Як науковці НУБіП України дивували відвідувачів на NEOсвітньому Арсеналі

5 березня 2020 року
    NEOсвітній Арсенал – це поєднання й взаємне підсилення культури й науки, мистецтва й технологій. Це був 4-денний (з 27 лютого до 1 березня 2020 р.) квест для дітей, батьків, учнів та вчителів. Це фестиваль, що прагнув розвернути освіту в гру та насолоду, у вільне мислення й дискусію без нудьги. Це про освіту, яка виховує творців культури, а не лише її споживачів. Саме в цьому багатогранному та пізнавальному фестивалі приймали учать наукові співробітники НУБіП України, презентуючи свої здобутки та пропагуючи цікаву науку! Захід відвідало понад 5 тис. чол.


Наукові співробітники НУБіП України на NEOсвітньому Арсеналі

     Організатором участі нашого університету в даному освітньому просторі стала директор музею історії НУБіП України Поливач Марія, яка разом з колегами: доцентом кафедри лісництва Токаревою Ольгою, доцентом кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві Уманець Русланою, доцентом кафедри технологій виробництва молока та м’яса Антонюк Тетяною, асистентом кафедри аквакультури Шарилом Дмитром, ст. викладачем кафедри гідробіології та іхтіології Халтуриним Максимом, аспіранткою кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Дорошенко Марією, доцентом кафедри загальної, органічної та фізичної хімії Жилою Романом, ст. викладач кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В. Г. Касьяненка Мельником Олексієм, разом зі студентами даних факультетів влаштували повний фурор у відвідувачів фестивалю.


Дивує «фокусами» Жила Р.


Знайомить з легеневими муляжами Мельник О.


Дорошенко М. розповідає та показує патології у дрозофіл

     Жила Р. заворожував та дивував всіх від малого до дорослого різноманітними хімічними реакціями; Мельник О. не мав і хвилини спокою розповідаючи про різні частини тіла тварин, деякі з експонатів можна було взяти в руки та помацати; Токарева О. частувала всіх охочих еко варенням та розповідала про різні насіння дерев та їх хвороби; Уманець Р., Антонюк Т. та Дорошенко М. розповідали про якість молочних продуктів, як визначити наявність крохмалю в них та давали зазирнути в дивовижний світ під мікроскопом, а точніше поглянути на дрозофіли та їх патології. Варто додати, що ніхто не міг пройти повз наші акваріуми з золотими рибками та геконами, якими завідували та консультували в їх утримуванні Шарило Д. та Халтурин М.


Смакуємо корисне та дізнаємось нове про дерева разом з Токаревою О. та студентами ННІ ЛіС СПГ


Уманець Р. та Антонюк Т. проводять досліди з молоком

     Як зазначили самі організатори – «це бунт проти стандартної системи освіти та непереборне бажання її оновлення лягли в основу освітнього фестивалю «NEOсвітній Арсенал». Цьогорічна фокус-тема фестивалю була «Супермозок: ліва/права півкуля». На чотири дні Мистецький Арсенал перетворився на гігантський мозок.

     Використовуючи структуру й архітектуру людського мозку як концептуальну рамку, NEOсвітній Арсенал створив різноманітне та насичене середовище. Середовище NEOсвіти. Простір Мистецького Арсеналу, як і мозок, поділено на праву та ліву частини – такі собі уявні півкулі. У правій – дещо більше активностей, присвячених мистецтву та творчості, в лівій – науці та технологіям. НУБіПівці знаходилися в лівій півкулі, а точніше в тім’яній частині «мозкового фестивалю».

     На фестивалі були представлені: інтерактивна програма від учасників; творчі лабораторії та майстер-класи; театральні вистави; мистецькі спецпроєкти; ярмарок розвивальних ігор та книжок; лекції від науковців та освітян, зокрема очільниці «Освіторії» Зої Литвин, пані міністерки освіти Анною Новосад, психологині Ірини Плешакової, ексв.о. пані міністерки охорони здоров'я України Уляною Супрун та ін. Відкриття фестивалю «NEOсвітній Арсенал», який відбувся 27 лютого, відвідала і дружина Президента України Олена Зеленська.


Дружина Президента України Олена Зеленська у супроводі організаторів фестивалю

     Загалом у NEOсвітньому Арсеналі брали участь музеї, бібліотеки, інституції культури, ЗВО, організації-популяризатори науки, інші інституції та компанії, що мають освітні програми, побудовані за принципом edutainment (навчання через гру) та дотичні до фокус-теми фестивалю.

     Доступна та цікава наука – це одні з основних елементів, які стимулюють школярів нею займатися!

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook