КОРОТКИЙ ЕКСКУРС В МИНУЛЕ….

22 листопада 2019, 21:25

Дозвілля у студентів завжди різне. Але хочеться відзначити про надзвичайний інтерес студентів до історії. З надзвичайним інтересом студенти 2 групи І курсу разом з куратором Юлією Палицею відвідали музей Івана Гончара, оскільки там розміщена його експозиція і музей є пам’яткою архітектури ХVIII – XIX ст. Історія спорудження цієї будівлі тісно пов’язана з історією Києва і Печерська. 

Експозиції даного музею (теми “Ми” (“Буття українців”), “Краса” (“Народна естетика”), “Світогляд” (“Символи та знаки”), “Віра” (“Українське християнство”), “Нація” (“Національні ідеали”), “Світ” (“Народна етика”), “Сьогодні” (“Іван Гончар”) висвітлюють різні прояви традиційної культури – красу народного побуту, християнські та національні ідеали українців, людські взаємини та спілкування з природою.
 
  
Всі виставкові зали дуже вразили студентів. Проте надзвичайне враження було від експонатів з відео супроводженням та експозиція з життя Брежнєва.
Музей надзвичайно багатий на живопис. Так, колекція ікон Музею представлена переважно народною течією з різних реґіонів України, хронологічно охоплюючи XVI – початок ХХ століть. 
Сектор кераміки й скла містить розмаїття виробів всіх реґіонів України в хронологічних межах XVII – ХХ ст.
Досить цікавими були і сектори кераміки та скла і дерева й інших матеріалів. Різьблені й мальовані скрині, полички-“божниці”, дерев’яний посуд і солом’яники, церковна скульптура, хатнє начиння та інструменти майстрів, рушники, сорочки, верхній одяг, килими, зразки вишиття зібрані по всій Україні.
Студенти з надзвичайним інтересом відзначили також фонд раритетної книги. Цей фонд та бібліотека Івана Гончара налічують майже три тисячі видань з україніки: від “Апостола” 1625 року Лаврської друкарні в Києві до рідкісних видань початку 1990-х років.
Музей Івана Гончара – це всеукраїнський центр народної культури. І дійсно, лише через минуле можна побачити майбутнє нашого народу!
Юлія Палиця
 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook