САМОВДОСКОНАЛЕННЯ І НАБУТТЯ ДОСВІДУ: ДІАЛОГ МАГІСТРІВ З БАКАЛАВРАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ОБЛІК І ОПОДАТКУВАННЯ»

8 грудня 2019 року

 Для магістрів спеціальності «Облік і оподаткування» день захисту магістерських робіт − одночасно і радісний, і сумний. Піднесений настрій від захисту своїх перших наукових досліджень й підтвердження отримання диплому з кваліфікацією магістра затьмарюється тим, що студентські роки позаду.

«Повертаючись до минулих років спогадами, – згадує Аліна Білошапка, , яка щойно захистила магістерську роботу – шкодуєш про втрачені можливості, недочитані конспекти, недовиконанні завдання, непочуті та нереалізовані вчасно настанови й поради викладачів». А тому під впливом свіжих емоцій та вражень Аліна разом зі своїми друзями Яною Барановською і Владиславом Альошиним вирішили одразу ж після свого захисту провести відкритий аудиторний діалог зі своїми меншими колегами – бакалаврами третього й четвертого курсів, першого та другого курсів скороченого терміну денної форми навчання зі спеціальності «Облік і оподаткування».

Яна і Владислав розпочали розмову  також зі спогадів, як будучи ще бакалаврами з великою обережністю та невпевненістю приймали пропозиції від завідувача кафедри обліку та оподаткування Євгенії Калюги і викладачів пройти стажування у великих компаніях. Пригадалось, як проходили першу  співбесіду, як перечитували при підготовці конспекти лекцій, переглядали презентації і матеріали з навчального інформаційного порталу університету «Elearn» і як раділи від того, що отримані знання в аудиторії стали гарантом згоди Валерія Бондаря  − керуючого партнеру Міжнародної аудиторської компанії HLB UKRAINE – підрозділу Головного офісу мережі HLB International (London, UK) – прийняти на стажування, а згодом і до штату співробітників цієї компанії. Будучи студентами й одночасно асистентами досвідчених аудиторів, сертифікованих на міжнародному рівні, вони поєднували  навчання й практичну діяльність, під час якої залучалися до аудиторських офісних перевірок великих компаній різної галузевої приналежності, формували адміністративну частину робочої документації (прийняття клієнта, формування запитів, анкет), виконували процедури з планування аудиту). Таке дуальне навчання по-справжньому мало подвійну користь:  полегшувало сприйняття нового матеріалу під час навчання в аудиторії  і  забезпечувало легке виконання поставлених завдань в практичній роботі.

Аліна Білошапка  була сміливішою у своїх намірах – ще з  початку четвертого курсу бакалаврату поєднувала навчання з роботою бухгалтера. Вона звернула увагу на той факт, що роботодавці люблять навчати студентську молодь, оскільки молодий співробітник, навіть допускаючи помилки − це перспективний ресурс для підприємства, це можливість виростити ідеального  й відданого співробітника, добре адаптованого до усіх так званих «підводних течій», який, як правило, терпляче відноситься до тимчасових труднощів, що, зазвичай, виникають на підприємстві.

Бакалаври були надзвичайно зразковими слухачами своїх старших колег. Але разом з тим у них виникало й чимало запитань. Цікавились якими якостями має володіти претендент на практичне стажування – майбутній успішний фахівець з обліку й оподаткування. Владислав Альошин, керуючись власним досвідом доводив, що основною рисою має бути відмінне знання предметної області та фінансового обліку. А для цього, окрім аудиторних занять, необхідним є читання відповідної літератури, профільних журналів, сайтів і блогів. Від будь-якого бухгалтера, а тим більше аудитора, – в один голос стверджують Яна Барановська і Владислав Альошин – вимагається знання законів України, постанов, інструкцій, національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку і фінансової звітності, Податкового, Господарського кодексу і т. і. Необхідним є постійний моніторинг  змін у законодавстві, навчання на профільних курсах, семінарах та вебінарах.

Аліна Білошапка, яка нині, будучи ще в статусі магістра НУБіП України, одночасно є провідним бухгалтером двох туристичних компаній 
ТОВ «Анекс Тур» і ТОВ «Сузір’я Тур» підкреслила перевагу вивчення галузевого обліку – обліку сільськогосподарських підприємств, який  і на її думку, і на думку фахівців-експертів є одним із найскладніших серед усіх галузей. Проте, це найкраща основа й запорука успішного опанування специфіки у національній та міжнародних сферах будь-якого виду бізнесу суб’єктів господарювання різних організаційно-правових форм.

На запитання щодо необхідності вивчення англійської мови, магістри-лектори заявили, що для великих і середніх підприємств, установ чи організацій уже обов’язковою є вимога знання англійської мови на рівні, не нижче Intermediate.  Це зумовлено, перш за все, тим, що має місце прогресуюча переорієнтація українського бізнесу на європейський ринок. До того ж, динамічно зростає попит на англомовні програмні продукти, а також використання міжнародних стандартів фінансової звітності. Тому, як наголосила А. Білошапка,  без профільної освіти, причому рівня магістра, а також гарного знання англійської мови  кар’єрні перспективи можуть бути значно обмеженими. Яна Барановська і Влад Альошин додали, що за сучасних умов роботодавці готові фінансувати навчання своїх молодих фахівців, які себе зарекомендували на належному рівні. І йдеться не лише про вивчення іноземної мови, але  про підготовчі курси (зазвичай, високої вартості) на проходження сертифікації за міжнародними програмами: АССА, ACCA (DipIFR), IFA (DipIFR), CIMA,CMA, IFA та ін. Доречно відмітити, що магістр Владислав Альошин  навесні отримав диплом АССА з Міжнародної фінансової звітності (АССА ДіпІФР)). До того ж, якраз напередодні захисту своїх магістерських робіт Яна Барановська і Влад Альошин  успішно пройшли трьох годинний іспит з обліку й оподаткування, за результатами якого вони отримали статус податкових консультантів й право на членство у ВГО «Спілка податкових консультантів України». Приємно відмітити, що магістри одноголосно закцентували увагу на достатньому рівні аудиторної підготовки за фахом в НУБіП України для успішної здачі іспиту.

Цікавим був діалог і щодо рівня заробітної плати початківця-бухгалтера або аудитора. Яна Барановськазауважила, що далеко не у всіх пропозиціях роботодавці обіцяють початківцям високий рівень заробітних плат. Проте, для студента важливо отримати практичний досвід і найкраще це зробити у великий перспективній компанії. А тому, коли є пропозиції від таких, то варто погоджуватись, керуючись принципом «спочатку досвід, а потім високий заробіток». Аліна Білошапка додала, що нині ми можемо спостерігати за зарплатними границями бухгалтерів і аудиторів, які коливаються у межах від мінімальної заробітної плати до 80 000 грн і навіть вище. Проте, все це залежить від масштабів діяльності суб’єкта господарювання, індивідуальних характеристик фахівця та обсягу й специфіки виконуваної  ним роботи.

Завідувач кафедри обліку та оподаткування Євгенія Калюга також додала, що не слід забувати й про ІТ-технології. Сьогодні необхідно володіти сучасними методами автоматизації навіть самих найпростіших ділянок обліку. Бухгалтер має знати прикладні бухгалтерські програми або програмні комплекси. Окрім того, сучасний бухгалтер — це фахівець з різних сфер діяльності в тому числі, юриспруденції, адже, як підтверджують колишні випускники кафедри обліку та оподаткування, динамічне оновлення законодавчих вимог і їх неузгодженість вимагають постійно глибокої юридичної експертизи, вміння аргументувати свою позицію із посиланням на точну норму Закону, постанови , інструкції і т. і.

Підводячи підсумки діалогу обидві сторони – студенти-лектори і студенти-слухачі − прийшли до висновку: щоб швидко просуватися по кар'єрних сходинках та отримати визнання професіонала, необхідно щоденно працювати в аудиторії й за її межами, і працювати на результат. Від себе додамо, що такі зустрічі мають неабиякий результат, оскільки настанови й повчання ровесників один одного, їх особисті приклади  сприймаються та мають більший ефект, аніж вмовляння, переконання батьків і викладачів. На завершення домовились про повторну зустріч рівно через рік з наміром відслідкувати професійне зростання випускників і нинішніх студентів спеціальності «Облік і оподаткування».

Наталія Кузик, доцент

кафедри обліку та оподаткування 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook