Ознайомлення учасників ювілейної конференції з науково-виробничими об’єктами Боярської ЛДС

8 листопада 2019, 9:56

 8 листопада 2019 року учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Відтворення лісів та лісова меліорація в Україні: витоки, сучасний стан, виклики сьогодення та перспективи в умовах антропоцену» після завершення пленарного засідання ознайомились з науково-дослідною лабораторією біотехнології рослин та науково-виробничими об’єктами у ВП НУБіП України «Боярська ЛДС».

 

Неабиякий інтерес і зацікавлений обмін думок учасників конференції викликала змістовна та різностороння інформація начальника наукової частини установи, канд.. с.-г. наук О.М. Мельника про історію становлення Боярської ЛДС, її сьогодення, основні види виробничої діяльності і пріоритетні напрями наукових досліджень та їх значення для лісової галузі. Особливо вразили присутніх ті позитивні зміни, які відбулися у діяльності станції в останні роки. Зокрема, сучасний рівень матеріально-технічного забезпечення лабораторії мікроклонального розмноження деревних рослин та спектр сучасних наукових досліджень, про які розповіла її завідувач, кандидат с.-г. наук О.Ю. Чорнобров.

 

Предметні дискусії між учасниками конференції точилися під час ознайомлення у натурі з стаціонарами та науково-виробничими об’єктами, закладеними спільно науковцями станції та науково-педагогічними працівниками кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій. Особливий інтерес викликали: клонова лісонасіннєва плантація сосни, закладена щепленням живців плюсових дерев регіону на саджанці виробничих культур, дослідження щодо підвищення приживлюваності культур сосни за рахунок використання екологічно безпечних ростових речовин і препаратів-стимуляторів ризогенезу.
Непідробний інтерес проявили учасники конференції під час ознайомлення з відомими і за межами України класичними науковими об’єктами, закладеними у другій половині минулого століття, за проектами професорів П.Г. Кального, Б.Й. Логгінова, Т.Т. Малюгіна, І.М. Зими та інших корифеїв. Передусім, культури сосни на ділянках з різною підготовкою зрубів (очищенням і без очищення площі від пнів) та еколого-географічні культури сосни, які презентують її 10 кліматипів.

 

Предметна дискусія серед учасників відбулася і в процесі ознайомлення з науково-виробничим об’єктом, що відображають надзвичайно актуальний сучасний підхід до відтворення лісів – природне лісовідновлення сосняків.
Учасники конференції задавали слушні запитання і отримували вичерпні відповіді з усіх напрямків, якими займаються науково-педагогічні працівники кафедри та співробітники наукової частини станції.
Підведення підсумків екскурсійного ознайомлення з науково-дослідними і виробничими об’єктами та секційних засідань відбулося на базі навчального центру, створеного керівництвом станції на території бувшої садиби Дзвінківського лісництва, який є кращим в Україні і не поступається кращим зарубіжним університетським центрам практичної підготовки студентів. Особливо враженими сучасними умовами учасники конференції – студенти лісфаку, які проходили практику на базі в минулі роки.

Керівництво кафедри висловлює вдячність колективу лісодослідної станції і, особливо її директору, доктору с.-г. наук А.І. Карпуку та начальнику наукової частини, канд.. с.-г. наук О.М. Мельнику за допомогу і плідну співпрацю у царині відтворення лісів та справі практичної підготовки студентів.

Ігор Іванюк доцент кафедри,
Іван Кімейчук, аспірант кафедри.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook