Названі проривні відкриття в нейробіології

3 січня 2020, 16:37

Цей рік був видатним на відкриття. Видання Singularity Hub назвало самі проривні та цікаві відкриття року.
Оживлення мертвого мозку. Вдалося оживити мозок свині. Без кисню мозок швидко вмирає. Нейрони гинуть протягом години, що робить реанімацію неможливою. Але дослідники з Єльського університету змогли оживити мозок свині через чотири години після смерті. Проте, частково. Для оживлення використовувався замінник крові, який дозволив домогтися електричної активності.

Подібна технологія дозволить медикам краще лікувати травми мозку і нейродегенеративні захворювання, типу хвороби Альцгеймера.

Інтернет мозків. Вчені з'єднали мізки в одну мережу. Бразильський вчений Мігель Ніколеліс пару років назад зміг об'єднати мозки щурів за допомогою електродів. У результаті вони здійснювали спільні завдання спільно. А в цьому році той же вчений відтворив експеримент уже на людях. Трепанації черепа, звісно, робити не стали, а використали електроенцефалографи. Прилад зчитував мозкові хвилі двох людей і передавав третій за допомогою транскраніальної магнітної стимуляції.

Всього у випробуваннях брали участь п'ять груп, по три людини в кожній. І в усіх випадках вдалося успішно "об'єднати уми" для гри в Тетріс. Ця технологія в майбутньому дозволить створювати справжні Супермережі для об'єднання розуму людей.
Читання думок. Читання думок можливе. Якщо можна передавати думки іншому, значить можна розшифрувати ці думки. У році, що минув, було зроблено кілька проривів в цій області. Так, в січні вдалося створити технологію перекладу на мову активності слухової кори. Це не зовсім читання думок, а читання того, що чує людина.

Ще одна група вчених створила нейронний декодер, який зчитує сигнали кори за рухами губ, язика, гортані та щелеп. Ці органи по-різному активується під час вимовляння звуків, тому можна відновити фразу по активації різних ділянок кори. Інша група використовувала електроенцефалографію для з'ясування, яке відео дивиться випробуваний.

Джерело.
 

Підготував проф. В. Трокоз

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook