Коні та все про них

21 листопада 2019 року

   Що змушує людей віками проводити стільки часу поряд із кіньми? Лише необхідність? Але чому тоді Олександр Македонський назвав місто на честь свого коня? Сьогодні я хочу трішки розповісти про цих чудових створінь – коней. Як вони виникли? Які вони бувають? Чи може принц приїхати на білому коні?

     В давні часи коні були для наших предків всього лише джерелом їжі, але з плином часу – багатьох тисячоліть – стали надійним другом людини в різних проявах її життєдіяльності!

    Історія коней починається приблизно 60 млн. років тому назад. Протягом віків  еволюція коней відбувалась у напрямі збільшення розмірів тварини , а також зменшення числа пальців ніг(від 4-х до 1-го). Перші сучасні коні з’явились 1,5 млн. років тому в Північній Америці, звідки і почалося їх розповсюдження світом. Вважається, що сучасні коні виникли з 3-х або 4-х підвидів: дикий кінь, кінь Пржевальського, тарпан і, можливо, Якутський кінь. Слід зазначити, що Еогіпус був лише 35 см у холці і мав 4 пальці. Від Мезогіпуса до Меригіпуса включно пальці на копитах редукувались, вага тіла переносилась лише на середні пальці, а ріст у холці збільшувався. Пліогіпус був першим однопалим представником коней і мав зріст більше метра у холці.

     Коні – нежуйні травоїдні тварини. Через відсутність жуйки, їм треба пастись по 9-11 годин у день(більше ніж будь-якій іншій тварині). Сплять вони по 4-6 годин на добу. До речі, дві години коні сплять стоячи, але можуть бачити сни лише, коли лежать. Період вагітності триває приблизно 11 місяців. Кінь є одним із найшвидших ссавців на Землі(може розвивати швидкість до 77 км/год).  Окрім цього, не можна не згадати, що у цих тварин дуже добре розвинені усі види почуттів. Найгострішим є нюх: коні здатні знайти воду під землею, розрізнити своє лоша або чужака у табуні. У них майже нема сліпої зони, вони розрізняють кольори. Також коні мають власну мову тіла, за допомогою якої вони спілкуються один з одним та виражають почуття. Наприклад, якщо кінь б’є копитом, то це говорить про його нетерплячість або нервозність. Насторочені вуха скажуть вам про увагу та зацікавленість тварини. У табуні існує жорстка ієрархія.

Існують різні типи коней:

  1. ваговозні
  2. верхові
  3. поні
  4. легкозапряжні
  5. в’ючні

     Усі вони мають різні параметри тіла, та особливості характеру. Так ваговози зазвичай мають спокійний та врівноважений характер, а верхові більш грайливі та імпульсивні.

    Усі коні мають свій певний колір волосяного покриву. Масть - одна з головних індивідуальних особливостей. Це не тільки колір волосяного покриву, а також поєднання кольору шкіри та очей.

   Основними вважаються 4 масті: сіра, рижа, гніда та ворона. Усі інші – їх похідні. Нажаль, офіційно білих, чорних та коричневих коней не існує. Правильно вживати терміни сірий, вороний та гнідий, відповідно. Яскравими прикладами нетипових мастей є: ігренева, савраса та булана.Основним аспектом існування коня в неволі є правильно підібраний раціон харчування. Базовим кормом для коней є овес. У меншій ступені вживаються: жито, кукурудза, пшениця. Найбільш раціональними у вживанні є зернові суміші або гранульовані концентровані корма.  Перед кожним вживанням їжі коня необхідно напоїти, якщо у нього немає автопоїлки. Вода повинна бути не нижче 8 градусів і не вища за 16 градусів. На багатьох стайнях та іподромах дуже популярна «каша» для коней. За декілька годин до годування у ємність насипають 1,5-2 кг вівса, зерна льону, 30-40 грамів кухонної солі, усе це заливають окропом, а зверху насипають шар висівки (розрахунки приведені на 1 голову). Роздають у теплому вигляді. Коня після роботи, стресу чи пасовища можна поїти не раніше ніж через 1,5-2 години. Жеребці для розведення, вагітні кобили, лошата та хворі коні  мають окремий раціон, збагачений вітамінами, макро- та мікроелементами.

    У зв’язку з тим, що коні живуть поряд з людиною досить давно, то не дивно, що існує багато видів спорту, в яких приймають участь коні! Сюди відносять: конкур, виїздка, крос, триборство, поло та ін.

    Конкур – це змагання з подолання конем перешкод разом із вершником. Пара кінь-вершник мають якнайшвидше подолати смугу перешкод, не зачепивши їх, бо вони легко руйнуються. Виїздка – це тип змагань, на яких оцінюють взаємодію вершника із конем, за рахунок виконання певних фігур. Поло є командним видом кінного спорту у якому одночасно змагаються 2 команди від 4 до 8 учасників.

    Отже, можна сказати, що не дивлячись на сьогоденний розвиток світу, коні продовжують відігравати немалу роль в житті людства! Вони задіяні в багатьох аспектах нашого життя: спорт, творчість, техніка та ін. По мірі змін, що відбувалися у світі та розвитком промисловості, зникла необхідність у активному використанні коней, як робочої сили, проте захоплення і любов, що ми відчуваємо до цих тварин, залишаються з нами назавжди!

Шкумат Марина,

студентка 1 курсу 6 групи, 

факультет ветеринарної медицини

Коні та все про них (презентація)

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook