ДО 100-РІЧЧЯ ФАКУЛЬТЕТУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ: ІСТОРИЧНІ ЕТАПИ СТАНОВЛЕННЯ КАФЕДРИ ФАРМАКОЛОГІЇ ТА ТОКСИКОЛОГІЇ

16 січня 2020 року

 БАЖЕНОВ СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ
(08.10.1902 – 01.04.1983)
доктор ветеринарних наук, професор
очолював кафедру
з 1939 по 1979 р.

Кафедра фармакології є майже ровесницею Київського ветеринарного інституту, оскільки вона була створена в інституті на третьому році його існування у 1922 році. Однак фактично вона почала повноцінно функціонувати з приходом на роботу в інститут професора Баженова Сергія Васильовича, який вніс неоціненний внесок у подальший її розвиток.
У період з 1922 по 1939 роки очолювали кафедру фармакології та читали курс фармакології медичні фармакологи (професори Шкавера Г.Л., Родіонов П.В.) або фахівці іншого профілю (професори Ярослав С.Ю., Вашетко М.П.). У більшості випадків кожен із цих без сумніву видатних вчених лише суміщали свою основну діяльність із роботою, а в певні періоди і завідуванням кафедрою, на кафедрі фармакології Київського ветеринарного інституту. Ситуація докорінно змінилася, коли у 1939 році було прийнято рішення про введення у підготовку ветеринарних лікарів обов’язкового курсу «Ветхімзахист з токсикологією» із організацією відповідних кафедр, хоча у перший навчальний рік дисципліна не читалася. У той період основна увага надавалася питанням ветхімзахисту, тобто захисту тварин від дії бойових отруйних речовин, а токсикологією вважали науку, яка займається вивченням питань кормових отруєнь. Після прочитання курсу студентам Київського ветеринарного інституту у 1940-1941 н.р. та набутого досвіду викладання дисципліни про результати діяльності професор Баженов С.В. доповів на першій Всесоюзній конференції токсикологів, яка відбувалася з 10 по 21 червня 1941 року. Рішенням конференції було змінено програму викладання дисципліни, кафедру, як і інші відповідні кафедри, перейменовано на кафедру токсикології. Слід відмітити, що у цей період Сергій Васильович виконував обов’язки завідувача кафедри фармакології і до 1948 року був завідувачем однієї із кафедр та виконувачем обов’язків завідувача іншої, після їх об’єднання упродовж 10 років був завідувачем кафедри фармакології та токсикології, а також і надалі з 1960 по 1979 роки був завідувачем кафедри в періоди об’єднання її з кафедрами патофізіології та паразитології. За час роботи на посаді завідувача кафедри Сергій Васильович забезпечив формування та наповнення матеріальної та методичної баз діяльності кафедри. Найбільш вагомим внеском у розвиток наукової роботи кафедри є запровадження професором Баженовим С.В. досліджень з вивчення токсикології небілкових сполук Нітрогену, що стало основою для створення цілої наукової школи ветеринарних токсикологів, які працювали у цьому напряму. Серед видатних вчених, які провадили наукову роботу під керівництвом Сергія Васильовича, слід відмітити професорів Хмельницького Григорія Олександровича та Мазуркевича Анатолія Йосиповича, а також цілу плеяду їхніх учнів.
Поряд із тим необхідно відмітити і особистісні якості Сергія Васильовича. Передовсім це високий рівень освіченості та інтелігентності, а також постійна жага до знань та вдосконалення, шана до віри та історії., непоступливість у своїх переконаннях. Саме тому і для тих, хто його знав, і для сучасників Баженов Сергій Васильович був і залишається взірцем справжнього Педагога, Вченого та Людини, а кафедра може пишатися тим, що ця особистість є фундатором та рушієм її розвитку.

Коротка автобіографічна довідка про професора Баженова С.В.

Народився у сім’ї священика в с. Троїцьке Тверської губернії і навіть у часи пропаганди атеїзму залишався віруючою людиною. Випускник Казанського ветеринарного інституту 1924 р., після закінчення якого був призваний на військову службу. Перші 5 років – штатний викладач військової ветеринарно-фельдшерської школи і одночасно ветеринарний лікар полку. Наступні 8 років – науковий співробітник науково-дослідного закладу Червоної Армії. Останні 5 років служби був помічником начальника сектора і відділу Ветеринарної хімічної лабораторії Червоної Армії, яку очолював проф. М.О. Сошественський. У 1937 р. у званні майора був демобілізований.
Наступні понад чотири десятиліття життя проф. С.В. Баженов присвятив науково-педагогічній діяльності. З 1.09.1939 р. завідувач кафедри ветхімзахисту з токсикологією Київського ветеринарного інституту, а після евакуації під час війни – Свердловського сільськогосподарського інституту (нині – м. Єкатеринбург). Після реевакуації – завідувач кафедри фармакології та за сумісництвом виконувач обов’язків завідувача кафедри токсикології КВІ (1944–1948 рр.), завідувач новоствореної об’єднаної кафедри фармакології та токсикології (1948–1958 рр.), доцент кафедри патологічної фізіології та фармакології (1958–1960 рр.) та завідувач кафедри (1960–1979 рр.). Із 1979 р. – професор-консультант кафедри фармакології і паразитології.
Кандидатську дисертацію на тему «Клініка і діагностика отруєнь собак фосгеном і дифосгеном» захистив у 1942 р. у своїй alma mater і цього ж року отримав наукове звання доцента. Докторську дисертацію С.В. Баженов захистив у Московській ветеринарній академії у 1954 р., а 1961 р. отримав звання професора. За сумісництвом С.В. Баженов працював деканом ветеринарного факультету (1946–1947 рр.), а також упродовж 10 років (1947–1957 рр.) виконував обов’язки вченого секретаря Вченої ради Київського ветеринарного інституту.


С.В. Баженов – фундатор ветеринарної токсикології, який заснував наукову школу з вивчення токсикології сполук азоту. Його учнями є академік Г.О. Хмельницький та член-кореспондент А.Й. Мазуркевич, доценти Д.М. Вовк та М.Ф. Панько. 

С.В. Баженов є автором багатьох підручників та навчальних видань з ветеринарної токсикології. Володів англійською, польською, болгарською мовами, а з німецької – мав звання перекладача вищої категорії. Захоплюючись історією опублікував бібліографічні статті про відомих ветеринарних вчених в Українській Радянській Енциклопедії, був дійсним членом Всесвітньої організації історії ветеринарної медицини і Товариства краєзнавців. Депутат Київської міської Ради ІІ і ІІІ скликань.

В.Б. Духницький, Г.В. Бойко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook