А виклики і перспективи техногенного суспільства презентовані Анастасією Гуд («Чи загрожує нам революція роботів?») і Дариною Середою («Віртуальний світ і сучасна людина»).

«Залежність від соціальних мереж» – дуже гостра тема сьогодення, яка була представлена Вікторією Строкань. А вічну проблему свободи та її розуміння нашими сучасниками обговорювали Валерія Чухно («Що є свободою?») і Анастасія Василевська («Філософські проблеми людини і суспільства та розуміння свободи в реаліях ХХІ століття»).

Незважаючи на те, що представники різних галузей знань цього разу не зустрілися на одному дискусійному майданчику, гарячі теми, запропоновані доповідачами, критичний розум наших студентів та всебічна підтримка викладачів, які були модераторами процесу, надали можливість провести семінар на високому науково-теоретичному рівні. Українська студентсько-викладацька спільнота вже вкотре довела, що, попри всі негаразди, вона впевнено крокує у майбутнє.

Доцент кафедри філософії
Тетяна Данилова

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook