Прагну навчатися і працювати в сфері захисту рослин Мар’яна Деяк про свій шлях до омріяного диплому

14 грудня 2019 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

Прагну навчатися і працювати в сфері захисту рослин

Мар’яна Деяк про свій шлях до омріяного диплому

  

Вчитися потрібно завжди: це вимога часу, необхідність сьогоднішніх суспільних процесів, втілення мрій і розширення світогляду.

Сьогодні ще одне випробування для Мар’яни Деяк – випускниці магістратури зі спеціальності «Захист і карантин рослин», яке вона склала успішно.

 

Успішне навчання в НУБіП України за спеціальністю «Захист і карантин рослин» та знання англійської мови на рівні B1-B2 відкрили для Мар’яни можливість взяти участь у двох міжнародних навчальних університетських програмах.

На третьому курсі вона проходила семестрове навчання у Поморській Академії в Слупську (Польща) за спеціальністю «Біологія». «Для мене це був наче перший етап розуміння важливості навчання за кордоном. Саме тоді в мене з’явилися думки про необхідність саморозвитку та ефективного поєднання вільного часу з навчанням, що приносить не лише знання, але й моральне задоволення».

«Сама навчальна програма була близькою до моєї спеціальності «Захист і карантин рослин». Проте я змогла поповнити свої знання з біології та програмування, здобути більше знань та розширити свій світогляд. Для мене не було проблеми скласти дві сесії в Польщі та в Україні. Крім того, я вивчила польську мову до рівня А2. Навіть через кілька років потому, зустрічаючи польських друзів, я можу вільно з ними спілкуватися».

20170714115252+.jpg

Другим навчальним закладом, обрала студентка, стала Аграрна Школа Університету Лілль (ISA Lille, Франція), приватна школа, яка має вищий ранг, ніж університет. Французькі студенти вважають її престижним навчальним закладом. Співпраця між двома університетами здійснювалася межах програми Erasmus+.

Навчання у Франції було набагато складнішим, вимагало більше зусиль і часу. Як правило, заняття тривали з 8 до 18 години та тільки англійською мовою, тож крім спеціальності «Стале управління забрудненням» (SMAP, Екологія) вдалося підняти свій рівень іноземної на заняттях і спілкуючись з одногрупниками.  Розклад був в онлайн системі, комунікація з викладачами через електронну пошту була обов’язковою. Я мала чимало спільних проектів у групі з іншими студентами. Викладачі відправляли всі матеріали та презентації по пошті, без винятку, таким чином можна було підготуватися до екзамену як найкраще. Сам екзамен проходив завжди тільки в будівлях сусідніх університетів, у величезній залі, де були студенти різних спеціальностей з кількома викладачами, які не спеціалізувалися на предметі, що здавався. Вони контролювали процес екзамену, звісно, жоден студент не мав змогу використовувати додаткову літературу чи смартфон, інакше екзамен моментально завершувався. Крім того, було чимало виїзних занять з вимогами розробки професійних презентацій та відповідні виступи до них. Навіть запізнення фіксувалися спеціальною людиною на вході. Ця система мене дійсно вразила, певно саме тому хочеться розповісти якомога більше!

За рік навчання у Франції, я отримала чимало знань, рівень французької мови з нуля піднявся до B1, зустріла нових друзів з різних куточків світу, розширила свій світогляд. 

Дуже вдячна викладачам та керівництву НУБіП України за створення можливості участі у таких програмах і за заохочення та підтримку студентів щодо навчання за кордоном та в Україні.

Вважаю, що навчально-інформаційний портал (elearn) в НУБіП України – зручний і корисний для студентів, що проходять навчання за кордоном. Розширення кількості навчальних дисциплін допоможе студентам в навчанні.

Щодо планів та амбіцій - їх чимало в різних напрямках! На даний момент я хочу завершити курси французької щоб мати знання трьох іноземних мов, після чого можна розпочинати кар’єрний шлях. Не можливо розповісти про всі ідеї, але кількома варіантами поділюся. В Україні – це аспірантура, робота в міжнародній компанії що стосується Захисту рослин, згодом створення власної справи у цьому ж напрямку та нещодавня пропозиція роботи в екологічній сфері (щоправда для цього необхідно завершити другий рік магістратури по екології). Хочеться відмітити, що після навчання за кордоном змінився хід думок, з’явилися нові ідеї, зміцнилися особисті позиції, зросло прагнення працювати в сфері, яку я вивчала. Отож, зовсім скоро я направлю свою енергію та здобуті знання на користь людям.

 

Мар’яна Деяк

магістр 2-го року

спеціальності «Захист і карантин рослин»

 

Оксана Сикало

заступник декана факультету захисту рослин,

біотехнологій та екології

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook