Вчені розробили плівку, яка захищає від усіх вірусів та бактерії

16 грудня 2019 року
Нову захисну плівку розробила команда вчених з канадського Університету МакМастер. Дослідники говорять, що поверхня міцна, гнучка і недорога в виготовленні.
Її можна використовувати не лише в медицині, а й в громадських установах та побуті – наприклад на дверних ручках чи поручнях, для обгортки харчових продуктів. Останнє допоможе знищити сальмонелу, лістерію та інші бактерії, які можуть бути в їжі.
Вчені надихнулись прикладом водостійкого листя лотоса. Текстура плівки складається з мікроскопічних «зморшок», завдяки чому крапля води або крові просто відскакує, коли приземляється на поверхню. Таким же чином від неї «відскакують» і бактерії. 
Це покриття було розроблене, щоб усунути основну загрозу, яку представляють бактерії з множинною лікарською стійкістю. Важливо зменшити їх поширення від однієї людини до іншої.
Щороку через стійкість до антибіотиків помирає 750 тисяч людей.
Фахівці перевірили матеріал найбільш небезпечними формами стійких до антибіотиків бактерій – Staphylococcus aureus і Pseudomonas.

Ця технологія може використовуватись у всіх громадських установах, лікарнях, у транспорті та вдома. Науковці вважають це справжнім проривом у боротьбі з антибіотикорезистентністю та поширенням інфекційних та бактеріальних хвороб серед людей.

За матеріалами https://24tv.ua/health
Підготувала Юлія Палиця
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook