Під час лабораторного заняття з патофізіології тварин студенти відібрали кістковий мозок у кроля

26 лютого 2020 року

Кістковий мозок – це м’яка, губчата тканина, яка знаходиться всередині кістки. Він – найважливіший орган кровотворної системи, який здійснює гемопоез, єдина тканина дорослого організму, що в нормі містить велику кількість незрілих, недиференційованих і низькодиференційованих клітин.
Не зважаючи на високу інформативну цінність показників переферичної крові, вони не можуть відповісти на низку запитань стосовно механізмів кровотворення, патогенезу захворювань, характеру і ступеню порушень функції кісткового мозку при захворюваннях різної етіології. Зміни периферичної кров не завжди адекватні процесам, що відбуваються в кістковому мозку, окільки  її склад відібражає регенераторну діяльність всього кровотворного апарату.

Тому студентами 3 курсу 3 групи під час лабораторного заняття з патофізіології тварин під керівництвом старшого викладача Тараса Савчука і асистента Романа Бокотька було відпрацювали методику відбору кісткового мозку у дрібних тварин, яка розроблена співробітниками кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка, та проведена морфологічна оцінка кісткового мозку.


Дослідження кісткового мозку за життя тварини при різних патологічних станах дозволяє встановити морфологічні особливості компенсаторно-відновлювальних реакцій кровотворних апарату і розпізнати патогенез багатьох захворювань з гематологічним синдромом. Також кістковий мозок є джерелом стовбурових клітин, які можна використовувати з лікувальною метою за різноманітних патологічних процесах.
Cтуденти на кафедрі хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка оволодівають не тільки теоретичними, а й практичними навичками.
 

Т. Савчук

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook