Міжнародний день лісів. Як відроджували ліси в повоєнному Голосієво

21 березня 2020 року
     Ліси називають «легенями планети» – вони поглинають вуглекислий газ, виділяють кисень та пом'якшують наслідки викидів вуглецю в атмосферу. Ліси – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті, займають вони 1/3 всієї суходолу Земної кулі. Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. За даними сучасної статистики у світі налічується понад 1,6 млрд людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входять близько 2 тис. корінних народів і народностей, які невід’ємно пов’язують свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу, серед них: плем'я Хімаріма та Калапало в Бразилії (саме в джунглях Бразилії проживає найбільше ізольованих народів – більше п'яти десятків), плем’я Машко-піро (також відомі як Кухаренйо) у східного Перу, плем'я Джарава в Індії, плем’я Тасадай на Філіппінах та ін.

     Сьогодні, коли більше половини населення світу живе в містах і все більше віддаляється від природи, стає необхідним якомога раніше привносити в життя людей розуміння значущості лісів і їх користі та розвивати обізнаність про це.
     Міжнародний день лісів, який відзначають 21 березня, започаткований за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй 28 листопада 2012 р. Цікаво додати, що в українському законодавстві День працівників лісу зафіксований Указом Президента України № 356/93 та підписаний ще 28 серпня 1993 р.
     Відзначення Міжнародного дня лісів покликаний продемонструвати важливість лісів для підтримки і захисту людської цивілізації. Кожен рік проводяться різні заходи, які спрямовані на підвищення обізнаності про важливість всіх видів лісів і дерев за межами лісів на благо нинішнього і майбутніх поколінь. ООН закликає країни здійснювати роботу по організації місцевих, національних та міжнародних заходів, таких як посадка дерев, вдосконалення на законодавчому рівні меж вирубки лісів. Тема цьогорічного Міжнародного дня лісів 2020 р. – «Ліси та біорізноманіття. Надто цінно, щоб втратити».


Поповнення рядів культурою дуба. Голосієво. 1946 р.


Посадка дуба в Голосіївському лісництві. 1946 р.

     До відзначення даного дня та активізації відновлення лісів людство йшло багато століть. На превеликий жаль динаміка технологічного та економічного прогресу XX ст. негативно віддзеркалилась на кількості лісових угідь. Глобальна вирубка лісів, подібно найпотужнішим ураганам і катастрофам, почала тіснити і знищувати цей природний потенціал. Особливо великі втрати, які ознаменували вирубку лісів, в той час відбулися під час двох світових воєн. Саме після Другої світової війни масштабно розпочалось засадження територій різних країн задля відновлення екосистеми. Дослідження лісів, виведення нових сортів та озеленення території України, в даному випадку Голосіїво, відбувалося і в тодішньому СРСР.
     Дана подія спонукала нас розшукати і опублікувати архівні фотографії 1946 р. на яких видно роботи КЛГІ під час озеленення Голосіївських пагорбів та околиць Києва.


Директор КЛГІ доц. Шевченко В. А. серед студентів, які проводять посадку лісу


Зав. кафедри лісових культур КЛГІ доц. Ягніченко М. М. (1941-1953 рр.) серед студентів на навчальній практиці


Підготовка саджанців


Сортування саджанців


Посадка сосни. Миронівське лісництво


Посадка жолудів по методу академіка Лисенка Т. Д. Голосієве лісництво


Озеленення території гуртожитків інституту


Роботи з озеленення шосейної дороги


Роботи з озеленення території інституту

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook