УКРАЇНСЬКІ ВЧЕНІ ОТРИМАЮТЬ ДО 7 МЛН ЄВРО НА ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ІНФРАСТРУКТУРУ – 2020-ГО СТАРТУЄ НОВИЙ КОНКУРС У МЕЖАХ ДОПОМОГИ ЄС УКРАЇНІ В «ГОРИЗОНТ 2020»

12 грудня 2019 року

 Українські науковці отримали ще один канал фінансування їхніх проєктів. Тепер вони зможуть одержати кошти на дослідження та інфраструктуру в межах допомоги, яку ЄС надав Україні в програмі «Горизонт 2020». Порядок відповідного конкурсу був затверджений Урядом 20 листопада 2019 року.
Старт першого конкурсу МОН планує на початок 2020-го.
«Коли Україна стала асоційованим членом «Горизонт 2020», це не тільки дало нам можливість глибше інтегруватися у європейський науковий простір, а й дозволило Україні отримати від ЄС фінансову підтримку на розвиток науки. Наразі це 7 млн євро. Невелика частина йде на участь наших представників та експертів у комітетах «Горизонту» та популяризацію програми. Але абсолютна більшість цих коштів піде на наукові проєкти українських вчених та закупівлю обладнання. Зараз ми затвердили порядок конкурсу для таких проєктів», – пояснила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Особливості конкурсу:

  • напрями конкурсу орієнтовані на пріоритети «Горизонту 2020»;
  • у конкурсній комісії (Спеціалізована науково-технічної рада) обов'язково будуть представники та експерти від України в комітетах «Горизонту 2020»;
  • вимоги до заявок конкурсу такі ж, як вимоги до заявок у «Горизонт 2020»;
  • наукові керівники проєктів повинні мати досвід подання заявок в «Горизонт 2020»;
  • бали проєкту залежатимуть від експертної оцінки тих робіт, які подавалися в «Горизонт 2020», зокрема, чи були вони прийняті до фінансування.

У конкурсі зможуть брати участь підприємства, установи і організації незалежно від форм власності. Термін виконання – до 2 років.

Серед критеріїв, за якими відбиратимуть роботи, – наукова новизна, практична корисність і значення результату, спроможність авторського колективу до виконання наукової роботи, наявність матеріально-технічної бази з урахуванням обладнання, що планується придбати, тощо.
Конкурс оголошуватиме МОН. Повідомлення про нього буде розміщено на сайті Міністерства. Наразі для запуску конкурсу потрібно затвердити склад Спеціалізованої науково-технічної ради та підготувати оголошення. В ньому будуть визначені конкретні терміни та пріоритети конкурсу, обсяг фінансування тощо.
«Нам дуже важливо почати конкурс якомога швидше, щоб наші науковці отримали додаткове фінансування на їхні проєкти та розвиток інфраструктури. І, звісно, це чудова мотивація брати участь у програмі «Горизонт 2020», а в майбутньому – в наступній програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Про умови участі в ній ми вже ведемо переговори з ЄС», – додала очільниця МОН.
Експертизу поданих проєктів проводитимуть спеціальні секції, сформовані з провідних вчених та експертів. Для об’єктивності та прозорості відбору встановлено низку «запобіжників»: інформація про розподіл наукових робіт між експертами є конфіденційною, а сама експертиза проводиться анонімно. Експертів не допускатимуть до проєктів з тих закладів, де вони працюють, або в яких є їхні співавтори за останні 5 років.
Результати конкурсу теж розміщуватимуть на сайті МОН. Усі учасники також отримуватимуть на пошту анонімізовані висновки експертів.
Довідково: За час участі України в «Горизонті 2020» (2014-2019 р.) було прийнято до фінансування 163 наукових та інноваційних проєкти за участі українських організацій. Це 7-ий результат серед асоційованих партнерів. Загальний бюджет цих проєктів – 26,98 млн євро. 27 проєктів безпосередньо ініційовані та координуються українськими організаціями.

Джерело

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook