Семінар-навчання з обміну досвідом керівників: якість освітнього процесу, нові система фінансування, порядок обрання деканів і директорів, протипожежна безпека та цивільна оборона

16 січня 2020 року
     16 січня 2020 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася традиційна, але не пересічна подія. Семінар-навчання, присвячений нагальним питанням діяльності закладів вищої освіти, законодавчим новелам, світоглядним і професійним виступам громадських діячів та експертів, зібрав членів ректорату, вченої ради, завідувачів кафедрами, провідних вчених університету.

     У вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко оголосив програму семінару, окреслив основні теми виступів та оголосив спікерів. Сьогоднішні доповіді будуть сконцентровані на діяльності університету і прогнозів діяльності на 2020 та найближчі роки, проаналізовані виклики і загрози. Натомість завтра гостями НУБіП будуть генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров та голова Верховної Ради України у 2002-2006 та 2008-2012 роках Володимир Литвин.

 

     Виступи спікерів розпочалися з доповіді проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука, присвяченої новій системі фінансування вищої освіти. Найголовнішими змінами він назвав запровадження формульного підходу, коли вишу буде виділятися 80% базового фінансування, а решта розподілятися за низкою показників, індикативної вартості навчання – передбачається, що в 2020 році вартість навчання для контрактників буде складати не менше 60% від фактичних витрат на підготовку фахівця, затим щороку коефіцієнт буде збільшуватися до 70%, 80%, розшириться автономія університетів – виші самі визначатимуть штатний розпис і розмір заробітної плати, але в межах затвердженого кошторису, також спроститься регулювання господарської діяльності. Вадим Ткачук також проінформував про оплату праці в 2020 році. Мінімальна зарплата зросла до 4723 гривні на місяць. Зберігається механізм підвищення посадових окладів відповідно до показників індивідуального рейтингу, збережені максимальні доплати за вчені звання та науковий ступінь, педагогічний стаж, надбавки навчально-допоміжному персоналу, секретарям і диспетчерам деканатів і дирекцій.

 

     Про підвищення якості навчального процесу доповів проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він зазначив, що дві освітні програми вперше пройшли акредитацію в НАЗЯВО за новим порядком. Ще чотири програми будуть проходити таку процедуру в лютому, а 23 січня буде проведене відповідне навчання з методики її проходження. Одним з головних чинників, які визначатимуть якість освіти у вищі, є базові знання абітурієнтів. Тому вже не перший рік в університеті організовуються безкоштовні адаптаційні курси з базових предметів для першокурсників. У цьому році 902 студенти відвідали такі курси, де мали змогу поліпшити свої знання. Найголовнішими проректор назвав потокові лекції і організацію практичних занять, саме від підходу до їх проведення залежить і якість навчального процесу. Звернув увагу на результати опитування випускників магістратури, які вказують на наявність певного дублювання тем у різних дисциплінах, нелогічну послідовність дисциплін тощо. Аби ліквідувати ці явища директорам ННІ, деканам, навчально-методичним комісіям доручено ретельно проаналізувати і винести необхідні рішення. Проректор навів характеристику забезпечення лабораторних та практичних занять в розрізі кафедр агробіологічного факультету.

  

  

     Про організацію пожежної безпеки в університеті доповів начальник відповідного відділу Володимир Матросов. Протягом лютого-березня всі заклади освіти будуть перевірятися Державною службою з надзвичайних ситуацій. Виконання вимог усіх протипожежних інструкцій кожним членом колективу є безумовним. Звичайно, потрібні фінансові ресурси для сучасного технічного забезпечення, разом з тим, не менш важливим є обізнаність співробітників і студентів.

     Завідувач кафедри охорони праці та інженерії середовища Олександр Войналович представив новели Положення про організацію роботи з охорони праці в закладах освіти. Зокрема зупинився на діяльності служби з охорони праці, безпеки життєдіяльності, обов’язків ректора та проректорів, деканів і директорів, завідувачів кафедр, лабораторій, викладачів, інструкціях та навчанні з охорони праці, наявності відповідних розділів в посадових інструкціях.

     Новий порядок призначення керівників структурних підрозділів представив начальник відділу кадрів Микола Михайліченко. Згідно з діючим законодавством керівника факультету, інституту, коледжу призначається ректором університету за згодою більшості загальних зборів трудового колективу підрозділу на термін до 5 років. Кандидатура на розгляд загальних зборів (конференції) вноситься ректором на основі попереднього вивчення думки членів колективу шляхом опитування, анкетування тощо.

  

     Про план дій структурних підрозділів з метою цивільного захисту в режимах повсякденного функціонування, підвищеної готовності, надзвичайної ситуації та надзвичайного стану доповів начальник Штабу цивільного захисту Олександр Дерев’янко. Інформацію про ситуацію з постановкою на військовий облік призовників і військовозобов’язаних надав начальник спеціального відділу Анатолій Рибченко. Сучасні вимоги до прийняття на роботу науково-педагогічних працівників та порядок їх звільнення і контролю за діяльністю озвучив начальник юридичного відділу Андрій Бова.

  

     Свою роботу семінар продовжить завтра.

Денис Рудень
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook