Прийди, прийди, весно!

29 лютого 2020, 10:20

Як на масляному тижні з труби млинці летіли!
Ви млинці, млинці, млинці, ви бліночкі мої...
І сир, і сир, все летіло під поріг!
Ви млинці, млинці, млинці, ви бліночкі мої...

Масляна чи Масниця, Масляниця, Колодій та Загальниця – у цього чудового свята є безліч народних назв, але, незалежно від цього, воно є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Масниця – справжня забава, яка зберегла древні традиції і в наші дні, вдало поєднавши в собі риси християнства та язичницької культури. Це смачне, цікаве та неймовірно ситне дійство триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.
Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати можна було, як і класичні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло та сметана.
Масляна символізує прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець. У народі це свято асоціюється з веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягає в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
От і студенти нашого факультету ветеринарної медицини та гуманітарно-педагогічного факультету, які разом проживають в гуртожитку №6, вирішили взяти активну участь у ярмарці «Прийди, прийди, весно!», яка 27 лютого о 13:00 проходила в студмістечку біля 11 гуртожитку. Завданням ярмарки було приготувати якомога більше страв української кухні та цікаво презентувати їх перед суддями у складі Стецюка Сергія Васильовича – директора студмістечка, Майданюк Ірини Зіновіївни – завідувачки кафедри культорології, Павелка Олександра Олександровича – голови СО НУБіП України, Михальчука Миколи Васильовича – голови об’єднаного комітету студентських рад гуртожитків та Третяка Миколи Семеновича – провідного фахівця кафедри культурології. Студенти-жителі кожного гуртожитку намагалися максимально неординарно та креативно презентувати свій стіл, адже була особлива мотивація – гуртожитки, які займуть призові місця, отримують у винагороду грошовий презент на розвиток інфраструктури «другого дому».


Млинці з вишнею, сиром і маком, борщ, козацька гречана каша з м’ясом та морквою, голубці, картопляники, канапки з різними начинками, банош, котлети по-київськи, гречаники, десертне желе, а також духмяний узвар та компот – таким смачним та запашним багатством був представлений наш чудовий гуртожиток №6.


Старанно готували страви, шукали цікаві рецепти та традиції, щоб гідно презентувати наш стіл студенти факультету ветеринарної медицини Юрченко Марина, Сердюк Анна, Тюфанова Іванна, Арекемасс Тімілеїн Адеволе, Шум Оксана, Соломаха Альона та студентка гуманітарно-педагогічного факультету Березовська Анна. Організація та підготовка до свята пройшла на високому рівні за допомоги та підтримки адміністрації гуртожитку, а саме заступника коменданта Масаловича Юрія Степановича, деканату факультету ветеринарної медицини та деканату гуманітарно-педагогічного факультету.
Жорстка конкуренція та дощова погода не стали на заваді до позитивного результату. Старанна праця, витрачений час та сили, жага до перемоги та прагнення продемонструвати студентську сім’ю з гарного боку не були обділені – ми вибороли почесне 3 місце, отримавши у подарунок 4 тисячі гривень та «вітамінний букет».
Отож, пишаймося, бо ми того варті!

Тюфанова Іванна


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook