НАУКОВЕ СТАЖУВАННЯ У СЛОВАЧЧИНІ ТРАНСФОРМУВАЛОСЬ У ТІСНУ ДРУЖБУ ТА ПЛІДНУ СПІВПРАЦЮ

3 березня 2020 року
м. Київ, НУБіП України, навч. корпус 12, гуртожиток №11, кафедра конярства і бджільництва

 

Під час своїх виступів на телебаченні та проведення вчених рад ректор НУБіП України академік Станіслав Ніколаєнко зазначає важливість наукового стажування наших викладачів і прикладає великих зусиль для знаходження коштів на ці заходи пам’ятаючи Тараса Шевченка, який писав «Учітесь, читайте, і чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь».

Тому минулого року завідувачу кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції професору Владиславу Сухенку випала така нагода поїхати у відрядження на наукове стажування до Словацького сільськогосподарського університету в Нітрі. Там і відбулось знайомство з директором Інституту збереження біорізноманіття та біобезпеки, доцентом Яном Бріндзою, людиною і науковцем з великої літери. Пан Ян Бріндза скромний і цікавий оратор, роботи з антиоксидантної здатності рослинної сировини, характеристик культурних та дикорослих генотипів бузини Sambucus nigra та різноманітності біосистем відомі навіть за межами Євросоюзу, а кількість учнів, які під його керівництвом отримали диплом доктора філософі PhD досягла 29 чоловік.

А вже наприкінці лютого місяця будучи одним з організаторів Міжнародної конференції «Апітерапія у теорії та практиці» та користуючись нагодою завітав до Національного університету біоресурсів і природокористування України на факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК доцент Ян Бріндза.

На факультеті його зустріла декан, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко. У складі делегації, яка завітала на наш факультет були гості із Сербії, Марія і Йозеф Гаспаровскі, а також професор з Молдови Раїса Іванова.

Після обміну привітаннями, обговорення особливостей роботи навчальних закладів та ранішньої кави декан презентувала гостям напрямки розвитку факультету, а зокрема відкриття спеціальності 229 «Громадське здоров’я» у рамках якої відкрита освітня програма «Технології здорового харчування, оздоровчих та фітнес продуктів».

Професори Раїса Іванова та Ян Бріндза дуже схвально відгукнулись на пропозицію тісної співпрацю в цьому напрямку, тому що здоров’я нації потрібно відновлювати саме з харчування. Ян Бріндза розповів, що у Словацькому аграрному університеті в м. Нітра він читає курс лекції саме студентам харчовикам із збереження генотипів рослин. Тому що це і є запорукою здоров’я людини. А ще варто звернутись до терміну «Slow Food»тому що традиційні продукти харчування це зв’язок із нашими пращурами, це здоров’я, це потрібно якомога повноцінніше використовувати у харчуванні.

Про це пан Бріндза сказав і у привітанні до студентів, на святкуванні Колодія, свята, яке вшановували наші пращури багато років потому. На свято делегацію запросила декан Лариса Баль-Прилипко і навіть попри дощову погоду гостям вдалося смакувати млинцями, смачними ковбасками та іншими смаколиками виготовленими студентами самого смачного факультету НУБіП України.

 

 

Потім на запрошення декана Лариси Вацлавівни, гості відвідали лабораторії факультету, включаючи лабораторію мікробіології, лабораторію приготування страв, дегустаційну залу та лабораторію ресторанного сервісу, яку в рамках нової освітньої програми «Ресторанні технології» нещодавно відкрили на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК.

На останок декан презентувала гостям видання науковців університету та подарувала останню монографію наукових досліджень щодо безпечності і якості медів.

Загалом хочеться відмітити позитивний настрій гостей та велику непереможну жагу до співпраці та обміну досягненнями на створення нових оздоровчих продуктів та збереження традиційно притаманних Україні, Словаччині та Сербії страв.

Леонора Адамчук

доцент кафедри стандартизації та
сертифікації сільськогосподарської продукції


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook