Лекція «Поезія українського народного одягу»

27 листопада 2019 року
м.Київ

 СВЯТО ТРАДИЦІЙ:

лекція  «Поезія українського народного одягу»

 

14 листопада 2019 року студенти 1 та 2 курсів агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування відвідали виставку «Територія традиції» в Державній бібліотеці України для юнацтва. 

Та головне, що студенти змогли не тільки побачити фотографії про становлення Національного музею народної архітектури та побуту України, комплекти народного вбрання, а й прослухати чудову лекцію наукової співробітниці Національного музею народної архітектури та побуту України Оксани Гордієць  «Поезія українського народного одягу».

Це була не просто лекція, а справжня творча інтерактивна зустріч, яка нікого не залишила байдужим. Студентів настільки переповнили емоції, що вони вирішили поділитися своїми враженнями, які узагальнила студентка 1 курсу спеціальності «садівництво та виноградарство» Анастасія Чижик.

«Ми побачили експонати, пов’язані з побутом та предметами вжитку українців, особлива ж увага зверталась на традиційне вишите вбрання. Як цікаво було розглядати цей одяг, дуже гарно оздоблений та з прихованим магічним змістом, різним орнаментом, притаманним певним регіонам України. Нам, як майбутнім садівникам, було надзвичайно цікаво розглядати те все те вбрання, переповнене символами оброблених полів та деревами життя.

Найбільш дивовижним було дізнатись про споконвічну любов українців до прекрасного, раніше ти ніби цього не усвідомлював. А тільки зараз розумієш, що попри необхідність дуже багато працювати, у наших предків також була потреба прикрашати свій побут, одяг, життя... Перебуваючи на виставці, слухаючи лекцію, ти ніби повертаєшся на десятки років у минуле, а повз тебе проходять прекрасні українки, вбрані у найкращі сорочки, плахти, кирсетки, хустки…

Особливо цікаво було спостерігати перетворення однієї з дівчат на справжню українку тих часів. Такою моделлю стала Дарина Оверченко, якій було дуже приємно зануритись в українську культуру. Їй було затишно й захопливо слухати про український народ, його традиції та  вбрання, яке носили наші прабабусі.  Дарина сказала, що після такого перевтілення хочеться негайно ж одягнути коралі,  спідницю замість штанів та квітчасту хустку замість шапки і ходити так містом. Таке ж бажання виникло і в інших присутніх дівчат.

Під час перебування у музеї Юлія Музичук повністю заглибилась у життя тогочасного українського народу, його побут і звичаї. Захопилася мальовничими картинами, які зачаровували погляд. Одяг, який носили українки, був настільки прекрасним, що їй хотілося його одягнути і відчути ту атмосферу, ті переживання. Вона дякує за цікаву розповідь і за чудові емоції.

Та і наших хлопців лекція не залишила байдужиими. Тарас Глінський дізнався багато нового про вірування українціа,  традиції і техніки української вишивки. Ще більш захоплюючою частиною лекції для нього було те, як на прикладі його одногрупниці показали, як одягались українки в минулому. Він дуже радий, що в Україні попри всі випробування часу і подій, завдяки небайдужим людям вдалось зберегти так багато прикладів традиційного народного мистецтва, які ми можемо бачити на власні очі і передати наступним поколінням.

Максим Коблик був вражений побаченим на виставці, що супроводжувалася надзвичайно цікавою розповіддю. Йому дуже сподобалось українське вбрання, було цікаво чути історію цього вбрання, коли воно виникло, як його робили. Максиму приємно, що про молодь, про те,  щоб ми знали свої традіції, турбуються такі гарні люди. Він із задоволенням прийде ще раз подивиться на таку виставку!

Володимир Кутовенко у своїх враженняз зазначив: «Мою увагу привернули фотографії Музею народної архітектури та побуту України,  рушники та ляльки-мотанки. А моє серце дуже вразила гуцульська вишиванка, вона була найяскравіша зі всіх, і в кожному сантиметрі тої вишивки була зашифрована якась інформація, а то і ціла казка карпатських гір, котрі завойовують серця своєю величністю і красою. Всі вишиванки по-різному прекрасні, але для кожного є своя, яка припадає з першого погляду до душі».

А до цих слів Володимира приєднуються студенти, які слухали лекцію:

         «Ми, студенти-першокурсники, дуже вдячні нашій викладачці етнокультурології Ярині Василівні Пузиренко, що залучає нас до таких цікавих заходів, завідувачці відділу мистецтв Державної бібліотеки для юнацтва Аліні Вікторівні Островій, яка організувала цю незабутню зустріч.  Окрема подяка пані Оксані Гордієць, яка так старалась донести нам — людям двадцять першого століття – усе  про красу, одяг та життя наших предків».

 

         І насамкінець хочемо ще раз подякувати пані Оксані Гордієць за її непідробне захоплення своєю справою. Адже після екскурсії частинка цього захоплення разом із бажанням вивчати українську культуру передалась всім нам!

 

Світлини Максима Главацького та Ярини Пузиренко

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook