Конференція трудового колективу університету: підсумки року 2019-го і плани на 2020-й

27 грудня 2019 року
     В університеті пройшла конференція трудового колективу, яка зібрала 243 учасники. Розпочав її роботу звіт ректора Станіслава Ніколаєнка про результати діяльності НУБіП України у 2019 році і завдання на рік 2020.

     2019-й був роком напруженої праці, зазначив очільник університету. Ректорат звітував за попередні п’ять років роботи і відбулися вибори ректора, затвердили план розвитку нашого вишу «Голосіївська ініціатива» на 2020 рік.
     2019-й був ще й роком змін для всієї країни: змінився парламент, обрали нового Президента України, змінюються закони, які регламентують освіту і науку. Докорінно змінено принципи життя університету: відміняється ліцензування за багатьма спеціальностями, вступ до магістратури відбуватиметься лише через механізми ЄВІ, за працевлаштування випускників відповідальність нестиме виш, відмінено державний диплом, змінено правила прийому. Крім того, університети мусять самостійно визначатися з оплатою праці та своїм кошторисом.
     В умовах, коли загострюється геополітична ситуація в світі і спостерігається нестабільність всередині країни, роль університетської спільноти – займати правильну, науково обгрунтовану позицію і допомагати новій владі своїми експертними оцінками.

    Станіслав Ніколаєнко одним з головних завдань університету визначив синтез того, що було цінним у наших традиціях з тим, що є новітнього в світі. Аналіз діяльності найбільш успішних університетів світу показує: вони дуже близькі до бізнесу, економіки, гуманітарної сфери. І нам потрібно рухатися тим же шляхом. Гостра конкуренція вимагає нової якості роботи, діджиталізації навчального процесу, рішучого оновлення практичної складової підготовки спеціаліста. Деякі наші колективи вже зробили вагомі кроки у цьому напрямкові.

     Попри труднощі, НУБіП утримався у числі кращих університетів країни, про що свідчить його місце в рейтингах. Ректор спинився на успішній роботі офіційного сайту, вступній кампанії 2019, навчально-методичній діяльності, результатах Всеукраїської студентської олімпіади, акредитації спеціальностей, якості освіти (в т.ч. за результатами опитування студентства), назвав кращих викладачів (знову ж таки, за оцінками студентів), практичній підготовці фахівців, викладанні предметів англійською мовою, залученні іноземних студентів, ролі бібліотеки, наявності електронних навчальних кусів, дослідницькій і науковій роботі, обсягах фінансування наукових досліджень, динаміці публікацій в журналах, які індексуються в міжнародних наукометричних базах даних, комерцілізації дослідницької діяльності, студентській науці, міжнародній співпраці, кадровому забезпеченні, підготовці наукових кадрів, виховній роботі, успіхах у спорті та на мистецькій ниві, зміцненні матеріально-технічної бази та умовах проживання у гуртожитках, роботі університетських науково-дослідних господарств (зауваживши: тут одиницю вимірювання будемо змінювати з центнера з гектар на гривню з гектара).
     Загалом колектив працював динамічно і більше 30 наших колег відзначені на державному рівні: отримали премії, гранти і премії Президента України, Верховної Ради та ін.

     На завершення Станіслав Ніколаєнко наголосив: наше спільне завдання – формування нового фірмового позитивного іміджу університету, який би вирізняв нас з поміж інших. Маємо створити високий стандарт НУБіП.

     У обговоренні звіту ректора взяли участь декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова, директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін, завідувачі кафедр – генетики, розведення та біотехнології тварин Сергій Рубан, технології м’ясних, рибних та морепродуктів Олександр Савченко, фармакології та токсикології Володимир Духницький, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства Ганна Ковалишина, представник студентського самоврядування – третьокурсник факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Дмитро Кушпій.

  

     Голова ради роботодавців НУБіП Валерій Адамчук відзначив велику роботу, пророблену колективом. А з точки зору підтримки роботодавцями факультетів – тут вкладено не один мільйон гривень. І це найкраща оцінки роботи: коли бізнес готовий вкладати гроші в розвиток матеріально-технічної бази університету і, відповідно, підготовку фахівця.

     Серед питань до ректора : який зміст Ви вкладаєте у поняття бренд НУБіП?
Відповідь: коли ти зустрічаєш в суспільстві нашого випускника і відразу розумієш - це кваліфікований фахівець, свідомий громадянин і справжній патріот.
     З якими основними проблемами стикалися в році, що минає?
Проблеми дві: зовнішні і внутрішні. Причому, перші забирали 50% часу. Це «війна» стосовно правил прийому, земельного питання і багато іншого. Серед внутрішніх – нестача часу на належну увагу до наших людей.

     Конференція схвалила звіт ректора Станіслава Ніколаєнка та визнала роботу колективу задовільною.

     Про виконання колективного договору між адміністрацією НУБіП України і працівниками університету у 2019 році і укладання колдоговору на 2020-2022 роки, а також затвердження комісій (з трудових спорів, охорони праці, соціального страхування) доповів голова профкому Ростислав Тарасенко. Зазначивши: адміністрація і працівники дотримувалися договору і виконували всі його вимоги фактично в повному розмірі. Він спинився на показниках оплати праці (рейтингові, доплатах тощо), виплаті матеріальних допомог, заходах з охорони праці, забезпеченні окремих категорій працівників спецодягом і спецзасобами, протипожежних заходах, реконструкції та регулюванні теплопунктів у гуртожитках, соціальних питаннях тощо.

     Конференція затвердила колективний договір на 2020-2022 роки та склад зазначених комісій.

     Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук інформував про доповнення та затвердження в новій редакції положень щодо оплати праці та матеріального стимулювання.

     Конференція затвердила виборних представників до складу вченої ради НУБіП України, яких представив перший проректор Ігор Ібатуллін.

     Завершив засідання виступ аматорів кафедри культурології і традиційне «Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся!», якому підспівував весь зал.

Ірина Білоус
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook