Співробітники кафедри – у фарватері впровадження методу трансплантації ембріонів у молочне скотарство

5 березня 2020, 12:20

Нині великого значення у забезпеченні належного рівня відтворної здатності тварин та нарощування поголів’я від генетично цінних особин надається сучасним біотехнологічним методам. Як відомо, від однієї корови отримують одне телят на рік, в той же час, в її яєчниках міститься десятки, а іноді і сотні тисяч незрілих ооцитів, які мають значний генетичний резерв.

Сучасні біотехнологічні методи здатні вирішити цю проблему, прискоривши відтворення корів шляхом впровадження методу трансплантації ембріонів корів, які можна отримувати від високопродуктивних корів-донорів.
Тому, кафедра акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин активно зайнялась питанням впровадження методу трансплантації ембріонів у молочне скотарство. На перших етапах співробітниками кафедри впродовж 2018-2019 рр. були випробовані існуючі та розроблені власні схеми викликання суперовуляції у корів-донорів, апробовано їх на піддослідних тваринах навчально-дослідних господарств НУБіП України, відпрацьовано технологію вимивання ембріонів. Після тривалої і кропіткої роботи кафедра вийшла на рівень проведення виробничого досліду.

І ось на початку березня 2020 р. співробітниками кафедри: завідувачем Олександром Вальчуком, доцентами Віталієм Ковпаком, Юрієм Жуком, Сергієм Деркачем, асистентом Юрієм Масаловичем, аспірантами Максимом Саліженком та Єлизаветою Бабій проведено вимивання ембріонів у корів-донорів та трансплантація їх телицям-реципієнтам на одному з високотехнологічних молочних підприємств Вінницької області.

 
З цією метою попередньо було проведено відбір корів-донорів, застосовано відповідні схеми викликання суперовуляції та вимивання ембріонів. Паралельно був проведений підбір телиць парувального віку в якості реципієнтів, яким застосували схеми стимуляції і синхронізації охоти.

 
Після вимивання ембріонів проведено їх оцінку і підготовку до пересаджування телицям-реципієнтам.

Залишається лише через певний час провести УЗД на тільність і встановити відсоток приживленості ембріонів. Далі буде …

Юрій Жук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook