Бізнес школа Агрокебети: студенти мають власний погляд на розвиток вищої освіти

15 лютого 2020 року
     13 лютого 2020 року з ініціативи декана факультету аграрного менеджменту Анатолія Остапчука було організовано та проведено круглий стіл «Обговорення гострих питань в системі вищої освіти України» за участі депутата Верховної Ради України 9 скликання, голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, доктора юридичних наук, професора Юлії Гришиної.

     До засідання круглого столу долучилися проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України, академік Національної академії аграрних наук, доктор економічних наук, професор Сергій Кваша, директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму Марія Кулаєць, завідувачі кафедрами факультету аграрного менеджменту, викладачі та представники студентів Олександр Красноштан (староста профорієнтованої групи «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами») та Анастасія Талан (студентка магістратури «Менеджмент ЗЕД»).

     Декан факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук представив Юлію Гришину на початку засідання, поінформував високоповажну гостю про структуру факультету, спеціальності, міжнародну діяльність, участь студентів та викладачів у міжнародних програмах, нову магістерську програму «Агрокебети». Проректор НУБіП України, академік Сергій Кваша запропонував три основні нагальні питання, задавши тон загальної дискусії, зокрема було, по-перше, запропоновано обговорити показники якості підготовки в системі вищої освіти та показники діяльності вишів. Було зазначено, що НУБіП на сьогодні є четвертим у рейтингах в Україні та входить до міжнародних рейтингів. По-друге, було висунуто бачення щодо існування ЗНО та ЄВІ в системі вищої освіти як конкретних важелів контролю діяльності вишів з боку держави. По-третє, обговорювалось питання відтоку українських абітурієнтів за кордон, зокрема до Польщі, Словаччини, Чехії та Німеччини.

     Юлія Гришина висловила своє ставлення щодо кожної запропонованої тези дискусії, компетентно та фахово відповіла на всі запитання присутніх на засіданні круглого столу. Варто зазначити, що проблеми науки та вищої освіти для Юлії Гришиною є знайомими зсередини, оскільки сама вона пройшла шлях від асистента до завідувача кафедри та декана юридичного факультету одного з ВУЗів України.

     Пані Юлія відмітила, що відтік студентів за кордон є наслідком не тільки існування систем зовнішнього оцінювання знань студентів, а проявом загальних глобалізаційних процесів. Розв’язання такої проблеми українськими вишами не може здійснюватися шляхом зниження вимог при вступі на бакалаврат та магістратуру. Також, на її думку, існування ЄВІ з іноземної мови при вступі до магістратури є необхідною вимогою часу, тому варто посилювати рівень підготовки студентів протягом навчання в цілому та організацію роботи курсів по вивченню мов.

     Далі у жвавій дискусії із зазначених питань взяла участь директор ННІ неперервної освіти і туризму Марія Кулаєць, задавши питання щодо акредитації освітніх програм. Завідувач кафедри менеджменту імені Й. Завадського професор Надія Резнік цікавилася проблемами відповідності спеціальностей при науковому керівництві аспірантами. Доцент кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Олена Ковтун уточнила окремі аспекти щодо політики стосовно ЄВІ з іноземної мови. Також піднімалося питання введення індикативних цін на навчання у вищих навчальних закладах. На всі питання Юлія Гришина відповідала грамотно та водночас емоційно, демонструючи своє позитивне ставлення до колег «по цеху» та конкретні наміри допомогти у разі необхідності шляхом розробки та впровадження відповідних законопроектів.

     Наприкінці зустрічі було досягнуто домовленості щодо майбутньої співпраці з НУБіП України. Депутат Верховної Ради Юлія Гришина чекає на сформовані ідеї, які ляжуть в основу законопроекту.

Катерина Алексеєва,
доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook