Перспективи «чистої» енергетики: співробітники факультету землевпорядкування взяли участь у Міжнародному форум

4 грудня 2019 року
КВЦ "Парковий"
Нещодавновідбувся X Міжнародний інвестиційний форум з відновлюваної енергетики, організований Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України під егідою Міністерства енергетики та захисту довкілля України за участі Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA. 
Ключовими питаннями Форуму стали:
- поточний стан та перспективи розвитку відновлюваної енергетики в Україні;
- основні напрями використання відновлюваних джерел енергії;
- джерела фінансування «зелених» проектів;
- запуск «зелених» аукціонів.
На Форумі виступив генеральний директор Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії Франческо Ла Камера, який вперше за всю історію агентства завітав до України. Він наголосив на поступовому здешевленні «чистої» енергетики у світі, ефективності аукціонів та соціально-економічних перевагах «зелених» проектів для громад.
Заступник Міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції Костянтин Чижик повідомив, що за три квартали 2019 р. у відновлюваній енергетиці введено більше об’єктів відновлюваної електроенергетики, ніж за всі попередні 10 років разом узяті. Наразі потрібні зміни, щоб захистити як споживача, так і інвестора, щоб населення менше сплачувало, але частка «зеленої» енергії збільшувалася. Заступник Міністра заявив, що в найближчі дні буде зареєстрований законопроект. Зміни у законодавстві полягають у добровільній реструктуризації – зменшенні «зеленого» тарифу із одночасним продовженням строку його дії. Це дозволить збалансувати дефіцит Гарантованого покупця і зробити тарифи достатніми для подальшого ефективної розвитку цієї сфери. Водночас компанії зможуть взяти участь в аукціонах, перший з яких планується впровадити у квітні 2020 року.
На думку директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрія Шафаренка сьогодні важливо зберегти інвестиційну привабливість «чистої» енергетики, яка за останні 5 років залучила близько 4 млрд євро в Україну. Від повідомив, що левову частку таких інвестицій, а саме – більше 3,3 млрд євро, акумульовано на встановлення майже 4 ГВт нових потужностей відновлюваної електроенергетики. Ще понад 520 млн євро інвестовано у 2300 МВт нових потужностей, що генерують тепло з альтернативних джерелах енергії.
В обговоренні ключових питань взяли участь Дафіна Ґерчева - Постійна представниця ПРООН в Україні, Руслана Лижичко - Міжнародний Амбасадор Відновлюваної Енергії, «Global 100% RE Ukraine», Йоганнес Баур - керівник відділу Програм зовнішньої допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище»  Представництва ЄС в Україні, Йорго Хатцимаркакіс - Генеральний секретар організації «Водень Європи» (Hydrogen Europe), Октавіан Калмик - Директор Національного агентства з регулювання енергетики Республіки Молдова, Філіп Лекебуш - Генеральний директор ДТЕК ВДЕ, Юлія Рибак - Координатор Дансько-Української міжурядової співпраці в енергетичному секторі.
Серед учасників форуму - представники центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування, мери міст, голови ОТГ, представники посольств, банківських та фінансових установ, міжнародних організацій, бізнесу, інвестори, девелопери, експерти, представники громадських організацій, науковців. Національний університет біоресурсів і природокористування України представляли доцент кафедри землевпорядного проектування Людмила Гунько та аспірантка кафедри землевпорядного проектування Юлія Мороз.
Форум став масштабною платформою для понад 700 учасників, які мали змогу обговорити здобутки та стратегію розвитку «чистої» енергетики в Україні у контексті світових трендів.
Аспірантка кафедри
землевпорядного проектування
Юлія Мороз
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook