Спланували діяльність на березень та розглянули якість підготовки машинобудівників

28 лютого 2020 року
     28 лютого 2020 року. Крайня на сьогодні нарада з планування розпочалася традиційно – з відвідування одного з факультетів. Цього разу ним став факультет конструювання і дизайну. Декан Зиновій Ружило знайомив членів ректорату, керівників підрозділів і служб із сьогоденням факультету, його проблемами і здобутками.

 

     Члени ректорату, керівники служб і підрозділів відвідали кожну з шести кафедр, побачили в їх лабораторіях хід виконання лабораторних робіт. Познайомившись ближче з такими лабораторіями, як робототехніки кафедри конструювання машин і обладнання та нанобіотехнології кафедри конструкційних матеріалів та матеріалознавства, ректор Станіслав Ніколаєнко відзначив: якби ми поєднали зусилля науковців, які працюють над біопроблематиками і штучним інтелектом, університет зробив би суттєвий ривок вперед. І над цим варто задуматися керівникам всіх факультетів та ННІ.

     А далі господарі і гості приступили до розгляду питань порядку денного наради.
     Проректор з науково-педагогічної роботи міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук проінформував, що вже маємо схему залучення іноземної професури до читання лекцій в нашому університеті, набір іноземців на підготовче відділення. Щодо фінансової діяльності, то вже глибоко проаналізовано оплату праці науково-педагогічних працівників і зроблено певні висновки, відновлюється система моніторингу по відокремлених підрозділах і НДГ, деканати і директорати мають подбати про ліквідацію заборгованості з оплати за навчання. Поліпшується система харчування. Щодо придбання нової техніки, то прагнемо до стовідсоткового оновлення комп’ютерного парку університету.

 

     З інформацією про завдання провадження наукової діяльності виступив перший проректор Ігор Ібатуллін. Зокрема було наголошено на необхідності підготовки та супроводу 144 студентів університету – учасників ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, активізації підготовки кандидатських і докторських дисертацій здобувачами у 2020 році. Особливу увагу колективів факультетів та інститутів слід звернути на залучення коштів до спеціального фонду за виконання госпдоговірних тем і міжнародних проектів (грантів), а також за рахунок надання наукових послуг. Надзвичайно актуальним завданням є аналіз та формування спеціалізованих вчених рад за новими вимогами (наявність не менше трьох наукових публікацій, за останні 5 років, за науковим напрямом, за яким підготовлено дисертацію здобувача, з яких не менше однієї публікації у виданнях, проіндексованих у базах даних Scopus та/або Web of Science Core Collection для разових спецрад та не менше п’яти таких публікацій, що індексуються у цих базах – для постійно діючих рад). Зважаючи на позитивні рішення щодо включення університетських періодичних видань до Переліку наукових фахових видань України, слід продовжити роботу щодо залучення до роботи редакторів зі знанням англійської мови, поступового переходу до публікування статей виключно англійською мовою підвищення наукового рівня публікацій та залучення закордонних рецензентів, запрошення до публікації зарубіжних авторів.

 

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша спинився на плануванні організації навчальної, методичної роботи і виховної діяльності. Мова йшла про те, що завершується робота по вибіркових дисциплінах, підсумки проведенні І етапу Всеукраїнських олімпіад з дисциплін і спеціальностей та підготовку студентів до участі в ІІ турі, контроль за якістю проведення занять. Акцентувалася й необхідність посилення профорієнтаційної роботи в школах та коледжах, проведення Днів відкритих дверей, – 26 березня для випускників технікумів і коледжів, 27 – шкіл, ліцеїв і гімназій. А 20 і 21 березня колектив університету має взяти участь у всеукраїнській акції з висадки дерев.

 

     Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко доповідав про хід ремонтно-будівельних робіт. Зокрема, приступаємо до ремонтів у гуртожитках, особливо в №8 та 9, де потрібно завершити заміну вікон на енергозберігаючі, благоустрій подвір’я навчального корпусу №3, облаштування студентського Арт-простору, реконструкції навчального корпусу №5 тощо.

 

     Учений секретар Оксана Барановська представила план роботи на березень з доповненнями, що надійшли з підрозділів. Зокрема, він передбачає проведення 5 березня фіналу конкурсу Краса НУБіП-2020. 6 березня чоловіча половина організовує свято для жіноцтва університету та запрошує на святковий концерт до актової зали о 14 годині.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко зазначив: сьогоднішні відвідини факультету конструювання і дизайну показали надзвичайну складність тих процесів, які вирішуються колективами наших факультетів. Ми побачили як зразки високої організації, так і байдужості в роботі. Він підкреслив, що ми в жодному разі не можемо ставати на шлях депрофесіоналізації: кожен викладач повинен переживати за якість викладання і сприйняття свого предмета. Ректор зупинився також на подіях та спільних завданнях. 26 квітня свій ювілей відзначатиме наш колега – народний артист Вадим Крищенко, і маємо відзначити цю подію на всеуніверситетському рівні.

     Очільник університету звернув увагу на необхідності підтримувати постійний контакт з роботодавцями, формування якісної магістратури – із залученням випускників інших університетів, розпочати черговий етап реконструкції Ботанічного саду, посилити контроль за якістю освітнього процесу. Роботи, розпочаті студентами з першого курсу, мають стати базою для бакалаврських випускних проектів.

     Подякувавши колективу факультету за роботу, Станіслав Ніколаєнко нагадав: наступна нарада з планування пройде на базі факультету харчових технологій та управління якості продукцією АПК.

Валентин Обрамбальський
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook