14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня 2019 року

     Аварія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками, негативними екологічними,
медичними і соціальними наслідками.

     У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що увійшла в число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники, в екстреному порядку мобілізовані на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх, за найскромнішими підрахунками, було не менш 90 тисяч чоловік) довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об’єкт “Укриття”, готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС. Їхній подвиг назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам´яті не лише українського народу.

     Для того, щоб ця катастрофа була приборкана, тисячі наших співвітчизників та громадян інших країн ризикували своїм життям. Віддавали своє життя, щоб захистити Україну, захистити Європу від трагедії, яка відбулася. Ми в неоплатному боргу перед героями-чорнобильцями, які захистили теперішні й прийдешні покоління від радіаційного лиха. Схиляємо голови в пошані перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав невидимий ворог – смертоносне радіоактивне випромінювання.

 

Шановні ліквідатори! Ви є справжнім прикладом патріотизму, мужності та самовідданості. Від щирого серця бажаємо Вам міцного здоров’я, сімейного затишку, оптимізму та добробуту!

 

З великою пошаною,

 

ректор НУБіП України  Станіслав Ніколаєнко

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook