Море квітів, задоволення і … знань

11 березня 2020 року
Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка
Щорічні виїзні заняття з дисципліни «Декоративне садівництво» для студентів агробіологічного факультету НУБіП України (спеціальність 203 "Садівництво та виноградарство") відбулись у НБС ім. М.М. Гришка. Мета: ознайомитись із асортиментом рослин для зимових садів та особливостями їх вирощування.
На початку весни в оранжерейному комплексі рясно квітують азалії, камелії, орхідеї, що разом з буянням тропічних ліан, пальм, дендробіумів (всього не злічити) справляє неабияке естетичне враження, а це, в свою чергу, сприяє кращому засвоєнню нової інформації. 
Кожній групі культур потрібні певні умови зростання, конкретна температура, вологість, освітленість, кислотність ґрунтового розчину. Деякі орхідеї, наприклад усім відомі фаленопсиси, відрізняються пластичністю та відсутністю періоду спокою, тому вони квітують впродовж року. А щоб добитись рясного квітування цимбідіумів, потрібно забезпечити їм декілька місяців прохолодної температури з мінімумом поливу. Найкрасивішою і водночас найпримхливішою є королева орхідей — котлея!
 
Ми також дізнались про особливості вирощування субтропічних культур, в т. ч. плодових — різноманітних цитрусових, фейхоа, інжиру, мушмули. Студенти зі здивуванням дізнались, що у фейхоа, крім цілющих плодів, їстівними і дуже смачними є квіти, які до того ж відрізняються високими декоративними властивостями. Де ще можна спробувати такий делікатес?
З цікавістю також ознайомились з унікальною колекцією кактусів і сукулентів, які зібрані за ботаніко-географічним принципом. Тут тобі і Мексика, і Мадагаскар…
 
 
З одного боку студенти мали засвоїти величезний обсяг інформації, а з іншого, — встигнути все сфотографувати і відразу ж поділитись красою у Facebook та Instagram, адже емоції і враження брали своє.
 
Трохи сухої статистики: колекційний фонд тропічних і субтропічних рослин НБС — унікальний і становить більше 3000 зразків. Його гордістю є колекції орхідних, бромелієвих, бегонієвих, лілійних, вересових, сукулентів. Лише орхідей тут понад 600 видів, сортів та гібридів.
Ми дуже вдячні нашим давнім друзям і колегам — співробітникам оранжерейного комплексу і особисто директору НБС Заїменко Наталії Василівні  та нашому незмінному гіду Жанні Миколаївні за сприяння у проведенні практичних занять для наших студентів, можливості побачити красу тропічних і субтропічних рослин, дізнатись про секрети їх вирощування.
 
Наталія Шевчук, доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook