Фінансова грамотність – головна складова матеріального благополуччя

23 лютого 2020 року

     Фінансова грамотність – головна складова матеріального благополуччя будь якої родини! Саме цими словами розпочала свої лекції проф. Надія Давиденко. У школі ми не вивчали такий предмет. Дуже навіть дарма, адже це основа матеріального стану. Чому, запитаєте. Та тому, що фінансова грамотність допомагає знайти відповіді на такі питання:

  • Як розпоряджатися капіталом?
  • Як зберігати гроші?
  • Як робити фінансові інвестиції та отримувати дохід?
  • Як планувати сімейний бюджет?
  • Як економити?
  • Як заробляти більше грошей?

     Це не весь перелік тем, в яких розбирається фінансово освічена людина. Матеріальна грамотність формує сприйняття грошей, і вміння користуватися. Тому, в рамках проведення профорієнтаційних заходів викладачі кафедри фінансів разом зі студентами спеціальності «Фінанси, банківська справа ті страхування» прочитали цікаві і змістовні лекції для учнів шкіл та випускників коледжів.
     Зокрема, 28 січня 2020 р. завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко та доцент Галина Скрипник відвідали ВП НУБіП України «Ірпінський економічний коледж» та Ірпінський державний коледж економіки та права, де було проведено цікаву зустріч із студентами випускних груп спеціальностей «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Облік і оподаткування».

     На початку розмови Надія Давиденко зазначила, що сучасний світ неможливо уявити без фінансів. Вони забезпечують функціонування усіх сфер людського суспільства. Використання фінансової інформації, застосування фінансових знань є необхідними елементами будь-якого напряму діяльності людини.
     Викладачі кафедри фінансів розповіли студентам про роль фінансів у житті кожної людини та правильне планування бюджету. А саме формування фінансової мети, заощаджень а також вибір власної стратегії та програми особистого фінансового плану.
     Після того, як ви проведете детальний аналіз свого фінансового стану по всіх пунктах, то побачите повну картину того, як можна збільшити свій дохід і мінімізувати свої витрати. Це стане першим кроком до ефективної реалізації ваших фінансових цілей – зазначила Надія Миколаївна.

     31 січня 2020 викладачі кафедри фінансів Юлія Біляк, Зоя Тітенко разом зі студенткою Я. Богданович відвідали ВП НУБіП України «Боярський коледж екології і природних ресурсів», де прочитали лекцію «Планування власного бюджету» для студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування».

     Питання, які були винесені на обговорення викликали жваву дискусію. Студенти на прикладі власних сімей намагалися скласти свій власний бюджет, систематизувати доходи та видатки, що викликало у студентів велику кількість питань на які викладачі університету з радістю відповіли. Крім того, студенти отримали інформацію щодо можливостей автоматизації процесу ведення особистого бюджету, зокрема можна використовувати різноманітні додатки, які є у вільному доступі, зокрема: HomeMoney, Spendee, Finkee та інші. Важливим фактором було те, що лекція була подана у вигляді цікавої та яскравої презентації, тому студенти сприймали інформацію легко і невимушено.

     24 січня 2020р. доцент кафедри фінансів Надія Мрачковська та Інна Долженко відвідала Прилуцький агротехнічний коледж, де та прочитали лекцію на тему «Місце та роль податків у житті людини» для студенів спеціальності «Облік і оподаткування». Учнів зацікавила інформація про кількість податків, що сплачують їх батьки. Жвава дискусія виникла з приводу ставки податку з доходів фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Зустріч була корисною та інформативною. По закінченні дискусії учні були запрошені до університету на День відкритих дверей.

     13 лютого 2020 р. студентки 1 ст. курсу 10 групи спеціальності «Фінанси, банківська справа і страхування» Пінчук Анастасія та Гаркуша-Омельченко Катерина відвідали свій рідний Технолого-економічний коледж Білоцерківського національного аграрного університету, де зустрілися із студентами 3 курсу економічного відділення спеціальності «Фінанси, банківська справа і страхування», щоб провести із студентами інтелектуальну гру «Я фінансист».

     Суть інтелектуальної гри полягає в тому, щоб показати студентам, як можна раціонально й навпаки – нерозумно розпоряджатися власними коштами. Гра була максимально наближеною до реального життя, студенти мали можливість починати гру зі стабільною заробітною платою та звичайними життєвими витратами. Протягом гри ситуація змінювалась: хтось потрапляв в боргову яму, а хтось поступово будував бізнес, щоб досягти своєї заповітної мрії.

     Дана гра показала, наскільки кожна нераціонально використана «гривня» формує, чи навпаки, псує успіх їхнього майбутнього. І це, в свою чергу, залежить не від суми доходів, а від способу мислення. Стати фінансово незалежною може кожна людина, чим би вона не займалася.

     Не залишили поза увагою викладачі кафедри фінансів відвідування шкіл з метою підвищення фінансової грамотності учнів. Зокрема доцент кафедри фінансів Юлія Біляк відвідала загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів №108 та №186. Юлія Вікторівна прочитала лекцію на тему «Фінансова грамотність, як основа успішного фінансового майбутнього». На початку лекції вона зазначила, що незалежно від обраної в майбутньому професії, для сучасної людини необхідним є розуміння закономірностей розвитку економіки, здатність орієнтуватися у послугах фінансових посередників та кредитних установ з метою формування оптимальної фінансової поведінки та прийняття зважених і обґрунтованих рішень при розпорядженні особистими фінансами. В процесі спілкування з учнями виникла жвава дискусія щодо висвітлених питань.

     4 лютого старший викладач кафедри фінансів Євенко Тетяна завітала до Бобровицької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та Бобровицького ліцею в Чернігівській області. Тетяна Іванівна зустрілася з учнями 11-х та 10-х класів, яким була проведена тематична лекція на тему: «Роль грошей в економіці та житті людини». Учні шкіл з надзвичайною увагою слухали та задавали запитання. В ході даної лекції виникла жвава дискусія поміж учнями. Адже гроші це не лише міра вартості та засіб обігу й накопичення, а перш за все – це засіб платежу, вони обслуговують різноманітні платіжні відносини, в тому числі і трудові. Саме ця функція грошей забезпечила широкий розвиток капіталістичної кредитної системи. Надзвичайна увага учнів була прикута, щодо розповіді відносно світових грошей, які є загальним міжнародним уособленням суспільного багатства, формують валютні резерви держав і міжнародних фінансових інститутів. Далеко не всяка національна валюта може звертатися в якості світових грошей. Саме тому склався світовий валютний ринок, обороти якого досягають колосальних розмірів.
     Мета нашої зустрічі – сформувати правильне розуміння ролі і місця грошей в житті суспільства та людини, значення грошей у глобальних процесах у світі.
     Дана лекція була дуже корисною для учнів передусім тим, що вони відтепер по іншому ставитимуться до грошей. Вступаючи у доросле життя, вони пригадають нашу жваву розмову і зрозуміють як намагатися чесно заробляти та витрачати гроші. Адже як сказав англійський філософ Френсіс Бекон: «Гроші – дуже поганий хазяїн, але дуже вірний та потрібний помічник».

     28 січня старший викладач кафедри фінансів Зоя Тітенко прочитала лекцію для учнів 11 класів Крюківщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему «Особисте фінансове планування». Молодь є носієм прогресивної свідомості проте вона, зазвичай не замислюється про необхідність заощаджень. Тому при спілкуванні з учнями було розглянуто поняття фінансового плану та для чого потрібно його складати. В ході зустрічі було пояснено важливість планування фінансового майбутнього. Учні цікавилися питаннями контролю власних видатків, термінами складання фінансових планів та накопичення власних заощаджень.

     В процесі спілкування майбутні абітурієнти також отримали вичерпну інформацію про Національний університет біоресурсів і природокористування України. Вони ознайомилися з перевагами навчання в університеті, зокрема з можливостями вступу на економічний факультет за обраною спеціальністю. Крім того, вона отримали інформацію про підготовчі курси, що діють на базі університету та про предметні олімпіади, які щорічно проходять на базі університету.

Зоя Тітенко,
старший викладач кафедри фінансів

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook