Мед на столі – знання в голові

27 лютого 2020, 0:58

     Немає, мабуть, в світі жодної людини, яка б не куштувала бджолиного меду. В приказках та прислів’ях українського народу часто він приємно згадується, наприклад, «ранком заснути, як медку лизнути», «як мед, то ще й ложкою» та багато інших. Але мало хто знає, що в розвитку людини цей продукт зіграв вирішальну роль в переході від людини вмілої до людини розумної.

   Нині в торгових мережах та на ринках пропонується широкий вибір медів, але не всі продавці пропонують якісний продукт. Співробітники кафедри конярства і бджільництва докладають максимум зусиль, щоб поширювати  знання та вміння правильно оцінювати і вибирати якісні меди.

   Цю тему вирішили також розкрити і в одному з майстер-класів в рамках декади кафедри. Бажаючих навчитись правильно визначати якість меду було більше, ніж вміщала аудиторія кафедри, тому всіх учасників (а це і учні загальноосвітніх закладів м. Києва, і студенти агробіологічного, економічного, гуманітарно-педагогічного факультету та ННІ лісового і садово-паркового господарства) довелось поділити на дві підгрупи.

   Доцент Головецький І. дуже доступно, цікаво, з практичною демонстрацією дав характеристику медів різного ботанічного походження та способу їх отримання. Також було продемонстровано методологію органолептичної оцінки бджолиного меду, наголошено на сучасних варіантах його фальсифікації та основні критерії, на які слід звернути увагу при виборі доброякісного меду. Розглянули питання правильного його зберігання.

   Жвавий інтерес викликав показ технологічного процесу отримання меду від вулика до столу, а саме відбір стільників з вулика, їх транспортування, розпечатування комірок різним інвентарем, відкачування меду на медогонці, проціджування, фасування та споживання.

  Учасники майстер класу самі спробували розпечатати стільники за допомогою пасічного ножа, вилки та катка. Після відкачування та проціджування меду всі присутні продегустували його разом з фіточаєм рослин, які вирощені на дослідних ділянка Голосіївської навчально-дослідної пасіки. Про позитивні враження учнів і студентів говорили їх сяючі очі.

    Результат сумлінної праці співробітників кафедри був відображений у щасливих обличчях присутніх.

В. Броварський,

проф. кафедри конярства і бджільництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook