Професор Микола Лут: нова лабораторія електропостачання - це висока якість освіти

6 лютого 2020 року
     Покращення матерільно-технічної бази університету вже не перший рік входить в число пріоритетів. І зроблено у цьому напрямкові вже дуже багато, в т.ч. і за ініціативи окремих колективів. Гарний приклад цьому кафедра електропостачання ім. проф. В.М. Синькова: тут за 2018-2019 роки за ініціативи професора Миколи Лута облаштовано лабораторію на 12 робочих місць для виконання бакалаврами лабораторних робіт з дисципліни «Основи електропостачання» і на 5 – для магістрів, з дисципліни «Автоматизовані системи контролю і управління електроспоживанням».

     У нашій лабораторії модернізована комплектна трансформаторна підстанція 10/0,4 кВ (зокрема встановлене мікропроцесорне реле РДЦ-01-051 для контролю напруг і струмів), встановлені пристрої автоматичного введення резерву (зокрема на базі мікропроцесорного блоку БУАВР), комплектні пристрої керування RM6 i System 6-R з елегазовими вимикачами, мікропроцесорний блок струмового захисту PREMKOTM серії RT.100 і мікропроцесорний пристрій автоматичного регулювання напруги силових трансформаторів ZX 410, встановлений ящик обліку електроенергії ЯУР та лабораторний модуль автоматизованої системи обліку електроенергії і управління споживанням SMART IMS, розповідає майстер виробничого навчання Анатолій Іванченко. Крім того, змонтовані регульована конденсаторна установка на базі мікропроцесорного регулятора DCRK5, багатофункціональні електронні лічильники електроенергії EMS, NP-06, МТХ3, енергомонітор Smart mac (із використанням хмарного середовища для зберігання інформації) і універсальний стенд для перевірки пристроїв РЗА. Обладнана лабораторія і мультимедійним проектором з екраном та маркерною магнітною дошкою. А нещодавно ПАТ «Черкасиобленерго» передало кафедрі сучасний цифровий мікрооометр.

     Це електрообладнання використовується при вивченні технологій виробництва, передавання та розподілу електричної енергії, режимів роботи систем електропостачання та їхніх елементів, основних засад функціонування автоматизованих систем обліку, контролю та управління електроспоживанням. Після успішного виконання таких лабораторних робіт студенти можуть оцінювати та аналізувати технічний стану і режимів роботи систем електропостачання щодо їх відповідності нормативним вимогам, вибір, монтаж і налагодження обладнання для автоматизованих систем контролю та управління електроспоживанням.

     Таке обладнання для навчання студентів ми змогли придбати завдяки дієвій допомозі випускників факультету електрифікації сільського господарства (нині ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження) В.І. Іванчука, Л.С. Білька (ПрАТ «Київсільелектро»), О.Г. Самчука (ПАТ «Черкасиобленерго»), В.С. Шевеля, К.С. Шевеля, В.О. Свисюка (ТОВ «Елетон»), О.В. Тищенка, В.В. Власенка (ТОВ «Технокластер «ПРЕМКО Електрика»), В.М. Мельника (ТОВ «Терени БФ»), Б.М. Кафтана (ТОВ «Гарантенергогруп»), В.М. Дорошка (ТОВ «СІТІ ЕЛЕКТРИК»), а також О.В. Федоровського, Д.В. Чаїна, В.М. Дудника, А.В. Скрипника, відзначає Микола Лут. Ми широ вдячні нашим випускникам, які і нині відгукуються та допомагають в облаштуванні лабораторій кафедри, виконуючи крім цього і монтажно-налагоджувальні роботи та навчаючи студентів.

     До речі, про студентів. Вони теж взяли участь у монтуванні і налагоджуванні електрообладнання. У свій вільний час працювали Олексій Кулаковський, Василь Тищенко, Антон Бучко.
     Роботи в лабораторії продовжуються і зараз. А частина із впроваджених пристроїв вже знаходить відображення у дипломних проектах і магістерських роботах із детальним розглядом їхніх функціональних можливостей та сфер застосування.

Ірина Білоус

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook